ΤΟΠΙΚΑ

Δίκτυο οπτικών ινών στο Βόλο

δίκτυο-οπτικών-ινών-στο-βόλο-851206

Σάρκα και οστά παίρνει πλέον το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών για το Δήμο Βόλου, καθώς υπογράφηκε χθες με την αρμόδια εταιρία η σύμβαση για τη μελέτη εφαρμογής, προμήθειας και κατασκευής του Μητροπολιτικού Δικτύου Οπτικών Ινών.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.331.992,92 € και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κοινωνία της Πληροφορίας”.
Βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων είναι η ύπαρξη κατάλληλης καλωδιακής υποδομής. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται με την κατασκευή του Μητροπολιτικού Δικτύου, το οποίο υλοποιείται με καλώδια Οπτικών Ινών, καθώς η τεχνολογία των οπτικών επικοινωνιών επιτρέπει ουσιαστικά απεριόριστη χωρητικότητα και κάλυψη πολύ μεγάλων αποστάσεων.
Το συγκεκριμένο έργο θα δημιουργήσει υποδομές ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου υψηλών ταχυτήτων, το οποίο θα βασίζεται σε οπτικές ίνες και θα καλύπτει την πόλη του Βόλου.
Ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης μετά την υπογραφή της παρουσία του αντιδημάρχου Προγραμματισμού κ. Δημ. Δερβένη, των εκπροσώπων της εταιρίας, αλλά και του Παν. Θεσσαλίας που έχει αναλάβει την υποστήριξη της μελέτης και του έργου, δήλωσε ότι το έργο αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της τηλεπικοινωνιακής υποδομής των ευρυζωνικών δικτύων τοπικής πρόσβασης και προσφέρει προηγμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τον πολίτη, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των οπτικών ινών.
Το Μητροπολιτικό Δίκτυο Οπτικών Ινών του Δήμου Βόλου αναμένεται να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, κυρίως στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πολιτισμού και δημόσιας διοίκησης.
Η σύμβαση αφορά σε υλοποίηση ενός ενιαίου δικτύου υψηλών ταχυτήτων, το οποίο θα βασίζεται κυρίως σε οπτικές ίνες και θα καλύπτει γεωγραφικά την πόλη των Βόλου (Metropolitan Area Network – MAN Βόλου). Για την περαιτέρω κάλυψη φορέων του δημοσίου, συγκρατώντας ταυτόχρονα το κόστος σε λογικά επίπεδα, το δίκτυο επεκτείνεται με ασύρματες τεχνολογίες.
Το δίκτυο θα παρέχει ευρυζωνική σύνδεση καταρχήν στους τομείς της Εκπαίδευσης, Υγείας, Πολιτισμού και Δημόσιας Διοίκησης.
Άμεσα ωφελούμενοι από το έργο θα είναι όλες οι υπηρεσίες και οι φορείς της Εκπαίδευσης, Υγείας, Πολιτισμού και Δημόσιας Διοίκησης στην περιοχή Βόλου, ενώ κατ’ ουσία ωφελούμενοι θα είναι όλοι οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Βόλου καθώς και οι ιδιωτικοί φορείς.
Το Μητροπολιτικό Δίκτυο αναμένεται να συνδέσει στο Βόλο εκατοντάδες σημεία της πόλης, ενώ οι παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν αρχές της νέας χρονιάς θα γίνουν σε μήκος 19 χιλιομέτρων.
Το πρώτο ορατό πλεονέκτημα θα είναι η δυνατότητα γρήγορων συνδέσεων στο διαδίκτυο σε ανταγωνιστικές τιμές και με αισθητή μείωση του κόστους των ήδη υπαρχόντων συνδέσεων (PSTN, ISDN,ADSL), ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι με το Μητροπολιτικό Δίκτυο αναμένεται να προκύψουν νέες πολυάριθμες εφαρμογές, ικανές να αλλάξουν την ποιότητα υπηρεσιών, το χρόνο εξυπηρέτησης και την απόδοση των επιχειρήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου