ΤΟΠΙΚΑ

Νεκροί κορμοράνοι στην Κάρλα

νεκροί-κορμοράνοι-στην-κάρλα-796666

Δεκάδες κορμοράνοι νεκροί στη λίμνη Κάρλα από τον περασμένο Δεκέμβρη… Έχει φτάσει Απρίλιος και ακόμη δεν έχουν περισυλλεγεί και ο Φορέας Διαχείρισης περί άλλων τυρβάζει…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η ρύπανση του περιβάλλοντος και ο κίνδυνος στη δημόσια Υγεία υποχρέωσε την Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να υποβάλλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώ ο Δήμος Ρήγα Φεραίου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα και εμμέσως πλην σαφώς αποδίδει ευθύνες στο Φορέα Διαχείρισης που επί τρείς και πλέον μήνες αναζητά τη λύση μέσω εγγράφων χωρίς όμως να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Μαγνησίας Δημ. Ζαρίφης μιλώντας χθες το βράδυ στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος από το όλο θέμα ενώ περιγράφοντας την κατάσταση έκανε λόγο για «τραγικό θέαμα με τους 400 τουμπανιασμένους περίπου κορμοράνους να παραμένουν άλλοι μέσα στο νερό και άλλοι «κρεμασμένοι» στα πηγάδια του αντλιοστασίου της Κάρλας επί τρεισήμισι μήνες χωρίς κανένας αρμόδιος φορέας να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ως οφείλει για την απομάκρυνσή τους.

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Πρόκειται για σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος και επιβάρυνση της δημόσιας υγείας» σημείωσε επίσης ο κ. Ζαρίφης που άφησε να εννοηθεί ότι η Υπηρεσία θα κινηθεί υποβάλλοντας και δεύτερη μήνυση μετά την αδιαφορία που έχει επιδειχτεί.

Το συμβάν χρονολογείται περί τα τέλη Δεκεμβρίου και μόλις έγινε αντιληπτό, η Διεύθυνση Υγιεινής προέβη στις δέουσες ενέργειες, αποστέλλοντας τα σχετικά έγγραφα και ζητώντας από το Φορέα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την απομάκρυνση των νεκρών κορμοράνων.

Αντ’ αυτού, με την επίκληση διαφόρων επιχειρημάτων οι αρμόδιοι του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας και της ΕΥΔΕ Κάρλας που επίσης ενημερώθηκε αναλώθηκαν στο να ψάχνουν να βρούνε ποιος από τις δύο υπηρεσίες έχει την ευθύνη για να αντιμετωπίσει το όλο θέμα.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μπροστά στον κίνδυνο επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας συγκάλεσε πριν από λίγες μέρες σύσκεψη παρουσία και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων στον τομέα της υγείας προκειμένου να βρεθεί λύση.

Οι κορμοράνοι τραυματίστηκαν θανάσιμα όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο αντλιοστάσιο από σπασμένο τζάμι και έκτοτε παραμένουν στη λίμνη ενώ σύμφωνα με τους αρμοδίους θα έπρεπε άμεσα να έχουν απομακρυνθεί για να μεταφερθούν σε αποτεφρωτήρα όπως έχει γίνει και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, οι αντιδήμαρχοι, οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Ζαρίφης και Λιανός, η διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Καρατζά, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, στελέχη της Δ/νσης Κτηνιατρικής και της Δ/νσης Υγείας.

Από τη Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου τονίστηκε πως είναι ανάγκη να γίνει άμεσα παρέμβαση, γιατί είναι ένα θέμα που έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία και στο πλαίσιο αυτό έχει ζητηθεί να συνεδριάσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα για να συζητηθεί το ζήτημα.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας να παρέμβει άμεσα καθώς είναι ο μοναδικός φορέας που διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους περιστατικά, αφού υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι ύψους 45.000 ευρώ από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων.

Η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου τόνισε πως «το ζήτημα θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, όπως και οι υπόλοιποι φορείς, δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα, ούτε νομικά καλύπτεται για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση αυτής της παρέμβασης.

Ωστόσο, μπορούμε και έχουμε όλη τη διάθεση να συμβάλλουμε, εφόσον μας ζητηθεί με τα μέσα που διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ζητήσει από το Φορέα Διαχείρισης Κάρλας να προχωρήσει στη σύγκληση έκτασης συνεδρίασης του Διοικητικού συμβουλίου, ώστε να προωθηθεί η αντιμετώπιση του θέματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου