ΤΟΠΙΚΑ

Στους ΟΤΑ καθαριότητα και νερό

στους-οτα-καθαριότητα-και-νερό-714274

Η Δημοκρατική Αριστερά συμμετέχει στην τρικομματική κυβέρνηση, καθώς έκρινε ότι το εθνικό συμφέρον απαιτεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο διατηρεί την πολιτική και ιδεολογική της αυτοτέλεια.

Με την παραπάνω υπενθύμιση ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση πριν δεχθεί τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τον Τομέα της Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ, βουλευτής στο Νομό Εύβοιας και πρώην Δήμαρχος Χαλκίδας κ. Δημ. Αναγνωστάκης. Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ από νωρίς χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη του κόμματος, περιόδευσε στη Μαγνησία, καθώς συναντήθηκε διαδοχικά με τους Δημάρχους Αλμυρού και Βόλου, με το Σύλλογο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, ενώ αργά το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση με θέμα την πορεία της Αυτοδιοίκησης στην περίοδο της κρίσης, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας του κόμματος. Εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο του Βόλου.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Αυτοδιοίκησης της ΔΗΜΑΡ αφού υπενθύμισε ότι οι πόροι προς την Αυτοδιοίκηση έχουν περικοπεί τα τελευταία χρόνια κατά 60%, τόνισε τις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες και τις νέες προνοιακές δομές που έχουν δημιουργήσει πολλοί ΟΤΑ της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Μπήκαμε στην κυβέρνηση για να σταθεί η κοινωνία στα πόδια της, είπε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. που είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν στέκεται θεατής αλλά προσπαθεί, όπως πρόσθεσε, μέσα από επίκαιρες επερωτήσεις στη Βουλή, προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες της κρίσης. Αυτό , όπως σημείωσε, γίνεται με στοχευμένες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο στο σπίτι. Ο βουλευτής της ΔΗΜ. ΑΡ σημείωσε επίσης ότι το κόμμα του τάσσεται ενάντια στο χαράτσι και το 2013. Θα το καταψηφίσουμε, είπε ο κ. Αναγνωστάκης, που επανέλαβε τη θέση του ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της επιβολής Ενιαίου Φόρου Ακινήτων με βάση τις αντικειμενικές αξίες, αντί για την επέκταση και για το 2013 στο άδικο « χαράτσι». Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, θα φορολογηθεί ο μεγάλος πλούτος, καθώς το κόμμα του εκτιμά ότι θα επιβαρύνει μόνον το 20% των νοικοκυριών. Ο κ. Αναγνωστάκης σημείωσε ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικός εταίρος αυξάνει την πίεση για ένα αριστερό κοινωνικό πρόσωπο στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Για το λόγο αυτό, όπως είπε, η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητά επαναπροσδιορισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών για την απορρόφηση των πιστώσεων του ΕΣΠΑ. Απαιτείται μεγαλύτερη σβελτάδα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστάκης, στη λήψη των αποφάσεων, που έδωσε έμφαση και στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων για την τόνωση της απασχόλησης, ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του καταψήφισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τις ιδιωτικοποιήσεις στα νερά , στα λιμάνια και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Ερωτηθείς για τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει το κόμμα του για την παραμονή του στην Κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ Αναγνωστάκης αφού διευκρίνισε ότι εις πείσμα των λοιπών δυνάμεων της Αριστεράς, υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές,, υπενθύμισε ότι το κόμμα του δεν ψήφισε τόσο το Α΄και Β΄ Μνημόνιο όσο και το Μεσοπρόθεσμο, για να καταλήξει λέγοντας ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ της διατήρησης από τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ νευραλγικών λειτουργιών των ΟΤΑ , όπως είναι η καθαριότητα και η διαχείριση του νερού, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως αυτό του τρόπου καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ΟΤΑ είπε ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών θα παρθούν πρωτοβουλίες για την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιλύσουν αρκετά από αυτά τα θέματα

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου εκτός από το γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Παντ. Μαστρογιάννη και τα μέλη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Φ. Λαμπρινίδη, Αλ. Μεταφτσή και Απ. Λάζο, ήταν παρών και ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Απ . Παπατόλιας, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στη ΔΗΜ. ΑΡ. που σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι ουραγός στις εξελίξεις, ούτε μπορεί να είναι ο Πτωχοπρόδρομος της κεντρικής διοίκησης.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Συνάντηση με το Δήμαρχο Βόλου

Ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Βόλου, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε χθες ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης με το Βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπεύθυνο του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. στην περιοχή μας.

Ο κ. Σκοτινιώτης, αφού χαρακτήρισε χρήσιμη και ενθαρρυντική την τακτική παρουσία στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. στο Δήμο για διάφορα θέματα, επανέλαβε την ανάγκη, πέραν της οικονομικής στήριξης των Δήμων, να δρομολογηθούν άμεσα οι απαιτούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», προκειμένου να απλοποιηθεί το σύστημα λειτουργίας τους, το οποίο σήμερα είναι γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη αναθεώρησης όλου το πλαισίου ελέγχων των ΟΤΑ και άμεσης συγκρότησης των Υπηρεσιών Ελεγκτή Νομιμότητας, επισημαίνοντας ότι οι δομές του ελέγχου της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης θα πρέπει να υπάγονται κεντρικά σε Ανεξάρτητη Αρχή, της οποίας οι Ελεγκτές Νομιμότητας θα είναι το αποκεντρωμένο επίπεδο.

Αναφερόμενος στα ειδικότερα θέματα που απασχολούν το Δήμο Βόλου, προέταξε το τον κίνδυνο απένταξης των έργων αποχέτευσης Αγ.Στεφάνου και Σέσκλου από το ΕΠΠΕΡΑΑ, παρότι βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης, ένα θέμα για το οποίο -όπως είπε- έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσωπικά ο Πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης. Επίσης, αναφέρθηκε στη δραματική αύξηση της ανεργίας στην περιοχή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον ακόμη και οι πιο εύρωστες παραγωγικές μονάδες, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος ενός δεύτερου κύκλου αποβιομηχάνισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία. Ο κ. Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να αποφευχθούν δραματικές εξελίξεις στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου