ΤΟΠΙΚΑ

Το Ιατρείο Αλληλεγγύης στο Βόλο

το-ιατρείο-αλληλεγγύης-στο-βόλο-714592

Το ιατρείο στεγάζεται στην οδό Σκενδεράνη και Δημητριάδος

Στο κείμενο που ακολουθεί ο γνωστός γιατρός Μιχάλης Μεϊκόπουλος αναλύει τις ανάγκες που οδήγησαν στη δημιουργία του ιατρείου αλληλεγγύης, τον τρόπο λειτουργίας του και γενικότερα τη φιλοσοφία που διέπει αυτή τη νέα δομή.

Τονίζει ο γνωστός Βολιώτης γιατρός: «Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια πολιτική που έχει υποβαθμίσει κυριολεκτικά τη ζωή μας. Καταιγίδα μειώσεων στους μισθούς και τις συντάξεις. Τεράστια τα ποσοστά ανεργίας, γύρω στο 30% και ιδιαίτερα της μακροχρόνιας. Εκρηκτικές οι διαστάσεις που έχει πάρει στους νέους.

Χιλιάδες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Χιλιάδες οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν να πληρώσουν τον ΟΑΕΕ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Με το βάθεμα και την επιμήκυνση της κρίσης, σε λίγο, τα άτομα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη θα είναι πιο πολλά από αυτά που έχουν.

Η κρίση που περνά η ελληνική κοινωνία δεν αφήνει αδιάφορους ούτε τους χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες, που ήρθαν να βρουν στην χώρα μας καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Η ύφεση είναι σε επίπεδα παλαιότερων παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων και πολέμου. Αυτοί που λαμβάνουν τα μέτρα είτε Έλληνες είτε υπάλληλοι διεθνών οργανισμών έχουν τεράστιες περιουσίες αμείβονται με μισθούς εξωφρενικούς και επιβάλουν στον Έλληνα πολίτη μισθούς πείνας και άδικη φορολόγηση. Δεν τους αφορούν περικοπές, μειώσεις, επιδόματα, χαράτσια, κόστος ζωής, θέρμανσης, ζητήματα ασφαλιστικής κάλυψης, σπουδές των παιδιών τους. Ζουν ζωή χωρίς προβλήματα Αυτοί ζητούν δημοσιονομική πειθαρχία, ελαστικές σχέσεις εργασίας, διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, για να μπορούν οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, να αυξάνουν τα κέρδη τους, σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Είναι λίγοι αλλά έχουν μεγάλη συνεπικουρία, την καθημερινή προπαγάνδα των ΜΜΕ που είναι ιδιοκτησίας των εργολάβων, τραπεζών, βιομηχάνων κτλ, και προσπαθούν να αποδυναμώσουν κάθε αντίθετη φωνή, να περάσουν στην κοινωνία την ενοχή ,το φόβο, τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης είναι πλέον ορατά ,με την πτώση του επιπέδου υγείας του ελληνικού πληθυσμού, όπως καταγράφεται σε πολλές ιατρικές μελέτες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται η νοσηρότητα, οι ψυχικές παθήσεις και οι αυτοκτονίες, που είναι πια καθημερινό φαινόμενο. Πάνω από 3000 πολίτες αυτοκτόνησαν από την αρχή της κρίσης με κυριότερες αιτίες την οικονομική εξαθλίωση και τα προβλήματα που δημιουργεί.

Βέβαια η αυτοκτονία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιμετωπίσεις την οικονομική εξαθλίωση. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η συμμετοχή σε αγώνες μαζικούς ,ειρηνικούς , για την αλλαγή πλεύσης της χώρας, για πολιτική που θα καταργήσει τα Μνημόνια τους, που έγιναν για να εξαθλιώσουν την κοινωνία. Πρέπει να πρωταγωνιστήσει ο πολίτης που είναι πλειοψηφία ,αυτοί είναι λίγοι. Το μόνο που έχουν είναι οικονομική δύναμη.

Τελευταία μελέτη γιατρών καρδιολόγων, από το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, ανακοίνωσε πρόσφατα, σε Καρδιολογικό συνέδριο στις ΗΠΑ, μεγάλη αύξηση των εμφραγμάτων στην μνημονιακή Ελλάδα σε σχέση με την προ μνημονίου περίοδο. Ίδια εμπειρία υπάρχει και στο δικό μας Νοσοκομείο με αύξηση της νοσηρότητας χωρίς ακόμα να υπάρχουν μελέτες, όπου τα τελευταία χρόνια, άτομα μακροχρόνια άνεργα νοσηλεύονται για προβλήματα, ψυχιατρικά, αλκοολισμού, καρδιαγγειακά, αυτοάνοσα κτλ.

Σε όποια χώρα πέρασε το ΔΝΤ αυξήθηκε η νοσηρότητα και η θνησιμότητα και το επίπεδο υγείας των πολιτών καταποντίσθηκε. Σε μια τέτοια κρίση, με την φτωχοποίηση που επέβαλλαν τα μνημόνια, οι κυβερνώντες, αντί να διευρύνουν τις δομές της υγείας και των κοινωνικών δράσεων ,για να μπορεί ο ελληνικός λαός να ανακουφισθεί, επιβάλουν συνεχώς εμπόδια στους συμπολίτες μας στην πρόσβαση σε ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Με την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, υποβαθμίζουν τις παροχές του πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου συστήματος υγείας και έτσι δημιουργείται τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την αλληλεγγύη που διέπει την ελληνική κοινωνία. Εκφράζει την αλληλεγγύη του έμπρακτα, χωρίς ελεημοσύνες, φιλευσπλαχνία προς μια κοινωνία, που μπορεί να υποφέρει, αλλά έχει αξιοπρέπεια, αγωνιστικότητα και το σημαντικότερο ελπίδα, ότι θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση.

Ετσι γεννήθηκε το ιατρείο Αλληλεγγύης

Σε αυτά τα πλαίσια, δημιούργησε Κοινωνική Δομή με την ονομασία «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ», στην οποία συμμετέχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Στεγάζεται στον ΔΙΑΥΛΟ (Τοπάλη 54) με είσοδο από την Σκενδεράνη στο ισόγειο του κτιρίου, το οποίο παραχωρήθηκε από την Δημοτική Αρχή Βόλου και διαμορφώθηκε κατάλληλα και ξεκίνησε τη λειτουργία του από την Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013.

Τηλέφωνο Ιατρείου 2421-0-20464. Το « ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» λειτουργεί κάθε

Δευτέρα –Τετάρτη –Παρασκευή από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα και υπάρχουν οι ειδικότητες : Παθολόγου ή Γενικού Ιατρού, Παιδιάτρου και Ειδικότητα Χειρουργικού Τομέα.

Ενώ κάθε Πέμπτη από τις 3 έως τις 6 το απόγευμα υπάρχουν οι ειδικότητες :

Καρδιολόγου και Ψυχίατρου.

Σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιος συμπολίτης μας να εξετασθεί από γιατρό υποειδικότητας, όπως, ουρολόγο, ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ρευματολόγο, δερματολόγο, γυναικολόγο, ενδοκρινολόγο κτλ ή χρειασθεί να υποβληθεί σε παρακλινικό έλεγχο, ακτινογραφίες ή μικροβιολογικές εξετάσεις, παραπέμπεται από τον γιατρό του Ιατρείου για εξέταση.

Υπάρχει Κάρτα Υγείας Ασθενούς, Βιβλίο Καταγραφής Περιστατικών, Παραπεμπτικό Ασθενούς προς Άλλη Ειδικότητα, και Συνταγολόγιο που συνταγογραφούνται φάρμακα που τα χορηγεί το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ, θεσμός που δημιουργήθηκε από την Μητρόπολη Μαγνησίας και τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Τελευταία τα ωράρια του Κοινωνικού Φαρμακείου προσαρμόσθηκαν με αυτά του Ιατρείου Αλληλεγγύης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου και επειδή αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη από τις υπηρεσίες του (Δευτέρα και Τετάρτη 5.30-7.30 μμ,Τρίτη και Πέμπτη 11-13 το πρωί).

Άλλη μια πρωτοβουλία που καταδεικνύει το μεγαλείο της ανθρωπιστικής προσέγγισης της ζωής και άλλη μια θετική παρέμβαση της εκκλησίας μέσα στην κοινωνία και στα προβλήματα της. Το ίδιο και οι φαρμακοποιοί με την ενέργεια τους αυτοί αποδεικνύουν ότι βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια.

Επίσης υπάρχει συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου Βόλου. Στην λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης συμμετέχουν και νοσηλεύτριες, κοινωνικοί λειτουργοί και άτομα για γραμματειακή υποστήριξη. Eτσι δημιουργείται ένα δίκτυο υγειονομικό, που καλύπτει και ανακουφίζει τους συμπολίτες μας, που βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Χρειάζεται να δείξουμε όλοι έμπρακτα την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας.

Η συμμετοχή είναι αντίδοτο στην αδιαφορία και στο αίσθημα ότι δεν είμαι στην ίδια κατάσταση με τους με εκείνους που έχουν προβλήματα. Όλοι μας θα έρθουμε στην ίδια θέση γιατί ακόμη είμαστε στην αρχή της κρίσης. Χρειάζεται το Ιατρείο την βοήθεια μας . Ήδη η συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών, πολιτών είναι πρωτόγνωρη, είναι απάντηση ανθρωπιστική που δείχνει την ελληνική μεγαλοσύνη και αξιοπρέπεια.

Από την αρχή το Ιατρείο αγκαλιάσθηκε από όλη την κοινωνία του Βόλου, όλοι οι πολίτες βρίσκονται δίπλα στους γιατρούς και τους υγειονομικούς, που δεν θα αφήσουν κανέναν μόνο του στην κρίση, που προκάλεσαν οι πολιτικές των μνημονίων. Η κοινωνία αντιδρά στην λαίλαπα των κυβερνόντων, στη λογική το ΔΟΓΜΑ του ΣΟΚ.

Μια πρώτη εκτίμηση που γίνεται είναι ότι οι μέχρι τώρα εκατοντάδες εξετασθέντες, είναι Έλληνες πολίτες, πρώην ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που χρωστούν και δεν έχουν τώρα ασφαλιστική κάλυψη, μακροχρόνια άνεργοι, νέοι με πτυχία που δεν δύναται να ασφαλισθούν από τους γονείς τους. Επίσης λίγοι οικονομικοί μετανάστες. Σε δεύτερη φάση, αφού καθιερωθεί, το «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» θα επεκτείνει την δραστηριότητά του και σε δράσεις προληπτικής ιατρικής, με εμβολιασμούς, επίκαιρες ομιλίες για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως αλκοολισμός, κάπνισμα, τοξικομανία, προληπτική ιατρική κτλ.

Στο «ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» απευθύνονται: Ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, μακροχρόνια άνεργοι και ανασφάλιστοι οικονομικοί μετανάστες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η εξυπηρέτηση από την δομή αυτή γίνεται στις παραπάνω κατηγορίες συμπολιτών μας και όχι στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Η όλη διαδικασία γίνεται ΔΩΡΕΑΝ

Το σύστημα υγείας που οραματιζόμαστε είναι ένα σύγχρονο, δημόσιο σύστημα που θα καλύπτει όλους τους πολίτες είτε αυτοί έχουν ασφαλιστική κάλυψη είτε όχι, έτσι ώστε όταν έχουν ανάγκη να προστρέχουν σε αυτό.

Στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που υπάρχει στην χώρα μας, οι γιατροί και οι υγειονομικοί θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των πολιτών και να μην αφήσουν κανέναν συνάνθρωπό μας μόνο του» καταλήγει ο Μιχάλης Μεικόπουλος. Αυτοί που επιβάλλουν τις μνημονιακές πολιτικές και τις υπερασπίζονται δεν έχουν ανάγκη από υγειονομική κάλυψη, δεν έχουν το φόβο και την ανασφάλεια της ανεργίας αμείβονται πλουσιοπάροχα και δεν καταλαβαίνουν πόσο ΠΟΝΟΣ υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου