ΤΟΠΙΚΑ

ΦΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ Η προοπτική ανήκει στους μεγάλους Δήμους

φωτησ-λαμπρινιδησ-η-προοπτική-ανήκει-851206

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού της Νέας Ιωνίας Φώτης Λαμπρινίδης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου της παρούσας δημοτικής αρχής στο τιμόνι της Νέας Ιωνίας, μιλάει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ” για τις προοπτικές της πόλης, τη δημιουργία ενός ενιαίου Δήμου στο Πολεοδομικό συγκρότημα αλλά και για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Ο ίδιος εκτιμά ότι “η Νέα Ιωνία μπορεί να καταστεί κέντρο διοικητικών, αθλητικών και πανεπιστημιακών λειτουργιών του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, προορισμός κατοικίας και δράσης νέων ανθρώπων”, ενώ όσον αφορά στους Μεσογειακούς Αγώνες επισημαίνει ότι η διοργάνωση αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία, την οποία η Νέα Ιωνία θα αξιοποιήσει προς όφελος της πόλης.

-Κύριε Αντιδήμαρχε, ουσιαστικά συμπληρώνεται ένας χρόνος διοίκησης του Δήμου Νέας Ιωνίας από την παρούσα δημοτική αρχή. Σταχυολογώντας αυτό το χρόνο, ποια εκτιμάτε ότι ήταν η βασική αλλαγή που επήλθε στο Δήμο Νέας Ιωνίας;

Να σας απαντήσω χωρίς περιστροφές: Η βασική αλλαγή η οποία επήλθε στα δημοτικά πράγματα της Νέας Ιωνίας είναι ότι ο Δήμος επανέκτησε τον κοινωνικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό του.
Αυτό έγινε και γίνεται καθημερινά πράξη, γιατί,πρώτον, αποκαταστάθηκε ουσιαστικά η λειτουργία του Δήμου τόσο της Διοίκησης, όσο και των Υπηρεσιών, δεύτερον, μπήκε μία σειρά στην οικονομική διαχείριση και πάρθηκαν γενναίες αποφάσεις στον οικονομικό τομέα με κριτήριο το σεβασμό στο φορολογούμενο Δημότη, τρίτον, η Δημοτική Αρχή ανοίχτηκε στην κοινωνία με την αντιπροσωπευτική συγκρότηση όλων των οργάνων του Δήμου, όπου όλες οι παρατάξεις έχουν ενημέρωση και λόγο για τα πάντα.
Δεν φτάσαμε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά είναι εμφανής πλέον η αλλαγή και ο προσανατολισμός του δήμου.

-Τόσο αναλαμβάνοντας τα ηνία του δήμου, όσο και όλη αυτή την περίοδο, ακούμε συχνά για μεγάλα οικονομικά προβλήματα που κληρονομήσατε. Επειδή αποτελεί συνήθως «πεπατημένη», επρόκειτο πράγματι για μία πολύ δύσκολη κατάσταση ή η μεγιστοποίηση ενδεχομένως να είναι και υπερβολική;

Επειδή έχουμε απομακρυνθεί πλέον από τις εκλογές μπορούμε τα θέματα αυτά να τα βλέπουμε νηφάλια. Δεν ξέρω τι θεωρείται υπερβολικό, αλλά το να παραλαμβάνεις μια δημοτική αρχή με τους εργαζόμενους απλήρωτους δεν μπορώ να το δεχτώ ως φυσιολογική κατάσταση. Ούτε εκφράζει τάξη η σωρεία αγωγών κατά του Δήμου για οφειλές παρελθόντων ετών. Είχαμε την ευκαιρία αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο να συζητήσουμε για τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων και το μεγάλο δανεισμό του Δήμου.
Αυτή είναι η εικόνα και όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε το πορτοφόλι του Δήμου διαφορετικά από ότι θα κάναμε για το νοικοκυριό μας. Γι΄ αυτό άμεσα περιστείλαμε δαπάνες, ανασυγκροτούμε τις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως επιδιώκουμε αύξηση των εσόδων με τη διεκδίκηση προγραμμάτων και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

-Προΐστασθε πολιτικά του Τομέα Προγραμματισμού στο Δήμο Νέας Ιωνίας. Εν όψει Δ΄ ΚΠΣ ακούγεται ότι αλλάζουν πολλά και ότι θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα των Δήμων για να μπορέσουν να διασφαλίσουν πόρους. Πόσο έτοιμη είναι η Νέα Ιωνία;

Χωρίς υπερβολή η τοπική αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδo βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της, με την υστέρησή της απέναντι στις προκλήσεις, που δεν «έρχονται», αλλά ήρθαν. Απαιτείται πλέον η πιστοποίηση της διαχειριστικής επάρκειας των Δήμων, ώστε να διεκδικούν πόρους. Ευτυχώς είμαστε σε θέση ως δήμος για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε τη διοικητική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Η συμμετοχή της Νέας Ιωνίας σε ευρωπαϊκά δίκτυα, όπως των «πόλεων ποιότητας» ή το δίκτυο «αναβάθμισης υποβαθμισμένων περιοχών» στο οποίο εκπροσωπούμε την Ελλάδα, δείχνουν το δρόμο. Βασική παράμετρος είναι και οι διαδημοτικές συνεργασίες, όπως οι «πολιτιστικές διαδρομές» που αφορούν πέντε δήμους του Νομού.

-Εξαρχής είστε από τα στελέχη που έχετε εμμέσως πλην σαφώς ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός Ενιαίου Δήμου στο Πολεοδομικό Συγκρότημα. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες. Αρκούν αυτές από μόνες τους για να «πείσουν» την πλειοψηφία των πολιτών στη Νέα Ιωνία; Χρονικά πότε εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά αυτή η θεσμική ενοποίηση;

Κοιτάξτε, είναι σημαντικό ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το σύνολο της αυτοδιοίκησης τάσσονται υπέρ «μεγάλων», δηλαδή ισχυρών Δήμων. Πρέπει λοιπόν να συζητήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την προοπτική αυτή. Μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση της Νέας Ιωνίας σε κέντρο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Στην προοπτική αυτή πρέπει να πεισθεί το σύνολο των πολιτών του πολεοδομικού συγκροτήματος και όχι μια κάποια πλευρά του. Περιμένουμε και τις κυβερνητικές αποφάσεις επί της ουσίας. Σε κάθε περίπτωση όπως επανειλημμένα έχει τονίσει και ο Παύλος Μαβίδης τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο λαός.

-Ο γειτονικός Δήμος του Βόλου έχει ξεκινήσει τη δημόσια διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Πόλης. Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο από τη Νέα Ιωνία;

Στη Νέα Ιωνία έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Καταθέσαμε το σχέδιο στους πολίτες για δημόσια διαβούλευση, ενώ έχουν αναληφθεί και ουσιαστικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις από κοινού με όλες τις δημοτικές παρατάξεις για την κατάθεση προτάσεων, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν με το προσωπικό και τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Δήμου. Η διαδικασία αυτή κορυφώνεται το Γενάρη με ένα ευρύτατο Κοινωνικό Φόρουμ και το τελικό αποτέλεσμα, που ήδη είναι ικανοποιητικό, θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν ζητάμε απλώς ένα καλό «κείμενο»,αλλά ένα βασικό εργαλείο δουλειάς, ένα σημείο συνεννόησης των κοινωνικών δυνάμεων της Πόλης.

-Πώς φαντάζεστε τη Νέα Ιωνία σε δέκα χρόνια με δεδομένη και τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων. Ποια θα είναι τα οφέλη για την πόλη σας;
Θέτετε ένα κρίσιμο ζήτημα για το πώς αντιλαμβανόμαστε σε τοπικό επίπεδο γεγονότα τέτοιας εμβέλειας. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν χρειάζεται μια νέα «μεγάλη χίμαιρα», αφού υπάρχει και η εμπειρία της Ολυμπιάδας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι Μεσογειακοί. Μπαίνουμε με ενθουσιασμό πρωταγωνιστικά στην ιστορία αυτή, προσπαθώντας να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα τοπικής αναβάθμισης. Όχι μόνο για την ολοκλήρωση των υποδομών που είναι μονόδρομος, αλλά για να αφήσει το γεγονός αυτό το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα του δημότη, στην ποιότητα ζωής, στο κυκλοφοριακό, στην καθαριότητα, στο πράσινο. Επίσης ο εθελοντισμός θα ήταν ιδανικό να αναδείξει μια νέα γενιά ανθρώπων που θα πάρουν την πόλη στα χέρια τους.
Η Νέα Ιωνία μπορεί να καταστεί κέντρο διοικητικών, αθλητικών και πανεπιστημιακών λειτουργιών του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, προορισμός κατοικίας και δράσης νέων ανθρώπων.

-Εύκολη ή δύσκολη για εσάς προσωπικά η συνεργασία σε ένα δημοτικό σχήμα συμπολίτευσης, στο οποίο συμμετέχουν στελέχη διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων;

Εκπροσωπώ μία άποψη και ένα πολιτικό χώρο που θεωρεί την τοπική αυτοδιοίκηση σημείο συνάντησης των πολιτών πάνω σε δεσμευτικά προγράμματα με προοδευτική κατεύθυνση. Το αυτοδιοικητικό σχήμα μας εδώ και ενάμισι χρόνο δίνει μια εμπειρία ιδιαίτερα θετική. Στις τελευταίες εκλογές τα αυτοδιοικητικά σχήματα στη Νέα Ιωνία ήταν πολυσυλλεκτικά. Η δική μας πρόταση τέθηκε στο λαό και είχε τη στήριξή του. Πιστεύω ότι θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη αυτή, υλοποιώντας το πρόγραμμά μας και συνεχίζοντας τη δημοκρατική μας λειτουργία.

Προτεραιότητα το νοικοκύρεμα στα οικονομικά
Ο Φώτης Λαμπρινίδης, σχολιάζοντας τα οικονομικά του Δήμου, επισημαίνει ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι το νοικοκύρεμα του Δήμου και ότι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας επιδιώκεται η αύξηση των εσόδων μέσα από προγράμματα αλλά και από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
Αναγνωρίζει ωστόσο ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς λέγοντας: «Δεν φτάσαμε ακόμη εκεί που θέλουμε, αλλά είναι εμφανής πλέον η αλλαγή και ο προσανατολισμός του δήμου”. Πολιτικά εξάλλου “νιώθει” άνετα στο δημοτικό σχήμα του κ. Π. Μαβίδη, αποτιμώντας τη συνεργασία με στελέχη από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ως θετική…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου