ΤΟΠΙΚΑ

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για Μουσείο Αργούς

αρχιτεκτονικός-διαγωνισμός-για-μουσ-792716

Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη δημιουργία θεματικού Μουσείου για την Αργώ στο Πεδίο του Άρεως θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Βόλου και μάλιστα θα δώσει και τρία χρηματικά βραβεία. ΟΙ όροι διακήρυξης του ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού έρχονται προς έγκριση στη Οικονομική Επιτροπή που συνεδριάζει μεθαύριο Παρασκευή.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η δημιουργία ενός θεματικού μουσείου με θέμα την Αργώ, το οποίο να αναδεικνύει τη σύγχρονη Αργώ σαν μνημείο, αναλύοντας την ιστορία της, τόσο μέσα από το μύθο και τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με αυτόν, όσο και μέσα από την ανακατασκευή και την προσπάθεια αναβίωσης του ταξιδιού της. Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι, η κατασκευή του μουσείου να αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης του Βόλου και πόλο έλξης επισκεπτών.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι να κατατεθούν προτάσεις για το κτίριο του μουσείου, μέσα σε ένα δημοτικό κι αδιαμόρφωτο χώρο που βρίσκεται μέσα στο Πεδίον Άρεως και προτάσεις για τον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, οι μελετητές θα πρέπει να συμπεριλάβουν και μία μουσειολογική μελέτη, στην οποία θα προτείνουν τρόπους αξιοποίησης και προβολής που συνδέονται με τον μύθο της Αργούς και της σύγχρονης Αργούς.

Επιτροπή και βραβεία διαγωνισμού

Η επιτροπή που θα αξιολογήσει τις προτάσεις είναι πενταμελής. Θα αποτελείται από μία προσωπικότητα, έναν εκπρόσωπο του Δήμου Βόλου που θα πρέπει να είναι αρχιτέκτονας – μηχανικός και τρεις κριτές από τον κατάλογο κριτών αρχιτεκτονικών του ΥΠΕΚΑ. Η επιτροπή θα συγκροτηθεί μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Ο Δήμος Βόλου θα δώσει και τρία χρηματικά βραβεία.

Το πρώτο είναι 9.060 ευρώ, το δεύτερο ι 6.650ευρώ και το τρίτο 4.450ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Η κριτική επιτροπή αν διαπιστώσει ανεπάρκεια των προτάσεων ύστερα από αιτιολογήση, μπορεί να μην προτείνει το πρώτο ή άλλα βραβεία. Οι προθεσμίες για την υποβολή των προτάσεων θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου