ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για τα διαχωριστικά

πρόταση-για-τα-διαχωριστικά-714598

Στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλο τον ενιαίο Δήμο Βόλου

Εστάλη μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Νίκο Μόσχο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η πρόταση του Δήμου για να γνωμοδοτήσουν επί της κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για «αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης – όροι και προϋποθέσεις ανάπτυξης παραπετασμάτων στους εξωτερικούς χώρους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός οικοπέδων».

Ρεπορτάζ : ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Ειδικότερα η πρόταση του κ. Μόσχου απεστάλη την περασμένη Πέμπτη στους παρακάτω φορείς : Στο ΤΕΕ Μαγνησίας, στο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, στο Σύλλογο Καταστηματαρχών Κέντρων Εστίασης & Διασκέδασης, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου, στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, στο Συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας Ν. Ιωνίας, στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Ιωλκού, στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Αγριάς, στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Ν. Αγχιάλου, στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Αισωνείας, στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Αρτέμιδας, στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας, και στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς.

Η πρόταση έχει την δική της αξία καθώς το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν αυτό που μονοπωλούσε διαρκώς την αντιπαράθεση ανάμεσα στους καταστηματάρχες και τη Δημοτική Αρχή να απειλεί με σφράγισμα τα καταστήματα της παραλίας και της συνοικίας των Παλαιών στο Βόλο, όπως και καταστήματα στη Νέα Ιωνία, αλλά και καταστήματα στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες του ενιαίου Δήμου Βόλου , αν δεν απέσυραν τα ναύλον και αν δεν συμμορφώνονταν με τους όρους της κανονιστικής που ισχύει και η οποία επιτρέπει την τοποθέτηση παραπετασμάτων στους εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους των καταστημάτων, μόνο από τις δύο πλευρές , με δικτυωτό ξύλινο πλέγμα σε ύψος 1,80 μέτρα ή με υαλόφρακτα ασφαλείας (securit ).

Eιδικότερα στην πρόταση που απεστάλη από τον Αντιδήμαρχο Βόλου στους εμπλεκόμενους φορείς σημειώνονται τα ακόλουθα: «Να ληφθεί κανονιστική απόφαση με το εξής περιεχόμενο :

1. Απαγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εμπορικά καταστήματα η ανάπτυξη νάιλον και πλαστικών παραπετασμάτων σε χώρους εντός του οικοπέδου, εντός της οικοδομικής γραμμής και στους ακάλυπτους χώρους αυτών, όπως πρασιές, ακάλυπτοι, εξώστες, αυλές.

2. Απαγορεύεται σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε εμπορικά καταστήματα η δημιουργία περίκλειστων χώρων στους ως άνω εξωτερικούς χώρους της οικοδομής.

3. Επιτρέπεται μόνο η ανάπτυξη πλαϊνών παραπετασμάτων – διαχωριστικών αποτελούμενα στο κάτω τμήμα από ξύλινο (συμπαγές ή καφασωτό) πλαίσιο ύψους έως 60 εκ. και άνωθεν αυτών τοποθετείται κρύσταλλο securit στερεωμένο σε πλαίσια 8Χ8 ύψος 1 μ. και εξέχων 20 εκ. πάνω από το πλαίσιο, ώστε το συνολικό ύψος του διαχωριστικού να μην υπερβαίνει το ύψος του 1,80μ.

4. Η παραβίαση της εν λόγω απόφασης θα σημαίνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Η διαπίστωση της παραβίασης θα πραγματοποιείται από την Δ/ση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, η οποία και θα ενημερώνει σχετικά το Τμήμα Εμπορίου».

Καταλήγοντας ο κ. Μόσχος σημειώνει ότι περιμένει τις προτάσεις των φορέων μέχρι τις 8 Απριλίου 2013.

Προτάσεις του Συλλόγου Εστίασης

Στις προτάσεις του Δήμου Βόλου ο Σύλλογος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις για τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης και κοινόχρηστων χώρων.

1. Στο κεφάλαιο Ι, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ, τμήμα Α, Το Κέντρο της πόλης του Βόλου.

α/ Στην παρ. 3, περ. α : Να μην προστεθεί στη νέα, υπό διαμόρφωση κανονιστική το εδάφιο υπό το στοιχείο 1, όπως αυτό ορίζεται στη γνωμοδοτική απόφαση της Ε.Π.Ζ. προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, να μην προβλεφθεί στη νέα κανονιστική ειδικό καθεστώς για τους πεζοδρόμους των οδών Αντωνοπούλου και Τοπάλη και να επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο μέσον των πεζοδρόμων, στο χώρο που εκτείνεται σε εύρος 2,50 μέτρων εκατέρωθεν του άξονα της οδού (αντί για 1,50μ όπως αυτό καθορίζεται σήμερα).

Όλως επικουρικώς, να παραταθεί για διάστημα δύο ετών η ως άνω τροποποίηση, που αφορά αποκλειστικά και μόνον τους δύο ανωτέρω πεζοδρόμους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα καταστήματα που λειτουργούν εκεί, να αποσβέσουν την αρχική επένδυση τους, καθώς αυτή έγινε υπό το ισχύον με την αρ. 827/2011 Α.Δ.Σ καθεστώς.

β// Νέα προσθήκη υπό την παρ. 3 της υπ’ αρ. 827/2011 κανονιστικής : Να επιτραπεί η τοποθέτηση σταθερών διαχωριστικών μεταξύ των καταστημάτων που βρίσκονται στους κάθετους της Ερμού πεζοδρόμους, ίδιας μορφής με αυτά της οδού Αργοναυτών (Τμ. Β, παρ. δ της ΑΔΣ), με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τo1,80 μ.

2. Στο κεφάλαιο Ι, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ, τμήμα Β, Οδός Αργοναυτών.

α/ Στην παρ. α : Να τροποποιηθεί το πλάτος του διαδρόμου ανάμεσα στα αναπτυγμένα τραπεζοκαθίσματα και στην πρόσοψη του έκαστου καταστήματος ώστε να ανέρχεται, με τη νέα κανονιστική, στα 2,00 μ. (αντί των 2,50 μ.,όπως ισχύει με την 827/2011 ΑΔΣ). Διάδρομος 2,00 μέτρων διασφαλίζει αδιαμφισβήτητα την ελεύθερη κίνηση των πεζών.

β/ Στην παρ. δ : Να αυξηθεί το επιτρεπόμενο ύψος των σταθερών διαχωριστικών μεταξύ των καταστημάτων της οδού Αργοναυτών, στα 2,00 μέτρα. Επιπρόσθετα να επιτρέπονται, εναλλακτικά, κινητά υαλόφρακτα πλαίσια με κρύσταλλο security,τα οποία να στηρίζονται στην κατασκευή που βρίσκεται έμπροσθεν εκάστου καταστήματος.

γ/ Στην παρ. ε : Να επιτρέπονται κινητά θερμαντικά συστήματα, εγκεκριμένα από την Εταιρία Παροχής Αερίου, τα οποία θα στηρίζονται στην κατασκευή που βρίσκεται έμπροσθεν εκάστου καταστήματος.

δ/ Νέα προσθήκη υπό το τμήμα Β της 827/2011 της Α.Δ.Σ. : Να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μελέτη για την αισθητική αναβάθμιση του πρασίνου στην περιοχή της Παραλίας της πόλης. Μέρος του κόστους της όλης μελέτης προτίθενται να αναλάβουν τα μέλη της Ένωσης μας.

3. Να ρυθμιστεί εκ νέου το καθεστώς της Οδού Κουμουνδούρου.

α/ Να χαρακτηριστεί ως πεζόδρομος η οδός Κουμουνδούρου, ανάμεσα στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Δημητριάδος και να προορίζεται για την αποκλειστική χρήση πεζών και ποδηλάτων.

Τοιουτοτρόπως, θα εναρμονιστεί ο νομικός χαρακτηρισμός της οδού, με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Κουμουνδούρου σήμερα. Κατ’ εξαίρεση να επιτρέπεται η είσοδος – έξοδος και η κίνηση όλο το 24ωρο για την αντιμετώπιση περιπτώσεων επείγουσας ανάγκης:

i) Αυτοκινήτων πρώτων βοηθειών, νεκροφόρων οχημάτων, απορριμματοφόρων, οχημάτων ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, Δ.Ε.Κ.Ο, χρηματαποστολών και μεταφοράς ΑμεΑ και υπερηλίκων (στην τελευταία περίπτωση μετά από ειδική άδεια που χορηγείται από την Δημοτική Αστυνομία).

ii) Οχημάτων ανεφοδιασμού των καταστημάτων, κατά τις ώρες, από τις 07:00 έως 11:00. Ο χρόνος στάθμευσης για τροφοδοσία θα περιορίζεται στον απολύτως απαραίτητο για την φόρτωση- εκφόρτωση και με τον όρο ότι δεν θα παρεμποδίζεται η τροφοδοσία άλλων καταστημάτων και δεν θα αποκλείεται η ελεύθερη και ασφαλής δίοδος των πεζών.

iii) Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση κίνηση οχημάτων, σε συγκεκριμένες ώρες που θα ορίζονται κάθε φορά από τη Δημοτική Αστυνομία και μετά από τη χορήγηση σχετικής με αυτήν άδειας: μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος, οικοδομικών υλικών κλπ, διεξαγωγής εκδηλώσεων, μετακομίσεων, τροφοδοσίας καυσίμων και οχημάτων για την αποδεδειγμένη μετακίνηση ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν ή ΑμεΑ. Να μετατεθεί η κάθοδος των πυροσβεστικών οχημάτων προς την οδό Δημητριάδος, από την οδό Γαμβέτα ή να οριστεί τυχόν άλλη πρόσβαση κατόπιν μελέτης της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Βόλου.

β/ Μέχρι τον ως άνω χαρακτηρισμό της οδού Κουμουνδούρου ως πεζοδρόμου, να προβλεφθεί στη νέα κανονιστική η ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προσωρινή πεζοδρόμηση της οδού, η οποία θα γίνεται με ειδικές μεταλλικές μπάρες – εμπόδια, τα οποία θα βρίσκονται στο ύψος της 28ης Οκτωβρίου.

Το κόστος της μελέτης και της τοποθέτησης των ως άνω μπαρών – εμποδίων, προτίθενται να αναλάβουν τα καταστήματα της περιοχής.

Προτεινόμενες περίοδοι πεζοδρόμησης :

Α. 15 ημέρες κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Β. 15 ημέρες κατά τις γιορτές του Πάσχα.

Γ. Παρασκευές, Σαββατοκύριακα και Αργίες.

Στις ανωτέρω αναφερόμενες περιόδους, να επιτρέπονται 2 σειρές τραπεζοκαθισμάτων έμπροσθεν των καταστημάτων.

γ/ Να διενεργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μελέτη για την αισθητική αναβάθμιση του πρασίνου στις οδούς Κουμουνδούρου – Κονταράτου και Ερμού.

4.Να ενταχθεί στη υπό διαμόρφωση κανονιστική η περιοχή των Παλαιών και ειδικότερα οι οδοί Γραβιάς, Τσουμαγιάς καιΤσαριτσάνης και η πλατεία Παπακυριαζή.

5. Κεφάλαιο VIII, Κοινότητα Μακρυνίτσας

Να επιτρέπεται για το δημοτικό κατάστημα που βρίσκεται στην Πλατεία της Μακρυνίτσας η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων παράλληλα με κιγκλίδωμα της κεντρικής πλατείας, σε ποσοστό 50% επί της πρόσοψης των κιγκλιδωμάτων.

6. Γενικές διατάξεις

Να προστεθεί ξεχωριστή παράγραφος στο τμήμα των γενικών διατάξεων της νέας κανονιστικής (εναρμονίζοντας την έτσι με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό), στην οποία να διευκρινίζεται ότι επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης προσωρινές κατασκευές (τέντες – ομπρέλες), οι οποίες θα στηρίζονται με μεταλλικά στηρίγματα στο έδαφος και θα απομακρύνονται ευχερώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου