ΤΟΠΙΚΑ

Εισαγγελική έρευνα για τη ρύπανση στο λιμάνι

εισαγγελική-έρευνα-για-τη-ρύπανση-στο-851206

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την ρύπανση που σημειώνεται καθημερινά στη συνοικία του Παλιού Λιμεναρχείου από τις δραστηριότητες του λιμανιού, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης. Μετά το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της συνοικίας το περασμένο Σάββατο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου ζητά στην εισαγγελική του παραγγελία να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της επιτροπής αγώνα των κατοίκων, εκπρόσωποι του Εξωραϊστικού Συλλόγου Παλαιού Λιμεναρχείου, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Βόλου, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας της ΝΑΜ, ο Δήμαρχος Βόλου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ.
Παράλληλα ο κ. Ζήσης ζητά η Πταισματοδίκης να διερευνήσει ποιοι δεν τηρούν και με ποιες αποφάσεις τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, ποιες ενέργειες δεν έγιναν από τους αρμόδιους, αν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.α.
Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο οι κάτοικοι του Παλαιού Λιμεναρχείου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας με μαύρες σημαίες και μετά ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε στην κεντρική πύλη του λιμανιού του Βόλου, η οποία αποκλείστηκε συμβολικά για περίπου 15 λεπτά της ώρας.
Το μέλος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Παλιού Λιμεναρχείου, κ. Γ. Κόφφας ανέφερε στην ομιλία του ότι οι κάτοικοι της συνοικίας αναπνέουν καθημερινά πετ-κοκ, ανθρακίτη, κάρβουνο, λιπάσματα, σιτηρά, ζωοτροφές και σιδηρομαγγάνιο, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται για την υγεία τους. Περιέγραψε με «μελανά χρώματα» τις επιπτώσεις της άνευ περιβαλλοντικών μέτρων λειτουργίας του λιμανιού, τονίζοντας ότι οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή έχουν ξεπεράσει τα 45 κρούσματα τα τελευταία χρόνια, ενώ δέκα ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα που «χτυπούν» και τον παιδικό πληθυσμό. Υπογράμμισε την ολιγωρία που διέπει τις αρμόδιες αρχές και δη τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου που καθυστέρησε να συντάξει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αλλά και το ΥΠΕΧΩΔΕ, στα συρτάρια του οποίου αγνοείται η τύχη της συγκεκριμένης μελέτης και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου