ΤΟΠΙΚΑ

Και πυροβολισμοί… για το Θαλάσσιο Πάρκο

και-πυροβολισμοί-για-το-θαλάσσιο-πάρ-851206

Σκηνές «φαρ ουέστ» έζησε προχθές το βράδυ το νησί της Αλοννήσου, όταν κάτοικος που αντιτίθεται στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου εξύβρισε, απείλησε και πυροβόλησε τον προϊστάμενο του φορέα, ο οποίος βρισκόταν στην οικία του. Για μεμονωμένο περιστατικό κάνει λόγο ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Βλάϊκος, ενώ πρωτοβουλία αναλαμβάνει για την εκτόνωση της κατάστασης ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας, ο οποίος ανέφερε πως την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους των φορέων.
Ειδικότερα, προχθές στις 10.10 το βράδυ ο 39χρονος Δ.Δ. μετέβη στην οικία του 47χρονου προϊσταμένου του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου, που βρίσκεται στην τοποθεσία Παλαιοχωραφίνα Αλοννήσου και άρχισε να τον εξυβρίζει. Σε κάποια στιγμή ο 47χρονος εξήλθε στην αυλή της οικίας του και ο 39χρονος, που φέρεται να είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, άρχισε να τον απειλεί. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό του και πήρε την κυνηγετική καραμπίνα. Ο 47χρονος έντρομος προσπάθησε να εισέλθει στην οικία του, φοβούμενος τα χειρότερα, όταν άκουσε πυροβολισμό. Στη συνέχεια έκλεισε τα φώτα της οικίας του, περιμένοντας να απομακρυνθεί ο 39χρονος και στις 3.30 τα ξημερώματα κατευθύνθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Αλοννήσου, όπου υπέβαλε έγκληση σε βάρος του.
Αμέσως πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων, καθώς κατέφθασαν ενισχύσεις και από το Α.Τ. Σκοπέλου, όπου συνέλαβαν το δράστη και κατάσχεσαν την κυνηγετική καραμπίνα. Χθες το πρωί ο συλληφθείς, αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή της Εισαγγελέως υπηρεσίας, ενώ σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για απειλή και παράνομη οπλοχρησία.
Ο δράστης, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο 47χρονος, από τις 4 προχθές το μεσημέρι που έφυγε από το γραφείο του στον φορέα, ο 39χρονος τον ακολούθησε και τον παρενόχλησε με το αυτοκίνητό του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σύζυγος του δράστη ήταν παρούσα στο επεισόδιο με τον πυροβολισμό έξω από το σπίτι του και ουσιαστικά αυτή ήταν που τον σταμάτησε για να μην στρέψει το όπλο εναντίον του.
Ο 39χρονος από την πλευρά του αρνείται ότι πυροβόλησε σε βάρος του προϊσταμένου του Φορέα.
Το περιστατικό έρχεται ως συνέχεια των όσων έχουν συμβεί από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης.
Μόλις προχθές ο πρόεδρος κ. Χρ. Νεοφύτου κατήγγειλε ότι στις 6 Δεκεμβρίου
άγνωστοι προκάλεσαν σοβαρές εξωτερικές ζημιές στα ιδιωτικά αυτοκίνητα δύο μελών του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, ρίχνοντας ισχυρό διαβρωτικό υγρό.
Το νέο σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο: προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του Φορέα, εξύβριση και ξυλοδαρμός δύο μελών του προσωπικού του Φορέα, διαδηλώσεις, ανάρτηση εξυβριστικών πανό, δολιοφθορές σε περιουσιακά στοιχεία του Φορέα, απειλητικά τηλεφωνήματα. Οπως έχει επισημάνει ο κ. Νεοφύτου, στα περιστατικά πρωταγωνιστούν ελάχιστα άτομα, ενώ ο Δήμος Αλοννήσου και οι τοπικοί οργανωμένοι φορείς του νησιού αναγνωρίζουν τις ωφέλειες και τις ευεργετικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, που προέρχονται από την ίδρυση και την αποτελεσματική πλέον λειτουργία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Σημειώνεται ότι ο 39χρονος εμπλέκεται σε υπόθεση του περασμένου Σεπτεμβρίου που αφορά στον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού, αλλά και σε διαπληκτισμό που ακολούθησε. Η υπόθεση διερευνάται από την Εισαγγελία Βόλου μετά τις καταγγελίες που έγιναν.
Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Π. Βλάϊκος χαρακτήρισε χθες το γεγονός μεμονωμένο και ανέφερε ότι μετά τις γιορτές « θα καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι να λύσουμε τις διαφορές μας».

Ο Νομάρχης
Σειρά πρωτοβουλιών για την εκτόνωση των αντιδράσεων και την αποκλιμάκωση της έντασης, μετά τα θλιβερά επεισόδια των τελευταίων ημερών στην Αλόννησο, έχει αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.
Ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας τόνισε χθες ότι η Νομαρχία καταδικάζει με έντονο τρόπο όλες τις βίαιες ενέργειες, τα επεισόδια και τα φαινόμενα, τα οποία προσβάλουν την ομαλή κοινωνική ζωή της περιοχής και δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιλυθούν τα κρίσιμα και χρονίζοντα προβλήματα του νησιού.
«Θεωρούμε ότι μόνο ο διάλογος είναι το μέσο, το οποίο προσφέρεται για να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε αυτά τα προβλήματα και γι’ αυτό το λόγο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες εκτόνωσης, ώστε να πέσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές», ανέφερε ο νομάρχης.
Την επόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου, τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου Αλοννήσου και εκπροσώπους της μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία της φώκιας MOm.
Την ερχόμενη Πέμπτη όλες οι πλευρές έχουν προσκληθεί σε κοινή συνάντηση στη Νομαρχία, ώστε να αποφασίσουν κοινές ενέργειες και να δρομολογήσουν συντονισμένα τις τροποποιήσεις στο Προεδρικό Διάταγμα της προστατευόμενης περιοχής «με βάση τις αρχές και τους κανόνες που ήδη εδώ και πέντε μήνες περίπου έχει θέσει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας», όπως τόνισε ο κ. Παπατόλιας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου