ΤΟΠΙΚΑ

Η ακρίβεια «θηλιά» για την αγορά

η-ακρίβεια-θηλιά-για-την-αγορά-851206

Στην εμπορική αγορά του Βόλου περιόδευσε χθες, παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κλιμάκιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας με επικεφαλής τον νομάρχη Απόστολο Παπατόλια.

Ο νομάρχης, συνοδευόμενος από τους αντινομάρχες –Ν. Ντίτορα, Δημ. Μεργιαλή, Ηλ. Ξηρακιά, Εύη Τζαβέλλα-Αδαμάκη, Νατάσσα Οικονόμου και Ντία Βουβαλούδη, νομαρχιακούς συμβούλους, καθώς και από διευθυντές υπηρεσιών, επισκέφθηκε καταστήματα της αγοράς, συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές και αντάλλαξε ευχές για ευτυχισμένο και δημιουργικό 2008.
Αναμφίβολα, όπως σημείωσε, οι φετινές γιορτές είναι από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. «Η ακρίβεια, τα δάνεια και οι πιστωτικές κάρτες πνίγουν χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Οι σημαντικές επιβαρύνσεις που δημιουργούν τα αυξημένα επιτόκια και ο πληθωρισμός ανατρέπουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα οι δυσκολίες να χτυπούν ακόμη και τις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας.
Ο νομάρχης πρόσθεσε ότι «η αρνητική αυτή κατάσταση επιβαρύνεται δραματικά από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, η αύξηση των φόρων και οι σαρωτικές ανατιμήσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των δόσεων δημιουργούν ασήκωτα βάρη για τα νοικοκυριά. Αν δεν υπήρχε μάλιστα το αμορτισέρ της ελληνικής οικογένειας, ώστε να απορροφάει τις πιέσεις, θα κάναμε ήδη λόγο για μίνι κοινωνική κρίση.
Κανείς επομένως δεν μπορεί αβασάνιστα να δηλώνει αισιόδοξος, ιδίως όταν το 2008 το ποσοστό της φτώχειας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
Η πλειοψηφία των εμπόρων που ήλπιζε αυτή την περίοδο να αναπληρώσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών, βρίσκεται επίσης σε απόγνωση. Εφέτος δε η κατάσταση είναι τραγικότερη, καθώς έχει ενισχυθεί δραματικά η αφαίμαξη τζίρου από τα μεγάλα εμπορικά πολυκαταστήματα. Ο εμπορικός κόσμος στενάζει από τη μείωση του τζίρου και την παράλληλη αλματώδη αύξηση του κόστους λειτουργίας, που έχει επιβαρυνθεί από την άνοδο των λογαριασμών κοινής ωφελείας, τα ενοίκια και τη φορολογία.
Για αυτό το λόγο πρέπει να αναλάβουμε γενναίες πρωτοβουλίες πλέον όλοι οι υπεύθυνοι ταγοί της δημόσιας ζωής, με δημόσιες πολιτικές για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το πραγματικό εισόδημα, να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας τους. Με τέτοιες πρωτοβουλίες θα έχουμε μια ευτυχισμένη χρονιά το 2008, για να μην επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι θα αυξηθούν τα επίπεδα της φτώχειας της χώρας μας.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου