ΤΟΠΙΚΑ

Στο «πόδι» το 1ο Λύκειο Βόλου

στο-πόδι-το-1ο-λύκειο-βόλου-788512

Εντονος προβληματισμός, διάχυτη αγωνία και οργή, που ίσως λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους των γονέων των μαθητών της Γ’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου. Αφορμή στάθηκε η απόφαση, στις 2 Απριλίου, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με την οποία ορίστηκαν τα εξεταστικά κέντρα για τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2013 στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι γονείς των μαθητών του σχολείου διαπίστωσαν ότι για φέτος το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο πανελλήνιων εξετάσεων και ότι τα παιδιά τους είναι υποχρεωμένα τις ημέρες των εξετάσεων να μεταβαίνουν στο χώρο του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου.

«Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση – εξέλιξη για το 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου μας βρίσκει, ως γονείς, κάθετα αντίθετους και έχει δημιουργήσει ανάμεσά μας κλίμα έντονης ανησυχίας και πανικού. Είναι απαράδεκτη ενέργεια, τις παραμονές των εξετάσεων, χωρίς καμιά διαβούλευση και σχετική προετοιμασία, να αιφνιδιάζονται τα παιδιά μας, που ,ως τελειόφοιτοι Λυκείου, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους για τις πανελλήνιες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κίνησης γονέων μαθητών της Γ’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου και προσθέτουν:

«Αποτελεί εμπαιγμό για την πολιτεία, από τη μία να λέει ότι φροντίζει τη νεολαία, το μέλλον του έθνους, και από την άλλη να βάζει στη νεολαία τρικλοποδιές, δυναμιτίζοντας το ήρεμο ψυχολογικό της κλίμα και υπονομεύοντας την αγωνιστική της διάθεση.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας, αφού αδικούνται έναντι των συμμαθητών τους – υποψηφίων των άλλων Λυκείων, που θα διαγωνιστούν σε γνώριμο, οικείο τους χώρο.»

Σύμφωνα με την κίνηση γονέων, πρόκειται για αδικία που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι το 1ο Γ.Λ. Βόλου είναι το μοναδικό από όλα τα Λύκεια της Μαγνησίας που φέτος θα συγχωνευθεί και δε θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητο εξεταστικό κέντρο. «Αυτή η ιδιόρρυθμη «επιλεκτική» αντιμετώπιση του σχολείου μας αποτελεί και πράξη προκλητική για την ευρύτερη τοπική κοινωνία, αφού υποβαθμίζει και αποδυναμώνει ένα σχολείο που έχει τη μακροβιότερη συνεχή παρουσία στα εκπαιδευτικά δρώμενα του νομού Μαγνησίας», τονίζουν οι γονείς, θέτοντας ένα βασικό ερώτημα: κατά πόσο νόμιμη θεωρείται η απόφαση για το σχολείο, αφού οι υποψήφιοι των πανελληνίων στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου, το 2012 ήταν 83 και το 2013 είναι 88. Η νομοθεσία, για τη συγχώνευση εξεταστικών κέντρων, αναφέρει ως προϋπόθεση τη μείωση των υποψηφίων σε σχέση με τους υποψήφιους της αμέσως προηγούμενης χρονιάς και όχι την αύξηση των υποψηφίων, η οποία παρατηρείται φέτος στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

«Θα ήταν αστείο, και θα υποτιμούσε και τη νοημοσύνη μας, αν κάποιος ισχυριζόταν ότι, δια μέσου της μοναδικής φετινής περίπτωσης, Γενικού Λυκείου της Μαγνησίας, που καταργείται ως εξεταστικό κέντρο, γίνεται πάταξη της σπατάλης του δημοσίου χρήματος.

Μετά από όσα αναφέραμε, πιστεύουμε ότι φάνηκε ξεκάθαρα πως η απόφαση για το σχολείο μας κανένα πρόβλημα δεν έλυσε. Απεναντίας πολλά καινούρια δημιούργησε, αναστατώνοντας καθηγητές, μαθητές , γονείς και προκαλώντας τριγμούς στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό.

Περιμένουμε την άμεση άρση της άδικης, για τα παιδιά μας – μαθητές και για το σχολείο μας, απόφασης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας», καταλήγει η ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής της κίνησης γονέων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου