ΤΟΠΙΚΑ

ΟΧΙ στο λιθάνθρακα…

οχι-στο-λιθάνθρακα-851206

Την καθολική και κατηγορηματική αντίθεση όλων των τοπικών φορέων συναντά η πρόθεση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο ύλη το λιθάνθρακα. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία μίας μονάδας μεγάλης ισχύος, 800 ΜW, κοντά στο λιμάνι της ΒΙΠΕ Αλμυρού, ανεξαρτήτως από τις πληροφορίες που υπάρχουν για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, μέσα από σύμπραξη του Ομίλου Μυτιληναίου και της ισπανικής Endessa σε ιδιόκτητη έκταση του πρώτου στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΔΕΗ εξετάζει σοβαρά την επιλογή της περιοχής χωρίς προηγούμενη συνεννόηση της Δημόσιας Επιχείρησης με τους φορείς του Αλμυρού.
Ο Δήμαρχος Αλμυρού υπογράμμισε ότι η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί μία τέτοια επένδυση που πηγαίνει, όπως είπε, την περιοχή 40 χρόνια πίσω και εξέφρασε την έκπληξή του για τη συγκεκριμένη επιλογή της ΔΕΗ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηκυριάκος ότι στη συγκεκριμένη επένδυση δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη. Τι περισσότερο μπορεί να έχει αξία από τη ζωή μας, κατέληξε ο Δήμαρχος Αλμυρού, ο οποίος υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ενημέρωσή της από τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης ενεργειακής μονάδας ο χημικός μηχανικός, ιδιοκτήτης των ομώνυμων χημικών εργαστηρίων στο Βόλο Αλεξ. Γούναρης, από την πλευρά του κάνει επίσης λόγο για μια δυσμενή εξέλιξη που δεν βοηθά την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς η γεωμορφολογία της είναι τέτοια που θα εγκλωβίζει τους ρύπους στις δύο μεγάλες οροσειρές που περικλείουν τη γύρω περιοχή. Ο κ. Γούναρης υπογραμμίζει ότι από την έκλυση θείου που έχουμε από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα δημιουργείται όξινη βροχή που καταστρέφει την παραγωγικότητα του εδάφους, ενώ υπάρχει και μία σειρά άλλων τοξικών ρύπων που εκλύονται από την καύση του λιθάνθρακα, όπως π.χ. διοξίνες. Προβλήματα επίσης δημιουργούνται και από την ιπτάμενη τέφρα, το ποσοστό δηλαδή της στάχτης που δημιουργείται από την καύση του λιθάνθρακα που φεύγει μαζί με τους υδρατμούς στην ατμόσφαιρα.
Από την πλευρά του και ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ στο Βόλο και νομαρχιακός σύμβουλος κ. Απ. Νάνος σημειώνει ότι μία τέτοια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι ό,τι χειρότερο για τη Μαγνησία. Επιπλέον το στέλεχος του ΚΚΕ στη Μαγνησία σημειώνει ότι η επιλογή του Αλμυρού και της Καβάλας για την κατασκευή και λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου απορρέει από το γεγονός ότι η πρώτη ύλη, ο λιθάνθρακας, θα μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, καθώς η πρώτη ύλη θα εισάγεται από την Αμερική. Ο κ. Νάνος υποστηρίζει ακόμη ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα είναι σε βάρος και της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, καθώς η χώρα μας είναι γεμάτη από κοιτάσματα λιγνίτη.
Τέλος, από την πλευρά του ο Αντινομάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ντίτορας, αφού υπογράμμισε ότι η Νομαρχία δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της νέας Νομαρχιακής Αρχής ότι «η ΝΑΜ και ο λαός της Μαγνησίας δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας».
Αργά χθες το απόγευμα την αντίθεσή τους για το θέμα της ίδρυσης εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα εξέφρασαν με δηλώσεις τους στην TRT ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κ. Ευρ. Ευλογημένος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου