ΤΟΠΙΚΑ

H φορολογία «αποθαρρύνει» τη φιλανθρωπία

h-φορολογία-αποθαρρύνει-τη-φιλανθρω-713706

Η ανάγκη θεσμοθέτησης κινήτρων για την περαιτέρω ενίσχυση της φιλανθρωπίας, με επίκεντρο το ισχύον φορολογικό σύστημα και τις πρωτοβουλίες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Την ημερίδα με τίτλο «Τα οικονομικά της φιλανθρωπίας» διοργάνωσε το Τμήμα Οικονομικών Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αδελφών Δεληγεώργη.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε ότι «στην τοπική κοινωνία έχουν αναπτυχθεί δράσεις που είναι πρότυπα και για τις υπόλοιπες περιοχές». Παράλληλα τόνισε ότι έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης, το οποίο μεταφράζεται στην διανομή 2.033 μερίδων φαγητού καθημερινά σε απόρους και ταυτόχρονες πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ανασφάλιστοι και άνεργοι. Ο κ. Ιγνάτιος υπογράμμισε την συνδρομή των εθελοντών, διατυπώνοντας, παράλληλα την ευχή «να υποχωρήσει το φαινόμενο της κρίσης».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δεληγεώργη, κ. Νίκος Δεληγεώργης, αναφέρθηκε στην ευεργεσία, την προσφορά των μεγάλων ευεργετών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αναλύοντας παράλληλα το έργο του Ιδρύματος. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δεληγεώργης «με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος βοηθήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία 12 Πνευματικών Κέντρων σε διάφορες ενορίες, την επισκευή του Βρεφονηπιακού Σταθμού Μεταμορφώσεως, την αγορά δύο λεωφορείων, για την μεταφορά των παιδιών, δύο μικρά εκκλησάκια κλπ. Με τον Δήμο Βόλου χρηματοδοτήσαμε την ίδρυση και λειτουργία τεσσάρων Κοινωνικών Κέντρων, δύο Κέντρων Νεότητας, ένα Κέντρο Πολιτών, την αποπεράτωση του κτιρίου της Φιλαρμονικής, την αγορά μουσικών οργάνων, την δωρεά ενός λεωφορείου στον Παιδικό Σταθμό Νεάπολης και επίσης συνδιοργανώσαμε ετήσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσέθεσε ο κ. Δεληγεώργης, έχουμε ευρύτερη επιστημονική συνεργασία, με την διοργάνωση ημερίδας, την βράβευση αριστούχων μαθητών κλπ».

Ο Πρύτανης του ALBA Graduate Business School, καθηγητής Νικόλαος Τραυλός ανέπτυξε το θέμα «Εταιρική κοινωνική ευθύνη», τονίζοντας ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μια επιχείρηση είτε προς όφελος των εργαζομένων της είτε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Ρεφενές επικεντρώθηκε στο δίπτυχο «Φιλανθρωπία και φορολογία», καθιστώντας σαφές ότι «το ισχύον φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα δεν ευνοεί την φιλανθρωπία, η οποία αυτή την στιγμή δεν τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αναστάσιος Τσάμης, μίλησε με θέμα «Κοινωνική επιχειρηματικότητα-Μια νέα μορφή αλληλεγγύης», τονίζοντας ότι μόνο 130 επιχειρήσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι εγγεγραμμένες στο ειδικό μητρώο. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι η απουσία της φορολογικής απαλλαγής κερδών αποτελεί «τροχοπέδη» για την ανάπτυξη της προσπάθειας.

Την ημερίδα συντόνισε ο Επικ. Καθηγητής κ. Γεώργιος Ιατρίδης, ο οποίος επεσήμανε «την σημασία της ανάπτυξης αλληλέγγυας συμπεριφοράς προς τον πλησίον, με πρωτοβουλίες οι οποίες είναι ευεργετικές σε εποχές, κατά τις οποίες πρέπει ο καθένας να στηρίζει τον συνάνθρωπό του».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου