ΤΟΠΙΚΑ

Βαγγέλης Χατζηκυριάκος “Χτίζουμε από την αρχή τον Δήμο Αλμυρού”

βαγγέλης-χατζηκυριάκος-χτίζουμε-απ-851206

Η χρονιά που πέρασε δεν ήταν και η ευκολότερη για το νέο δήμαρχο Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, που από 1-1-2007 βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου.
Πολλά τα προβλήματα -κυρίως οικονομικά και διοικητικά- που τα τελευταία χρόνια είχαν απαξιώσει τον τρίτο μεγαλύτερο Δήμο στη Μαγνησία.
“Βήμα – βήμα “χτίζουμε” από την αρχή το Δήμο Αλμυρού για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής”, επισημαίνει στη συνέντευξή του ο ίδιος ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που από τη φύση του αισιόδοξος, δεν το βάζει κάτω.
Ήδη τα αποτελέσματα του νοικοκυρέματος είναι ορατά στο Δήμο και όπως εκτιμά ο ίδιος από το 2008 θα έρθουν καλύτερες μέρες.
Λειτουργώντας σε ένα καθαρά αυτοδιοικητικό σχήμα, με στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα, ο δήμαρχος Αλμυρού σχεδιάζει τα επόμενα βήματα με στόχο -όπως υπογραμμίζει- την ανάπτυξη της περιοχής.
Στους άμεσους στόχους της δημοτικής αρχής είναι η διεύρυνση τη ΔΕΥΑΛ. Με μία σειρά από έργα και πρωτοβουλίες αναμένεται να αλλάξει σημαντικά η εικόνα της επαρχίας Αλμυρού.

-Κύριε δήμαρχε, εκπνέει η πρώτη χρονιά της θητείας σας στο Δήμο Αλμυρού. Τα οικονομικά του Δήμου σε άθλια κατάσταση…

Παραλάβαμε πράγματι μία δύσκολη κατάσταση. Ένα δήμο υπερχρεωμένο, με πολλές αγωγές, που ακόμη δεν μπορούμε να υπολογίσουμε με σαφήνεια το ύψος τους, αφού καθημερινά εμφανίζονται και καινούργιες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Δήμος να διασύρεται. Να μην έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε προμηθευτές, εργολάβους, που άκουγαν για Αλμυρό και έφευγαν τρέχοντας… Διοικητικά στο Δήμο επικρατούσε χάος… Αφημένοι υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο. Σταδιακά αυτό αλλάζει και πιστεύω ότι τελικά θα είμαστε πιο αποδοτικοί στο έργο μας. Ακόμη δεν υπήρχε καμία συνοχή και συνέχεια. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αποκτήσει ένα συγκεκριμένο αρχείο στα οικονομικά και διοικητικά για να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Ευτυχώς για πρώτη φορά φέτος έχουμε ήδη ψηφίσει προϋπολογισμό για το 2008 και αυτό δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσουμε την νέα χρονιά με καλύτερες προϋποθέσεις.
Εξαρχής, μόλις αναλάβαμε, δώσαμε προτεραιότητα στην καλή διαχείριση και την περιστολή δαπανών. Έχουμε ήδη πληρώσει 750.000 ευρώ σε παλιές οφειλές του Δήμου και 1 εκ. ευρώ περίπου σε οφειλές που κληρονομήσαμε στη ΔΕΥΑΛ και με την καλή διαχείριση έχουμε και απόθεμα. Αυτό δεν έγινε διά μαγείας, χρειάστηκε πολλή δουλειά

-Περιμένατε τελικά, όταν αναλάβατε, ότι η κατάσταση θα είναι τόσο δύσκολη;

Επειδή συμμετείχα και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, περίμενα λίγο πολύ ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη. Δεν πίστευα όμως ότι θα είναι τέτοια η διάσταση
των δυσκολιών και της ανυποληψίας που είχε δημιουργηθεί.

-Αυτή η οικονομική δεινότητα δεν δημιούργησε προβλήματα στο δικό σας σχεδιασμό;

Αυτό είναι αυτονόητο. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει και να δρομολογήσει νέες παρεμβάσεις, όταν τα χρέη είναι τόσο δυσβάσταχτα. Εμείς ουσιαστικά ξεκινήσαμε να στήσουμε ένα Δήμο από την αρχή και ακόμη “χτίζουμε” βήμα- βήμα, τις υπηρεσίες από την αρχή, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα εποχή και στις απαιτήσεις πλέον μίας περιόδου που τίποτα δεν χαρίζεται στην Αυτοδιοίκηση, αφού η Πολιτεία παραμένει φειδωλή στους πόρους, ακόμη και για αρμοδιότητες που έχουμε πάρει χωρίς όμως εξασφαλισμένες τις πιστώσεις.

-Μια και αναφερθήκατε στη ΔΕΥΑΛ, είναι μία επιχείρηση που επίσης βρήκατε προβλήματα. Υπάρχει διέξοδος που να δώσει νέα ώθηση ευρύτερα σε επίπεδο επαρχίας Αλμυρού;

Η ΔΕΥΑΛ είναι μία επιχείρηση όπου δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια συσσωρευμένα χρέη λόγω κυρίως των έργων που έγιναν, αλλά και εξαιτίας της μη σωστής διαχείρισης. Έχουμε βάλει μαζί με τον αντιπρόεδρο μία τάξη στη λειτουργία της, όμως σίγουρα χρειάζεται να αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες.
Δεν σας κρύβω ότι στα άμεσα σχέδιά μου είναι η διεύρυνση της επιχείρησης με τη συμμετοχή- γιατί όχι- και του Δήμου Σούρπης.
Πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση να καταθέσω ολοκληρωμένη πρόταση στο δήμαρχο Σούρπης, ώστε και ο όμορος δήμος να ενταχθεί στη ΔΕΥΑΛ για να μπορέσουμε μετά από κοινού να σχεδιάσουμε έργα αποχέτευσης και ύδρευσης που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Άλλωστε ο Βιολογικός Καθαρισμός του Αλμυρού έχει τη δυνατότητα να δεχτεί και τα λύματα της περιοχής Σούρπης, οπότε εκτιμώ ότι αυτό είναι ένα ακόμη πλεονέκτημα προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτής της πρότασης, που σίγουρα θα δώσει νέα πνοή στη ΔΕΥΑΛ, εξασφαλίζοντας πρώτα από όλα τη βιωσιμότητά της.
Όσον αφορά στο σχεδιασμό των έργων, από τις αρχές του χρόνου θα έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη για την αποχέτευση στο υπόλοιπο τμήμα του Αλμυρού αλλά και στον Πλάτανο και τον Κρόκιο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που είχαμε συμπεριλάβει εξαρχής στον προγραμματισμό μας.

-Από τη νέα χρονιά βέβαια έχετε να αντιμετωπίσετε και τι συγχωνεύσεις… Νομικών Προσώπων. Έχετε συγκεκριμένο σχέδιο ;

Εχουμε ήδη ξεκινήσει και υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να μπορέσει ο Δήμος και τα νομικά πρόσωπα να γίνουν πιο ευέλικτα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα καταργηθεί η αναπτυξιακή του Δήμου, που χρησιμοποιήθηκε όλα αυτά τα χρόνια ως “χωνευτήρι προσλήψεων” και οι υπάλληλοι που την απαρτίζουν θα ενσωματωθούν στο Δήμο, στη Διεύθυνση Προγραμματισμού που συστήνουμε, ώστε να δώσουμε το βάρος στο Δ’ ΚΠΣ.
Παράλληλα αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες θα ενταχθούν στην “ομπρέλα” ενός ενιαίου οργανισμού και θα δημιουργηθεί ακόμη μία επιχείρηση ΑΕ για τα Δημοτικά Σφαγεία Αλμυρού.
Σε συνεργασία με τη Νομαρχία και τους άλλους ΟΤΑ εξάλλου της επαρχίας Αλμυρού συστήνεται η ΟΘΡΥΣ Α.Ε εν όψει Δ’ ΚΠΣ και τέλος δημιουργείται το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Επαρχίας Αλμυρού, που πιστεύω ότι θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της τοπικής μας παράδοσης και ιστορίας.

-Δεν είναι όμως μόνο οι συγχωνεύσεις. Εν όψει του 2008 έχετε θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες και σε ποιο πλαίσιο;

Θα δώσουμε βαρύτητα στην καθημερινότητα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη στην καθαριότητα. Βρήκαμε μία υπηρεσία χωρίς προγραμματισμό. Έχουμε προχωρήσει στην προμήθεια νέου εξοπλισμού, υπάρχουν όμως ακόμη ελλείψεις που τις έχουμε καταγράψει και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Εάν καταφέρουμε, στη διετία, όπως από την αρχή είχαμε δεσμευτεί, με διαρκή προσπάθεια θα “επουλώσουμε” τις πληγές τους παρελθόντος.
Παράλληλα στον τομέα των έργων, εκτός από την αποχέτευση, από τη νέα χρονιά δρομολογείται η ανάπλαση του κέντρου του Αλμυρού σε συνδυασμό με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν, αφού η μελέτη που έχει ανατεθεί στο Παν. Θεσσαλίας ολοκληρώνεται μέχρι το Μάρτιο, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η διαδικασία για το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Αλμυρού. Η μελέτη έχει ήδη ανατεθεί εδώ και τρεις μήνες και η δουλειά που γίνεται είναι πολύ υπεύθυνη. Θα αποκτήσουμε σύντομα ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα μας δώσει σαφείς κατευθύνσεις για την νέα εποχή του Αλμυρού.
Σε συνεργασία εξάλλου με τη ΝΑΜ δρομολογούνται έργα αναβάθμισης του Ξηριά με στόχο το ποτάμι που είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο να ενταχθεί στον ιστό της πόλης και να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς.

-Ο νέος Καποδίστριας δείχνει έξι διοικητικές ενότητες στη Μαγνησία…

Εκτιμώ ότι η διοικητική μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν οι δήμοι στις νέες προκλήσεις. Η επαρχία Αλμυρού θα πρέπει σίγουρα να αποτελέσει μία διοικητική ενότητα. Είναι άλλωστε κοινά τα χαρακτηριστικά των περισσοτέρων Δήμων, που δεν έχει νόημα να αντιδράσει κανείς σε μία κατά τη γνώμη μου φυσιολογική εξέλιξη. Δεν πρέπει να επικρατήσουν τοπικιστικές αντιλήψεις και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα υπερισχύσει η ανάγκη της αναβάθμισης της περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου