ΤΟΠΙΚΑ

Εριξαν φόλες σε οικόσιτα σκυλιά στις Αλυκές

εριξαν-φόλες-σε-οικόσιτα-σκυλιά-στις-α-795777

Ασυνείδητοι, για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν, έριξαν τις προηγούμενες ημέρες φόλες σε οικόσιτα σκυλιά στην περιοχή των Αλυκών ενώ όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των ζώων, τις προηγούμενες ημέρες είχαν δεχθεί απειλές για τα ζώα τους επειδή ενοχλούσαν με το γάβγισμα τους τη γειτονιά. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες των σκύλων υπέβαλλαν χθες μήνυση κατ’ αγνώστων στο Α.Τ Βόλου ζητώντας να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Οι ιδιοκτήτες των σκύλων αναφέρουν ότι μπορεί να πρόκειται για πράξη εκδίκησης αφού όπως επισημαίνουν κατά το παρελθόν είχαν δεχθεί απειλές για τα ζώα τους επειδή ενοχλούσαν με το γάβγισμα τους.

Όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια από εξέταση κτηνιάτρου οι φόλες που ρίχθηκαν στα οικόσιτα ζώα περιείχαν μέσα δυνατό φυτοφάρμακο.

Αυτόφωρο για όσους βασανίζουν ζώα

Στο μεταξύ όπως ενημέρωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Βόλου «Κόσμος και Φύση», στο εξής σύμφωνα με ερμηνευτική εγκύκλιο την νομοθεσίας προστασίας των ζώων από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα πηγαίνουν στο αυτόφωρο όσοι βασανίζουν ζώα, ανοίγοντας ουσιαστικά όπως επισημαίνουν από τον Φιλοζωικό Σύλλογο «ομπρέλα» προστασίας στους τετράποδους δεσποζόμενους και μη.

Για την μήνυση μάλιστα δεν θα απαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ , που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων, αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται από τον Φιλοζωικό Σύλλογο «Κόσμος και Φύση», πλέον θα υπάρχουν σοβαρές ποινικές κυρώσεις για τον βασανισμό, την κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου.

Μάλιστα σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, προβλέπεται ότι ο υπαίτιος υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο Δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Παράλληλα εκτός από την ενεργητική κακοποίηση υπάρχει και η παθητική κακοποίηση, όπως για παράδειγμα η μόνιμη αλυσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής, η έλλειψη φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους και άλλα.

Ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων ορίζονται με το Ν. 4039/12 η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων, καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Ελέγχου.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου