ΣΚΟΥΝΤΑΕΙ… ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Ο ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ

Τελευταία ενημέρωση: 2013-04-14, 18:14:25
ΣΚΟΥΝΤΑΕΙ… ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ Ο ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ

Ακέφαλη η «Θεσσαλών Δύναμη»

Με δύο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της κοινής αυτοδιοικητικής τους πορείας –σε επίπεδο λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας και συνολικής παρουσίας της παράταξης στα αυτοδιοικητικά και πολιτικά δρώμενα της Θεσσαλίας- συνοδεύτηκε η υποβολή παραίτησης του Απ. Παπατόλια από τη θέση του επικεφαλής, στην τελευταία συνεδρίαση των μελών της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη».

Το πρώτο αφορούσε στην εκλογή από τους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης του νέου επικεφαλής ή του «συντονιστή» της «Θεσσαλών Δύναμη» μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας περιφερειακής αρχής.

Το δεύτερο στην αποσαφήνιση του τρόπου συνεργασίας του Απ. Παπατόλια με την παράταξη, υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ένταξή του σε έναν κομματικό φορέα (ΔΗΜΑΡ) από εκείνον (ΠΑΣΟΚ) που παρείχε στην παράταξη την πολιτική υποστήριξή του στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2010.

«Για το πρώτο ζήτημα, της ανάδειξης του νέου επικεφαλής ή «συντονιστή», διαπιστώνω ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια πρωτοβουλία από τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης μέχρι σήμερα», αναφέρει σε επιστολή του προς τα μέλη της «Θεσσαλών Δύναμη» ο Απ. Παπατόλιας, ενόψει της συνεδρίασης της ομάδας αύριο. Ο ίδιος εκφράζει την εκτίμηση ότι η εκκρεμότητα πρέπει να κλείσει σύντομα, ώστε η παράταξη να μην παραμένει «ακέφαλη» και τα θέματα της αποτελεσματικής πολιτικής εκπροσώπησής της να αντιμετωπιστούν άμεσα.

«Για το δεύτερο ζήτημα, που με αφορά προσωπικά, επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποιες σκέψεις και μια πρόταση, διευκολύνοντας τη συλλογική μας τοποθέτηση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να εκφράζεται πολιτικά μέσα στην παράταξη, ένα πολιτικό στέλεχος που δεν ανήκει πλέον στο χώρο του ΠΑΣΟΚ», απευθύνεται ο Απ. Παπατόλιας στα μέλη της παράταξης, τονίζοντας ότι πεποίθησή του, αλλά και κτήμα της πολύχρονης πορείας του αυτοδιοικητικού κινήματος στη χώρα, αποτελεί η αντίληψη περί ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης και χειραφετημένης Αυτοδιοίκησης.

«Αυτονομία και ανεξαρτησία σημαίνουν, όμως, ότι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις, ακόμη κι όταν υποστηρίζονται από συγκεκριμένους πολιτικούς φορείς, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης κομματικών εντολών, ούτε ως το «μακρύ χέρι» κάποιας κομματικής ηγεσίας.

Σημαίνουν ακόμη πλήρη διασφάλιση του δικαιώματος του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού των μελών μιας αυτοδιοικητικής παράταξης, είτε αυτά κατέχουν ηγετικές θέσεις, είτε όχι. Σημαίνουν ότι ο καθένας μπορεί να επιλέγει ελεύθερα το κόμμα ή τον πολιτικό φορέα που τον εκφράζει, χωρίς αυτό να ασκεί την παραμικρή επιρροή στη λειτουργία της παράταξης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης», αναφέρει στην επιστολή του.

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Παπατόλια, από τη στιγμή που κάποιο μέλος περιφερειακής παράταξης συναποδέχεται και τηρεί ευλαβικά το πολιτικό πρόγραμμα της παράταξης αυτής, «εν προκειμένω το πρόγραμμα της «Θεσσαλών Δύναμη» που είχαν την τύχη να συντάξω και να συναποδεχθούμε πανηγυρικά στις περιφερειακές εκλογές, τότε είναι πολιτικά αυτονόητο ότι αποτελεί μέρος της παράταξης, ανεξαρτήτως της κεντρικής πολιτικής του τοποθέτησης».

Το ερώτημα, καταθέτοντας συγχρόνως την πρότασή του, που θέτει τα μέλη παράταξης είναι το εξής: Αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων μας ότι η «Θεσσαλών Δύναμη» δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός κόμματος και ότι μπορούν να συνυπάρχουν στο εσωτερικό της φωνές με ποικίλες αναφορές στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο; Είναι η «Θεσσαλών Δύναμη» η μεγάλη ευρύχωρη αυτοδιοικητική παράταξη, στην οποία μπορούν να συστεγάζονται μέλη που ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα ή μήπως η κομματική ιδιότητα αποτελεί κριτήριο της αυτοδιοικητικής μας ταυτότητας;

«Εκτιμώ ότι από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κριθεί και η προσωπική μου στάση απέναντι στην παράταξη στο εγγύς μέλλον. Εάν τελικά δεν υιοθετηθεί, στο πλαίσιο της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας μας, η άποψη περί κομματικά αυτόνομης παράταξης, τότε δε μένει παρά να ανεξαρτητοποιηθώ από το σώμα της «Θεσσαλών Δύναμη», προσβλέποντας πλέον αποκλειστικά σε επιλεκτικές συνεργασίες στο μέλλον για τα θέματα της Περιφέρειας», καταλήγει ο Απ. Παπατόλιας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
3
=