ΤΟΠΙΚΑ

Μαχαίρι στα ενοίκια καταστημάτων

μαχαίρι-στα-ενοίκια-καταστημάτων-714642

Εξωδικαστικός συμβιβασμός για αναπροσαρμογή μισθώματος από 15.000 σε 7.000 ευρώ το μήνα, για εμπορικό της Κ. Καρτάλη

Η οικονομική κρίση έχει λυγίσει την αγορά. Οι επιχειρηματίες του Βόλου μπροστά στη θεαματική πτώση του τζίρου τους, αναγκάστηκαν να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες τη μείωση του μισθώματος που κατέβαλαν μέχρι το 2010.

Αρκετοί από τους τελευταίους, αντιλαμβανόμενοι τη βαθειά οικονομική κρίση και μπροστά στο ενδεχόμενο, η απόδοση ενός σημαντικού περιουσιακού τους στοιχείου, όπως ένα ακίνητο, κυρίως κατάστημα στο κέντρο του Βόλου, να μην τους αποφέρει κανένα έσοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα, προχώρησαν σε μείωση του ενοικίου.

Άλλος 10%, άλλος 20% και μερικοί ακόμη περισσότερο, προχώρησαν στη μείωση των ενοικίων.Με τον τρόπο αυτό πολλά μαγαζιά, έμειναν στα σημεία όπου λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια.

Ρεπορτάζ ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Υπάρχουν ωστόσο εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις, όπου οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές δεν τα βρήκαν. Αναγκαστικά πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες στο Βόλο, αλλά και στη Νέα Ιωνία, τα δύο τελευταία χρόνια, υποχρεώθηκαν να αλλάξουν επαγγελματική στέγη, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων τους.

Για παράδειγμα γνωστή επιχείρηση του Βόλου, μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας της στην οδό Ιάσονος αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην οδό Αλεξάνδρας γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο. Το ενοίκιο που πλήρωνε ήταν 3.000 ευρώ το μήνα και το νέο κατάστημα στο οποίο μεταφέρθηκε πλέον, έχει ενοίκιο 1.300 ευρώ το μήνα.

Κάποιοι άλλοι επέλεξαν τη δικαστική οδό και ειδικότερα αναγκάστηκαν να μπουν στη χρονοβόρα διαδικασία της Ειδικής Διαδικασίας των Μισθωτικών Διαφορών. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στην καλύτερη περίπτωση η υπόθεση δεν μπορεί να τελεσιδικήσει πριν την παρέλευση τουλάχιστον μίας διετίας.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρηματίας που λειτουργεί γνωστό κατάστημα – καφέ στην παραλία του Βόλου, κατάφερε, λόγω της οικονομικής κρίσης, να μειώσει το μηνιαίο μίσθωμα από 7.000 ευρώ στα 4.000 ευρώ το μήνα. Τρεις χιλιάδες ευρώ λιγότερα δηλαδή …

Η Επιτροπή Διαφορών

Όπως προαναφέρθηκε η διαδικασία προσφυγής στη Δικαιοσύνη δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Η εκδίκαση των υποθέσεων μέχρι να τελεσιδικήσουν απαιτούν χρόνια. Η κατάθεση της αίτησης και ο προσδιορισμός της δίκης στην καλύτερη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει πριν την παρέλευση ενός εξαμήνου.

Αν η υπόθεση αναβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν, θα πάρει αναβολή για άλλο ένα εξάμηνο και πάλι ωστόσο η απόφαση δεν είναι εκτελεστή. Για να τελεσιδικήσει θα πρέπει η υπόθεση να πάει στο Εφετείο και σε αυτή την περίπτωση ο επιχειρηματίας θα πρέπει να περιμένει άλλο 1 – 1,5 χρόνο.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, διαρκούσης της οικονομικής κρίσης, ο επιχειρηματίας, είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το μίσθωμα που κατέβαλε την περίοδο των …παχέων αγελάδων, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής του.

Αυτές ακριβώς οι χρονοβόρες διαδικασίες στην απονομή της Δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τις χιλιάδες υποθέσεις που είχαν κατατεθεί στα δικαστήρια, ανάγκασε την Πολιτεία το 2011 να προχωρήσει σε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας για τους επιχειρηματίες. Ένα μέτρο που εκ του αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένο και το οποίο ακόμη οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν το γνωρίζουν, μολονότι με τον τρόπο αυτό εξοικονομούν χρόνο και χρήμα.

Ο λόγος για τη δημιουργία της Επιτροπής Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων. Μία Επιτροπή που δημιουργήθηκε με το άρθρο 15 του Νόμου 4013/2011 με το οποίο προβλέφθηκε η ρύθμιση του θέματος των εμπορικών μισθώσεων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των εμπορικών μισθώσεων.

Οι Επιτροπές, σύμφωνα με το Νόμο, συγκροτούνται στην έδρα εκάστου Νομού με τον Πρόεδρο ή μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, έναν εκπρόσωπο που αντιπροσωπεύει τους επιστημονικούς, εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς του Νομού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (Π.ΟΜ.ΙΔ.Α).

Στη Μαγνησία

Η πρόβλεψη του Νόμου είναι ότι η Επιτροπή Διακανονισμού Εμπορικών Μισθώσεων, όπως και τα μέλη της, λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και τη συνείδησή τους, δηλαδή σαν να ήταν δικαστές. Τα μέλη της υποδεικνύονται από τους παραπάνω φορείς στον Περιφερειάρχη ο οποίος τη συγκροτεί με απόφασή του.

Η Επιτροπή στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων συγκροτήθηκε με την υπ ΄ αριθμόν 3267/20.6. 2012 και απαρτίζεται από το δικηγόρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Νίκο Χατζησταματίου, ως Πρόεδρο και μέλη τη Νεόκλεια Κρατήρα ως εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και τον Κ. Κόγια, από την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας (ΟΕΒΕΜ), ως τον κοινό εκπρόσωπο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Μαγνησίας.

Χρέη γραμματέα της Επιτροπής που λειτουργεί στον 3ο όροφο του κτιρίου της πρώην Νομαρχίας, εκτελεί υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις. Εχουν συζητηθεί επτά υποθέσεις, με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς οι τρεις από αυτές έκλεισαν με συμβιβασμό.

Όσοι ενδιαφέρονται να προσφύγουν στην Επιτροπή υποβάλουν αναφορά στη γραμματέα της Επιτροπής (κ. Ευανθία Χριστοδούλου, τηλ. 24213/52537) στην οποία ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Νίκος Χατζησταματίου σπεύδει να αποδώσει για την άψογη εκτέλεση των καθηκόντων της, όπως και στον προϊστάμενο του Τμήματος κ. Οικονόμου για την πλήρη ενημέρωση που έχουν για το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής και για την εξυπηρέτηση που παρέχουν στα μέλη της Επιτροπής για την ακώλυτη άσκηση του ρόλου τους.

Οι δυνατότητες της Επιτροπής

Όπως λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Χατζησταματίου που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ μετά την υποβολή της αναφοράς από τον ενδιαφερόμενο στη Γραμματεία και η οποία μπορεί να γίνει ανεξάρτητα και παράλληλα από οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια, η Επιτροπή έχει δύο δυνατότητες :

1) Η πρώτη είναι να διαπραγματευτεί με τους εμπλεκόμενους, ενοικιαστή ή ιδιοκτήτη και να οδηγηθεί σε δικαστική επίλυση της διαφοράς, οπότε συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

2) Αν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός εκδίδεται πόρισμα με το οποίο εκφράζεται η εκτίμηση της Επιτροπής επί της υπόθεσης καθώς και η γνώμη της τυχόν μειοψηφίας.

Η διαδικασία

Η διαδικασία η οποία τηρείται είναι η διαδικασία του δικαστηρίου. Δηλαδή, όπως εξηγεί ο κ. Χατζησταματίου, μπορούν να παραστούν από πρόσωπα, οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι μπορούν ακόμη να διορίσουν πληρεξούσιους δικηγόρους, έχουν επίσης το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους γραπτά, αλλά και προφορικά, να λαμβάνουν γνώση του φακέλου της αντίδικης πλευράς και γενικά ότι δικαιώματα έχουν ενώπιον των δικαστηρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Επιτροπή συντάσσονται, όπως και στα δικαστήρια, λεπτομερή πρακτικά. Σημειώνεται πως το μεν πρακτικό της Επιτροπής αποτελεί τίτλο εκτελεστό, δηλαδή έχει την ισχύ δικαστικής απόφασης, ενώ το πόρισμα λαμβάνεται υπόψιν από το δικαστήριο και εκτιμάται ελεύθερα από τους δικαστές.

Εννοείται ότι εναπόκειται στη Δικαιοσύνη με τις αποφάσεις της, να αποδώσει ακόμη και στην περίπτωση που δεν έχουμε πρακτικό συμβιβασμού των δύο πλευρών, αλλά μόνον πόρισμα το βαρύνοντα ρόλο που αναλογεί στην έκδοσή του και να προσδώσει με τις αποφάσεις της την προσήκουσα επιμέλεια, προκειμένου ο νέος θεσμός να λειτουργήσει ευεργετικά προς την κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης, σ΄ αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζεται το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας και του κατόχου της, να επιζητεί το πλέον επιθυμητό για τον ίδιο μίσθωμα από την εκμετάλλευση του ακινήτου του.

Στα αξιοσημείωτα λειτουργίας της Επιτροπής είναι ότι η συνολική διάρκεια της διαδικασίας από την κατάθεση της αναφοράς από τον ενδιαφερόμενο μέχρι την έκδοση πορίσματος ή πρακτικού συμβιβασμού δεν μπορεί να ξεπερνά τις είκοσι μέρες.

Οι 15.000 έγιναν 7.000 ευρώ …

Σ΄αυτό το πνεύμα άλλωστε κινούνται και οι δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Νίκου Χατζησταματίου που δεν κρύβει την ικανοποίηση του για τη λειτουργία της Επιτροπής, καθώς λειτουργεί στα πλαίσια αποφόρτισης της απονομής δικαιοσύνης και περιορισμού της δικαστικής δαπάνης με την οποία επιβαρύνονται οι πολίτες.

Τα παραδείγματα τα οποία ακολουθούν και στα οποία έχει εκδοθεί πρακτικό είναι αρκετά ενδεικτικά. Στις 8 Μαρτίου 2013 εκδόθηκε συμβιβαστικό πόρισμα ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και στους εκμισθωτές 22 κυλικείων στα δημοτικά και τα γυμνάσια – λύκεια του Βόλου.

Οι εκμσθωτές ζητούσαν μείωση της τάξεως του 30%, τελικά η μείωση που επετεύχθη ήταν της τάξεως του 20%. Σε μία άλλη περίπτωση το ενοίκιο επαγγελματία που πλήρωνε 700 ευρώ για μικρό γραφείο στην οδό Γ. Καρτάλη μειώθηκε στα 420 ευρώ ( ποσοστό μείωσης 40% ).

Σε μία άλλη περίπτωση ισόγειο κατάστημα στην οδό Κ. Καρτάλη το μηναίο μίσθωμα του ακινήτου μειώθηκε από τα 15.000 ευρώ στα 7.000 ευρώ. Μία άλλη περίπτωση που απασχόλησε την Επιτροπή ήταν αίτημα επιχειρηματία που εκμεταλλεύεται κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου, τεσσάρων αστέρων, που κτίστηκε μετά από μίσθωση του οικοπέδου για 25 χρόνια και το οποίο πληρώνει ετήσιο μίσθωμα 148.000 ευρώ.

Η Επιτροπή απεφάνθη κατά πλειοψηφία – μειοψήφισε η εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ για τυπικούς λόγους – ότι το μίσθωμα « σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία αλλά και το Διάταγμα του Αρθρου 9 του Π.Δ 3495 που προσδιορίζει το Συντελεστή Απόδοσης του οικοπέδου στο 4% και με δεδομένο ότι η αξία του οικοπέδου ανέρχεται σε 938.000 ευρώ, το μίσθωμα θα έπρεπε να είναι 35.000 ευρώ το χρόνο» !!!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου