ΤΟΠΙΚΑ

Υποψήφιος για την Αρχιεπισκοπή ο κ. Ιγνάτιος

υποψήφιος-για-την-αρχιεπισκοπή-ο-κ-ιγν-851206

Μεταξύ των πέντε υποψηφίων για τον αρχιεπισκοπικό θώκο είναι, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των αθηναϊκών εφημερίδων, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ παράλληλα καταγράφονται τα ονόματα των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμου, Σπάρτης κ. Ευστάθιου, Θηβών κ. Ιερώνυμου και Σύρου κ. Δωρόθεου.
Ο κ. Ιγνάτιος είναι πνευματικό τέκνο του πρώην Πειραιώς Καλλινίκου, ο οποίος προέρχεται από την Μονή της Χρυσοπηγής, όπως εξάλλου και ο Αρχιεπίσκοπος, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και ο μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος, ο οποίος διαδέχτηκε τον κ. Χριστόδουλο άμα τη εκλογή του ως Αρχιεπισκόπου, είναι επικεφαλής δύο σημαντικών Συνοδικών Επιτροπών, όπως των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Υποθέσεων και της Πολιτιστικής Ταυτότητας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει πολύπλευρο κοινωνικό έργο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος ήταν συνυποψήφιος με τον Αρχιεπίσκοπο στην εκλογή του 1998 και έχει αναπτύξει έντονη δράση σε καίριες στιγμές, όπως οι κινητοποιήσεις της Εκκλησίας κατά του νομοσχεδίου Τρίτση και το θέμα των ταυτοτήτων.
Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας, διακρίνεται για το εκκλησιαστικό του φρόνημα και τον ήπιο χαρακτήρα του. Ο μητροπολίτης Θηβών κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, ήταν ο κύριος αντίπαλος του Αρχιεπισκόπου στην εκλογή του 1998 και αρκετές φορές ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Αρχιεπίσκοπο για διάφορα θέματα, ενώ μετά την έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας τον Φεβρουάριο του 2005, σημειώθηκε ύφεση στις σχέσεις τους. Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, τέλος, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Μακαριότατο.
Μεταξύ των εν δυνάμει υποψηφίων, οι οποίοι δεν αποκλείεται να εισέλθουν μελλοντικά στην κούρσα της διαδοχής, προστίθενται τα ονόματα των μητροπολιτών Ηλείας κ. Γερμανού, Ξάνθης κ. Παντελεήμονος και Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου. Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός είχε καταθέσει πρόταση μομφής και παραίτησης του Αρχιεπισκόπου, στην Ιεραρχία του Φεβρουαρίου του 2005 που συγκλήθηκε για να συζητήσει για τα σκάνδαλα που είχαν ξεσπάσει στους κόλπους της Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά την εκλογή του 1998 τον Αρχιεπίσκοπο, διατηρεί άριστη συνεργασία μαζί του, ενώ ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος είχε την προεδρία της επιτροπής συλλογής των υπογραφών για τις ταυτότητες, φέρνοντας επιτυχώς σε πέρας το έργο που του ανατέθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου