ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν βοήθεια από τα Μοναστήρια!

ζητούν-βοήθεια-από-τα-μοναστήρια-797476

Τόποι προσφοράς, φιλοξενίας και απαντοχής αποτελούν για δεκάδες απόρους συμπολίτες τα Μοναστήρια της περιοχής μας, προσφέροντας πνευματική στήριξη αλλά και συμπαράσταση σε όσους έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι στις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης.

Πολλοί άνεργοι οικογενειάρχες προσέρχονται ολοένα και περισσότερο στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου, ζητώντας τρόφιμα, είδη ένδυσης αλλά και χρήματα, μα πάνω απ’ όλα λόγους παρηγοριάς, προκειμένου να ξεπεράσουν τους γκρίζους «σκοπέλους» της κρίσης.

«Κάνουμε ότι μπορούμε, προσφέροντας σε όσους έχουν ανάγκη, διάφορα είδη που υπάρχουν στο Μοναστήρι όπως φρούτα, λάδι, ζυμαρικά, όσπρια, ψωμί» αναφέρει η ηγουμένη της Μονής, γερόντισσα Νικοδήμη. Όπως επισημαίνει παράλληλα η ίδια «έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται στο Μοναστήρι και ζητούν βοήθεια και ρουχισμό.

Από παλιά, υπογραμμίζει η ίδια, συγκεντρώναμε ρούχα, τα οποία χωρίζουμε σε κατηγορίες και τα δίνουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη κι έρχονται στο Μοναστήρι, ζητώντας βοήθεια».

Αντικείμενα που κάποτε θεωρήθηκαν άχρηστα σε παλαιότερες υπερκαταναλωτικές εποχές, γίνονται πλέον η βάση για να εξοπλιστούν σπιτικά, να ενισχυθούν οι οικογένειες που αδυνατούν πλέον να τα προμηθευτούν. Καναπέδες, κρεβάτια, στρώματα, κουβέρτες, καρέκλες, πολυθρόνες, σαλόνια, για άλλους άχρηστα, γίνονται η βάση για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα δεκάδων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Άνθρωποι νέας ηλικίας οι οποίοι έχουν βρεθεί σε οικονομικό αδιέξοδο, στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην τοπική Εκκλησία, τα Μοναστήρια της περιοχής μας και στην προκειμένη περίπτωση στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών, ζητώντας βοήθεια, χρήματα ή τρόφιμα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών των παιδιών τους.

Συγκλονιστική είναι η επισήμανση της ηγουμένης Νικοδήμης «δεχόμαστε διαρκώς επιστολές από οικογένειες που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ρεύμα, δεν έχουν φάρμακα, αδυνατούν να αγοράσουν γάλα για τα παιδιά τους. Αυξάνονται διαρκώς τα αιτήματα για βοήθεια κι εμείς συνδράμουμε, από την πλευρά μας, όσο μπορούμε, τον κόσμο» προσθέτει η ίδια.

Πολλοί συμπολίτες εκμυστηρεύονται τα προβλήματά τους ζητώντας πνευματική στήριξη και όπως επισημαίνει η ηγουμένη της Μονής «οι άνθρωποι χρειάζονται πνευματική στήριξη, γιατί η κρίση είναι ηθική και πνευματική.

Οι άνθρωποι θέλουν κάπου να στηριχθούν γιατί είναι απελπισμένοι, νιώθουν να φεύγει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και χρειάζονται οπωσδήποτε μια στήριξη». Στο μεταξύ, το έργο της πνευματικής διακονίας της Μονής ενισχύεται από την πολυετή λειτουργία της Μοναχικής διακονίας, στους 87,5, του ραδιοφωνικού σταθμού που μεταδίδει τις ιερές ακολουθίες οι οποίες τελούνται στο Μοναστήρι, την θεία λειτουργία, πνευματικές ομιλίες και βυζαντινή μουσική.

Τα Μοναστήρια της περιοχής μας εντείνουν το έργο προσφοράς σε όσους έχουν ανάγκη, συνεχίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες πολλών ετών, ενώ όπως υπογραμμίζει η ηγουμένη της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών «πάντα έρχονταν πολύς κόσμος στο Μοναστήρι αλλά την τελευταία διετία έχουν αυξηθεί πολύ τα αιτήματα για βοήθεια. Σε ένα Μοναστήρι πάντα υπάρχει το πνεύμα της οικονομίας και προσπαθούμε, καταλήγει η ομιλούσα, να περιορίζουμε ορισμένα έξοδα, για να βοηθούμε όσους έχουν ανάγκη».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου