ΤΟΠΙΚΑ

Μετεγκατάσταση σε εκκρεμότητα …

μετεγκατάσταση-σε-εκκρεμότητα-800721

Για το ΚΕΠ του Δήμου Βόλου στην οδό Ιάσονος, με το πανάκριβο ενοίκιο

Στον απόηχο της πρόσφατης σύσκεψης στο Δήμο Βόλου για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με τα εκατοντάδες αστικά ακίνητα που έχει στο «περιουσιολόγιο» του, αναπόφευκτα επανήλθαν στο προσκήνιο τα μισθώματα που καταβάλλει, σε αυτή τη δεινή οικονομική συγκυρία ο Δήμος για την εκμίσθωση δημοτικών υπηρεσιών. Η πλέον κραυγαλέα από αυτές τις μισθώσεις είναι η εγκατάσταση σε μη ιδιόκτητο κτίριο του γραφείου του ΚΕΠ στην οδό Ιάσονος. Εκεί ο Δήμος δαπανά κάθε μήνα περίπου 4.000 ευρώ.

Εύλογο ήταν, όταν πριν από μερικούς μήνες, ανακοινώθηκε η μετεγκατάσταση της υπηρεσίας από την οδό Ιάσονος σε δημοτικό κτίριο της οδού Γαλλίας με Μαυροκορδάτου, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια, στεγάζεται το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), όλα τα έντυπα μέσα της Μαγνησίας, έσπευσαν να επικροτήσουν την ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Βόλου, καθώς, αν μη τι άλλο, σηματοδοτούσε μία νέα αρχή για συμμάζεμα και ορθολογικοποίηση των εξόδων του Δήμου, κάτι που σήμερα, σε καιρό κρίσης, προβάλλεται, ως κυρίαρχο αίτημα από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Δυστυχώς όμως, αρκετούς μήνες μετά, οι σχεδιασμοί της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύονται πομφόλυγες. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, οι υπεύθυνοι του Δήμου έσπευσαν να προαναγγείλουν κάτι για το οποίο δεν είχαν οριστικοποιηθεί ακόμη όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αποτέλεσμα; Το ΚΕΠ της οδού Ιάσονος παραμένει στη θέση του και φυσικά συνεχίζει να πληρώνει το «αλμυρό» ενοίκιο στον ιδιοκτήτη όπου στεγάζεται η συγκεκριμένη υπηρεσία του Δήμου Βόλου.

Τι συνέβη όμως τελικά και ακυρώθηκε ο αρχικός σχεδιασμός ; Ο Δήμος σχεδίαζε να μεταφερθεί το ΚΕΠ στο ΚΗΦΗ που στεγάζεται, όπως είπαμε, στην οδό Γαλλίας. Το τελευταίο θα μεταφέρονταν με τη σειρά του στο Κοινωνικό Κέντρο της Νέας Δημητριάδος, που βρίσκεται στην οδό Απόλλωνος, ενώ με τη σειρά του το τελευταίο θα μεταφέρονταν μαζί με τις δραστηριότητες που στεγάζει στο Κέντρο Νεότητας της περιοχής , που βρίσκεται στην οδό Αγίου Δημητρίου.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν αποδείχθηκε ότι το Κοινωνικό Κέντρο της Νέας Δημητριάδος ανήκει στον πρώην Οργανισμό της Εργατικής Κατοικίας , ο οποίος όπως και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας , είναι δύο Οργανισμοί που έχουν καταργηθεί και ως την πλήρη απορρόφησή τους , την περιουσία τους τη διαχειρίζεται μία Διαχειριστική Επιτροπή (ΠΕΔΕ ΟΕΚ – ΟΕΕ ) η οποία ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο , δεν μπορεί να γνωμοδοτεί υπέρ ή κατά της παραχώρησης των ακινήτων που ανήκουν στους δύο πρώην Οργανισμούς.

Μέχρι να μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία στον ΟΑΕΔ τα πράγματα μένουν ως έχουν. Και αυτό γιατί, όπως λένε, όσοι γνωρίζουν το θέμα, για να μεταφερθεί το ΚΗΦΗ από την οδό Γαλλίας στο σημερινό Κοινωνικό Κέντρο της Νέας Δημητριάδος απαιτείται άδεια λειτουργίας, η οποία δεν μπορεί να εκδοθεί αν προηγουμένως δεν έχει εγκριθεί από τον ΟΑΕΔ η άδεια παραχώρησης του κτιρίου στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η αξιοποίηση ακινήτων

Σημειώνεται πως η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ακινήτων όπου στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης.

Στην ίδια συνεδρίαση η Αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ παρουσίασε στα μέλη της Ε.Ε τη Γραμμή SOS Επι – Κοινωνώ που είναι Γραμμή Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Βόλου. Ήδη για τη χορήγηση της γραμμής ο Δήμος Βόλου έχει υποβάλει σχετικό αίτημα στην κεντρική διοίκηση του ΟΤΕ. Αίτημα που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Στη γραμμή SOS θα απαντούν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ τέσσερις Κοινωνικοί Λειτουργοί. Η νέα δομή θα στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Κέντρου Αστέγων του Δήμου Βόλου.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου