ΤΟΠΙΚΑ

Γιόρτασαν Την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας

γιόρτασαν-την-παγκόσμια-ημέρα-γαλλοφ-789739

Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου

Στα πλαίσια της Γαλλοφωνίας 2013, η οποία γιορτάζεται παγκοσμίως, με θέμα «Παραμύθια και Μύθοι» εκπαιδευτικοί των Γαλλόφωνων τμημάτων και των τριών τάξεων του 9ου Γυμνασίου Βόλου μελέτησαν τους μύθους του Jean de La Fontaine (Ζαν ντε Λα Φονταίν).

«Δουλέψαμε οκτώ από τους μύθους του γνωστού Γάλλου μυθογράφου: La cigale et la fourmi (O τζίτζικας και ο μέρμηγκας), Le lion et la souris (το λιοντάρι και το ποντίκι), La grenouille qui veut se faire aussi grosse qu’un boeuf (Ο βάτραχος που ήθελε να γίνει τόσο χοντρός όσο ένα βόδι), Le corbeau et le renard (ο κόρακας και η αλεπού), Le loup et l’ agneau (Ο λύκος και το αρνί), Le renard et la cigogne (Η αλεπού κι ο πελαργός), et Le heron (Ο ερωδιός).

Παρουσιάσαμε με αφήγηση και δραματοποίηση τους πέντε πρώτους. Στη συνέχεια, η συνάδελφος Βάσω Βούλγαρη, ΠΕ20 ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη της παρουσίασης του υλικού μας στην εκδήλωση καθώς και την διάδοση – διάχυση της προσπάθειάς μας μέσω της ιστοσελίδας της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας», ενημερώνει η εκπαιδευτικός ΠΕ05, Υπεύθυνη Σχολικής Δράσης για την Ημέρα Γαλλοφωνίας Βάνα Ζωϊτοπούλου.

Και συνεχίζει: «Επιλέξαμε τον Jean de La Fontaine, ως πιο «οικείο» στα παιδιά, αφού πολλούς από τους μύθους αυτούς τους είχαν ήδη διαβάσει και αγαπήσει από τον πασίγνωστο Αίσωπο.

Επιπλέον, τόσο ο Αίσωπος όσο και ο Jean de La Fontaine, χρησιμοποιώντας με αξιοθαύμαστη τέχνη και ποικιλία ύφους τα ζώα ως πρωταγωνιστές, τους έδιναν ανθρώπινους χαρακτήρες και κατέληγαν σε ηθικά διδάγματα ζωγραφίζοντας συμπεριφορές και καταστάσεις τόσο διαχρονικές!»

Οι μαθητές που συμμετείχαν σαν παραμυθάδες και ηθοποιοί ήταν:

Ελένη Ακριβούση (Α1),

Γιάννης Βουλγαρίδης (Γ1),

Γεωργία Βροχίδη (Α1),

Μηνάς Γιάτσος (Α1),

Αθανασία Δάρα (Γ1),

Ανέλ Ευφραιμίδη (Γ1),

Κατερίνα Ηλία (Α1),

Κατερίνα Καραγιάννη (Β1),

Φωτεινή Μαρτίου (Β3),

Ελένη Νικολού (Β3), β (Γ3),

Βασούλα Χορταργιά (Α4).

Τεχνική υποστήριξη πρόσφεραν ο μαθητής Αλέξανδρος Κούρτης (Γ2) και η Βάσω Βούλγαρη, καθηγήτρια Πληροφορικής του σχολείου. Τα εισαγωγικά κείμενα της εκδήλωσης διάβασε η μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, Ελένη Σιάρρα (Β2).

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Σχολική Σύμβουλος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλίας Θεοδώρα Νίκου. «Τα παιδιά που είναι το μέλλον μας κάνουν περήφανους όταν συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις όπως αυτή της Γαλλοφωνίας. Με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Γαλλικής δίνουν το πολύτιμο μήνυμα ότι η συλλογική δουλειά μπορεί να έχει πολύτιμα αποτελέσματα», τόνισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο επίτιμος πρόξενος στης Γαλλίας στο Βόλο κος Roland Fischer και η σύζυγός του κα. Θάλεια Fischer, ο πρόξενος της Γερμανίας κος Γεώργιος Παπαρίζος, οι Αδελφές της Γαλλικής Σχολής Saint Joseph, η επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής κα Μαρία Φλετορίδου, η κα Άρτεμις Χατζηγεωργίου-Κουτσούκου, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής, κα Μαίρη Γαβαλά, Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, όπως και οι Διευθυντές των Σχολείων 9ου Γυμνασίου Βόλου, κος Νικόλαος Αγγελόπουλος, 4ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, κος Θεόδωρος Πίκουλας, 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου, κος Βασίλειος Τσέκος, όπως και οι γονείς των μαθητών και η τοπική κοινωνία του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου