ΤΟΠΙΚΑ

Θύμα μεγάλης απάτης ο ιερέας;

θύμα-μεγάλης-απάτης-ο-ιερέας-851206

Θύμα μιας καλοστημένης απάτης, όπως υποστηρίζει σε μήνυσή του, έχει πέσει ο ιερέας που κατηγορείται ότι «χρηματοδοτούσε» επιχειρηματία (εισαγωγέα – εξαγωγέα) του Κολωνακίου, μετά από αναφορά της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα. Ο ιερωμένος φέρεται να εξαπατήθηκε από άνθρωπο που τον βοήθησε, δίνοντάς του συνολικά το ποσό των 251.500 ευρώ. Ηταν δε τόση η εμπιστοσύνη που επέδειξε στο συγκεκριμένο άτομο, που δανείσθηκε χρήματα από το δικηγόρο του, πήρε δάνειο από τράπεζα, έδωσε από το εφάπαξ της συνταξιοδότησής του, αλλά και ένα σημαντικό ποσό από το παγκάρι της εκκλησίας. Ο ίδιος έμαθε τα όσα έχουν εξελιχθεί τελευταία μέσα από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο 73χρονος ιερέας, τον Σεπτέμβριο του 2006, την ώρα που τελούσε το μυστήριο της εξομολόγησης, ήλθε να εξομολογηθεί ένα άγνωστο μέχρι τότε πρόσωπο. Ο άγνωστος επισκέπτης είπε στον ιερωμένο ότι καταγόταν από τα Επτάνησα, ζούσε σε διαμέρισμα στις Νέες Παγασές Βόλου μαζί με την αρραβωνιαστικιά του που καταγόταν από τις Β. Σποράδες, αλλά
αυτή τον εγκατέλειψε χωρίς χρήματα. Ο ιερωμένος του έδωσε το ποσό των 20 ευρώ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο άνδρας εμφανίστηκε και πάλι και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης του ζήτησε 150 ευρώ για να πληρώσει το ενοίκιο της οικίας του.
Ο άνδρας μάλιστα προσφέρθηκε να δουλέψει για τον ιερωμένο, καθώς το θεωρούσε υποχρέωσή του μετά την βοήθεια που του πρόσφερε.
Μετά από αρκετές ημέρες επανεμφανίστηκε και πάλι, είπε ότι το επάγγελμά του είναι ηλεκτροσυγκολλητής, ότι είχε βρει εργασία στη Λαμία και ότι έπρεπε να τον βοηθήσει ο ιερέας, όπως και έπραξε.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2006 επανεμφανίστηκε ο άνδρας και ζήτησε και πάλι βοήθεια, καθώς δήλωσε ότι είχε βρει εργασία στη Γερμανία και ότι χρειαζόταν χρήματα για τα εισιτήρια και τα πρώτα έξοδα. Για το σκοπό αυτό ο 73χρονος του έδωσε τα ποσό των 3.000.
Στη συνέχεια μεθοδικά ζητούσε συνεχώς χρήματα, προβάλλοντας διάφορες έξυπνες δικαιολογίες, ενώ η επικοινωνία ήταν μόνο τηλεφωνική, αφού ο μηνυόμενος ισχυριζόταν ότι βρισκόταν είτε στη Γερμανία είτε στη Σαουδική Αραβία είτε στην Ολλανδία.
Αρχικά είπε ότι τηλεφωνούσε από τη Γερμανία, ότι είχε παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα υγείας στο στομάχι του και ότι έπρεπε να νοσηλευτεί σε κλινική.
Αργότερα ζήτησε χρήματα για να καλύψει δήθεν περαιτέρω νοσηλεία του στην κλινική αυτή.
Μετά ισχυρίστηκε ότι πήγε να εργαστεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Το καλοκαίρι του 2007 τηλεφώνησε και πάλι και είπε στον ιερέα ότι η εταιρία στην οποία εργαζόταν δεν τον είχε πληρώσει, ενώ του όφειλε μεγάλο χρηματικό ποσό – άνω των 200.000 ευρώ – γιατί εργαζόταν ως δύτης και ζήτησε να τον βοηθήσει, πληρώνοντας τα δικαστικά έξοδα.
Ο ιερωμένος επειδή δεν μπορούσε να βρει άλλα χρήματα, δανείστηκε τμηματικά από φίλο του δικηγόρο το ποσό των 48.000 ευρώ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα εμβάσματα στο λογαριασμό του άνδρα τα κατέθετε ο δικηγόρος του ή η βοηθός του. Ο ιερωμένος μάλιστα είχε πει στον δικηγόρο του ότι ο δανεισμός του ήταν για άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης και ότι θα τα επέστρεφε στις 15 Οκτωβρίου 2007.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2007 ο άνδρας είπε τον ιερέα ότι είχε δικαιωθεί και έπρεπε να γυρίσει στην Ελλάδα για να εισπράξει τα χρήματα και για το λόγο αυτό ζήτησε χρήματα για τα εισιτήριά του.
Κατόπιν δήλωσε και πάλι τηλεφωνικά ότι έλειπαν από το φάκελο έγγραφα και δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματα. Για το λόγο αυτό ζήτησε χρήματα για τα εισιτήρια της επιστροφής στη Σαουδική Αραβία και είπε ότι είχε κανονίσει να γίνει χρηματικό έμβασμα στον ιερέα σε τράπεζα.
Ζήτησε μάλιστα και την φωτοτυπία της ταυτότητας του ιερωμένου με εταιρία ταχυμεταφορών, την οποία θα παρελάμβανε από το κατάστημα της εταιρίας στην Παλλήνη Αττικής.
Ο φάκελος ωστόσο επέστρεψε πίσω στον ιερέα, καθώς ο άνδρας ισχυρίστηκε πως έπρεπε να επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία καθώς είχε εισιτήριο και δεν προλάβαινε να πάει να την πάρει.
Στις 15 Οκτωβρίου 2007 έληξε η προθεσμία που είχε δώσει ο δικηγόρος στον ιερέα για την επιστροφή των χρημάτων του, αλλά και ο χρόνος που είχε υποσχεθεί ο άνδρας ότι θα επέστρεφε τα χρήματα. Ο δικηγόρος είπε στον ιερέα ότι επρόκειτο για απατεώνα και του ζήτησε να προσφύγει στην δικαιοσύνη, όμως δεν το έκανε, καθώς πίστεψε τη διαβεβαίωση του δράστη πως έπρεπε δήθεν να κάνει άλλο δικαστήριο στην Ολλανδία, ότι έπρεπε να προσδιοριστεί δικάσιμος, ότι η απόφαση βγήκε και πρέπει να καθαρογραφεί και διάφορες άλλες δικαιολογίες. Έτσι χωρίς να το γνωρίζει κανείς άλλος συνέχισε να στέλνει χρήματα με καταθέσεις μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.
Συνολικά από το Σεπτέμβριο του έτους 2006 μέχρι και το Δεκέμβριο του έτους 2007 κατέθεσε στους λογαριασμούς του το συνολικό ποσό των 251.500 ευρώ.
Εκτός από 48.000 ευρώ που δανείστηκε από τον δικηγόρο, ο ιερωμένος έλαβε το ποσό των 10.000 ευρώ από τραπεζικό δάνειο, το ποσό των 20.000 ευρώ από τις οικονομίες του και το εφάπαξ βοήθημα που έλαβε από τη σύνταξή του και το ποσό των 173.500 ευρώ από χρήματα της εκκλησίας, από λογαριασμούς που διαχειριζόταν.
Σύμφωνα με την περιγραφή του ιερέα πρόκειται για άτομο ηλικίας 45-50 ετών, καστανό, με μελαψό πρόσωπο, μετρίου αναστήματος, ύψους 1,65 έως 1,70 μέτρων, λεπτό, με βαριά φωνή και Έλληνα.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο δράστης μόλις προχθές τηλεφώνησε και πάλι στον ιερέα και ζήτησε χρήματα για εισιτήρια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου