ΤΟΠΙΚΑ

«Χαστούκι» στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη ρύπανση

χαστούκι-στο-υπεχωδε-για-τη-ρύπανση-851206

«Κόλαφος» για το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αναφορικά με το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο και τις ενέργειες που έχουν παραλείψει να δρομολογήσουν.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο μεταξύ επιρρίπτει ευθύνες στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την καθυστέρηση έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην ΑΓΕΤ, αναφέροντας ότι δεν μπορούν να ληφθούν αυτή τη στιγμή μέτρα κατά της βιομηχανίας, από τη στιγμή που έχει την έγγραφη σιωπηρή παράταση από το υπουργείο, η οποία ωστόσο δεν έχει νομικό έρεισμα.
Ο έλεγχος της νομιμότητας λειτουργίας της ΑΓΕΤ, το καθεστώς παράτασης των περιβαλλοντικών όρων και οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πρόκειται να διερευνηθούν εκτενώς στο πλαίσιο νέας χωριστής αναφοράς που υποβλήθηκε στην Αρχή πριν από πέντε ημέρες.
Πάντως ο νομάρχης επισήμανε ότι στην ίδια κατηγορία με την ΑΓΕΤ, δηλαδή της λειτουργίας χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ανήκουν 70 περίπου παραγωγικές μονάδες στη Μαγνησία και ανακοίνωσε ελέγχους-σκούπα σε όλες τις βιομηχανίες και επιχειρήσεις το επόμενο δίμηνο.
Η ανεξάρτητη διοικητική αρχή, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη κλιμακίου της στη Μαγνησία, συμπεριέλαβε τις διαπιστώσεις της σε πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο διαβίβασε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Δημοσιοποιώντας το περιεχόμενο του εγγράφου, ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας μίλησε για πόρισμα-καταπέλτη κατά των υπηρεσιών της κεντρικής και περιφερειακής διοίκησης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη αποσαφηνίζει με αδιαμφισβήτητο και τελεσίδικο τρόπο τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της πρόληψης της αέριας ρύπανσης, αποδίδει τα εύσημα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας για τις καλές πρακτικές και για τις ενέργειες που έχει ήδη δρομολογήσει για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, ενώ προτείνει τις κατευθύνσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Ρητά αναφέρει ότι η αρμοδιότητα για τα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ανήκει από κοινού στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην Περιφέρεια, διαπιστώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί μέτρα από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ εγκαλείται για κακοδιοίκηση, διότι δεν έχει προβεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον καθορισμό ζωνών που θα επιτρέπουν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης των υπερβάσεων στα αιωρούμενα σωματίδια, για τη μη έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης και για τη μη τήρηση της υποχρέωσης για εγκατάσταση ενός δεύτερου σταθμού στο Βόλο για τη μέτρηση της κυκλοφοριακής ρύπανσης.
Υπόμνηση γίνεται για την αδράνεια και ολιγωρία της Περιφέρειας, η οποία δεν προτείνει μέτρα αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προς το υπουργείο, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ καλείται να μεριμνήσει, ώστε οι αρμοδιότητες που θα έπρεπε να ασκηθούν από την Περιφέρεια σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των σταθμών μέτρησης να ασκηθούν αποτελεσματικά.
Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ενημερωθεί για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αέριας ρύπανσης στο Βόλο, ενώ από τα στοιχεία που η ανεξάρτητη αρχή έχει συγκεντρώσει προκύπτει, όπως επισημαίνει, ότι υπάρχει τάση επιδείνωσης του προβλήματος από έτος σε έτος.
Μομφή και προειδοποίηση περιλαμβάνει το πόρισμα του Συνηγόρου προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί ως άλλοθι τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας για να μην ασκεί τα καθήκοντά του και να ολιγωρεί, όπως σημείωσε ο κ. Παπατόλιας.

Για την ΑΓΕΤ
Σχετικά με τη λειτουργία της ΑΓΕΤ, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η νομοθεσία δεν προβλέπει τη σιωπηρή παράταση της ισχύος των περιβαλλοντικών όρων και επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι «τυχόν παράταση ισχύος περιβαλλοντικών όρων που έχουν λήξει χωρίς την επανεξέτασή τους δεν έχει νόμιμο έρεισμα».
Επισημαίνει ακόμη ότι η μη σύννομη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Ωστόσο για την περίπτωση της ΑΓΕΤ σημειώνει ότι η εταιρία ενημέρωσε ότι διαθέτει έγγραφη ενημέρωση περί παράτασης των προϊσχυόντων περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
«Αυτό το αναγνωρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, χωρίς να δίνει συγχωροχάρτι από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς στην αμέσως επόμενη παράγραφο αναφέρει ότι οι επί 11 μήνες λήξη ισχύος των περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ ακολουθούσε την πρακτική να ζητά την υποβολή σχετικού φακέλου σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν τη λήξη των εγκεκριμένων όρων», επισήμανε ο κ. Παπατόλιας.

Εντατικοί έλεγχοι
Εβδομήντα επιχειρήσεις στη Μαγνησία και η συντριπτική πλειονότητα των βιομηχανικών μονάδων στη χώρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ανέφερε ο νομάρχης, μιλώντας για πρόβλημα με ενδημικές διαστάσεις.
Αν τηρούνταν, όπως είπε, αυτολεξί η νομοθεσία, οι περισσότερες βιομηχανίες της χώρας μας θα έπρεπε σήμερα να έχουν κλείσει.
«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι υπόλογο στους πολίτες όλης της χώρας, γιατί δεν τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπατόλιας ανακοίνωσε ότι η ΝΑΜ ξεκινά μεγάλη πρωτοβουλία ελέγχου όλων των βιομηχανικών μονάδων της Μαγνησίας για να διαπιστωθεί ποιες λειτουργούν χωρίς άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ποιες χωρίς καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση, σε ποιες εκκρεμεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ και σε ποιες δεν έχει κινηθεί καν η διαδικασία.
«Βεβαιώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο νόμος προκειμένου να διαπιστώσουμε το εύρος του προβλήματος και στη συνέχεια να επιβάλουμε τις εκ του νόμου διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.
Οι επόμενοι δύο μήνες θα σηματοδοτούν αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία της Νομαρχίας να ελέγξει πλέον την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και να δώσει το μήνυμα στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν μπορεί πλέον να ολιγωρεί. Φτάνει πια για τους πολίτες της περιοχής μας», δήλωσε ο νομάρχης Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου