ΤΟΠΙΚΑ

Για κλίμα τρομοκρατίας στην Αλόννησο

για-κλίμα-τρομοκρατίας-στην-αλόννησο-851206

Πράξεις βίας, ξυλοδαρμοί, υβριστικές επιθέσεις κατά του προέδρου και του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, απειλητικά τηλεφωνήματα…
Για σοβαρά περιστατικά από γνωστούς-αγνώστους, με τελευταίο την προ ημερών καταστροφή με καυστικό υγρό αυτοκινήτων δύο υπαλλήλων του Φορέα, που έχουν δημιουργήσει στην Αλόννησο κλίμα «Ζωνιανών», μιλά ο πρόεδρος της διοίκησης του Φορέα Χρ. Νεοφύτου.
«Παρά το γεγονός», όπως αναφέρει, «ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις για τα γεγονότα αυτά και έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, οι λιμενικές και αστυνομικές αρχές δυστυχώς φαίνονται ανήμπορες να χειριστούν αποτελεσματικά την απαράδεκτη και επικίνδυνη αυτή κατάσταση».
Στο νησί, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η πλειοψηφία των κατοίκων και οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζουν μια σοβαρή και επικίνδυνα κλιμακούμενη κατάσταση κατάλυσης της έννομης τάξης.
Όπως περιγράφει, το βράδυ του εορτασμού του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου, οι «γνωστοί-άγνωστοι κάτοικοι της Αλοννήσου που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, προκάλεσαν σοβαρές εξωτερικές ζημιές στα ιδιωτικά αυτοκίνητα δύο μελών του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, ρίχνοντας ισχυρό διαβρωτικό υγρό.
Το νέο σοβαρό περιστατικό, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Αύγουστο: προσπάθεια κατάληψης των γραφείων του Φορέα, εξύβριση και ξυλοδαρμός δύο μελών του προσωπικού του Φορέα, διαδηλώσεις, ανάρτηση εξυβριστικών πανό, δολιοφθορές σε περιουσιακά στοιχεία του Φορέα, απειλητικά τηλεφωνήματα.
Ο κ. Νεοφύτου κάνει λόγο για αναίτια, αρνητική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για το Φορέα Διαχείρισης και το προσωπικό. Κατάσταση που όλο και περισσότερο οξύνεται, όπως αναφέρει και προσθέτει:
«Η προκλητικότητα, ασυδοσία και παράνομη συμπεριφορά λίγων γνωστών αγνώστων ατόμων στην Αλόννησο εντείνεται και όπως φαίνεται δεν μπορεί να προληφθεί, αποτραπεί ή να κατασταλεί από τις αστυνομικές αρχές του νησιού που δείχνουν να μην έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση στην Αλόννησο που θυμίζει «Ζωνιανά».
Ο Δήμος Αλοννήσου και οι τοπικοί οργανωμένοι φορείς του νησιού αναγνωρίζουν τις ωφέλειες και τις ευεργετικές επιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Αλοννήσου, που προέρχονται από την ίδρυση και την αποτελεσματική πλέον λειτουργία του Ε.Θ.Π.Α.Β.Σ.
Στηρίζουν δε και συνεργάζονται με το Φορέα Διαχείρισης για την επίτευξη άμεσων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων, με γνώμονα τη βιώσιμη αειφορική οικονομική ανάπτυξη της Αλοννήσου, καθώς και την αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση του θαλάσσιου πάρκου.
Δυστυχώς όμως τα μέλη αυτής της μικρής ομάδας κατοίκων της Αλοννήσου λόγω πράξεων εκφοβισμού και απειλών προς τους συντοπίτες τους, φαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να απομονωθούν ή να αποτραπεί η παραβατική τους συμπεριφορά από τους νομιμόφρονες και ορθά σκεπτόμενους πολίτες της Αλοννήσου.
Είναι φανερό πως ο Φορέας Διαχείρισης, η πλειοψηφία των κατοίκων της Αλοννήσου και οι τοπικοί φορείς αντιμετωπίζουν μια σοβαρή και επικίνδυνα κλιμακούμενη κατάσταση κατάλυσης της έννομης τάξης στην Αλόννησο.»
Ο κ. Νεοφύτου καλεί κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας να επιληφθεί άμεσα του σοβαρού αυτού θέματος, έτσι ώστε να δοθεί ουσιαστική και αποτελεσματική λύση στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, να δοθεί η δυνατότητα στο Φορέα Διαχείρισης να επιτελέσει απρόσκοπτα το σημαντικό έργο του και να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα ασφαλούς εργασίας και διαβίωσης των εργαζόμενων του Φορέα, όπως επισημαίνει.

Καταδικαστέα
Στο μεταξύ, για ενέργειες θερμοκέφαλων, που δεν εκφράζουν το σύνολο των κατοίκων του νησιού μιλά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, καταδικάζοντας τα απαράδεκτα περιστατικά.
«Είναι καταδικαστέες όχι μόνο από την παράταξή μας, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία της Αλοννήσου.
Τέτοιου είδους ενέργειες καθόλου δεν ωφελούν και δεν προάγουν τον διάλογο για την λύση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην τοπική κοινωνία από κάποιες υπερβολικές απαγορεύσεις.
Ο μέσος πολίτης της Αλοννήσου σέβεται την ιδιοκτησία, διότι είναι αυτοδημιούργητος και εργάζεται σκληρά για κάθε απόκτημα του.
Η αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον δεν εκφράζεται με τραμπουκισμούς.
Ο μοναδικός τρόπος έκφρασής της θα είναι μέσα από ένα πολιτισμένο διάλογο που θα της δώσει την ευκαιρία να βελτιώσει τους όρους διαβίωσής της και να εξασφαλίσει την συνύπαρξη της με το θαλάσσιο πάρκο», δήλωσε ο κ. Βαφίνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου