ΤΟΠΙΚΑ

Ανταλλάγματα στη Σερβία για το Κόσοβο

ανταλλάγματα-στη-σερβία-για-το-κόσοβο-851206

Επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προτείνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σερβία ως δικλείδα ασφαλείας για σταθερότητα στη Βαλκανική μπροστά στην προοπτική απόσχισης του Κοσόβου. Όμως, το Βελιγράδι είχε πει και λέει ξανά ότι δεν ανταλλάσσει το Κοσσυφοπέδιο…
Μία ημέρα μετά την πανηγυρική υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας οι Ευρωπαίοι ηγέτες εστιάζουν στις προκλήσεις στα Βαλκάνια και στον μεγάλο ρόλο που προετοιμάζεται να διαδραματίσει η ΕΕ στη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία αναπόφευκτα οδηγείται προς ανεξαρτητοποίηση.
Στο σχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσόβου έχουν εξαντληθεί και η διευθέτηση του προβλήματος είναι ουσιώδης για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Ως αντίβαρο στην δρομολογούμενη απόσχιση οι «27» προσφέρουν την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας παράλληλα τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τις προετοιμασίες για την αποστολή αστυνομικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνενώνει 1.800 αστυνομικούς, δικαστές και εισαγγελείς με ζητούμενο τη σταθερότητα, σε μία μεγάλη δοκιμασία για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ρόλου στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν «την εμπιστοσύνη τους ότι μπορεί να επιταχυνθεί ο δρόμος του Βελιγραδίου προς την ΕΕ, περιλαμβανομένης της χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας» όταν το Βελιγράδι εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την υπογραφή τη αρχικής συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.
Η Σερβία αντέδρασε άμεσα διά του υπουργού της των Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος επανέλαβε ότι ουδέποτε θα γίνει δεκτή η ανταλλαγή του Κοσόβου με επιτάχυνση της πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως, η δέσμευση για επιτάχυνση της πορείας της Σερβίας προς την ΕΕ είναι ούτως ή άλλως αμφισβητούμενη. Πολλοί επιχειρηματολογούν ότι η ΕΕ πρέπει να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις στη Σερβία εν όψει των προεδρικών εκλογών, όμως οι Ολλανδοί επιμένουν ότι το Βελιγράδι πρέπει πρώτα να παραδώσει στη Χάγη τους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου.
Καθυστερεί η απόφαση για αναγνώριση
Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών δεν θα ληφθεί απόφαση για το ζήτημα αυτής καθαυτής της απόσχισης και αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου. Η Κύπρος παραμένει η βασική φωνή στους κόλπους της ΕΕ κόντρα στην απόσχιση και την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
Ταυτόχρονα, ορισμένα κράτη-μέλη στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία βρίσκονται υπό πίεση από τον άξονα Βρετανίας-Γαλλίας-Γερμανίας για να στηρίξουν κοινή γραμμή στο Κοσσυφοπέδιο, παρά τις ανησυχίες ότι αναγνώριση μπορεί να ενθαρρύνει αυτονομιστικά κινήματα σε άλλα σημεία.
Πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν όταν θα έλθει η ώρα «ένα κοινό πλαίσιο» για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, γνώστης των βαλκανικών θεμάτων, αρνήθηκε και αυτός να διατυπώσει οποιαδήποτε εκτίμηση για την ημερομηνία κατά την οποία είναι πιθανό να κηρύξει την ανεξαρτησία του το Κόσοβο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου