ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία

σήμερα-η-κρίσιμη-ψηφοφορία-714985

Στην υιοθέτηση της πρότασης που απέσπασε την καταρχήν συμφωνία εταιρείας και σωματείων οδηγούνται οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ Ηρακλής εκτός απροόπτου. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέλευσης όπου τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις και εργαζόμενοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Το «πράσινο φώς» ωστόσο θα δοθεί εάν και εφόσον το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί σήμερα το μεσημέρι το επιτρέψει.

Χθες μιλώντας στους εργαζόμενους ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης κάλεσε τους συναδέλφους του να ψηφίσουν με γνώμονα την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο κ. Κουκλουμπέρης αναφέρθηκε στις επίπονες διαπραγματεύσεις και στην κατηγορηματική επιλογή της εταιρείας εάν δεν υπάρξει συμφωνία να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος για το προσωπικό μπροστά στις περικοπές που θα υποστούν τώρα ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συνεργασίας Β. Μαμουρέλη που ήταν ο μοναδικός από τα εννιά μέλη του σωματείου που διαφώνησε και μάλιστα εξέδωσε εμπρηστική ανακοίνωση: «Ο συνάδελφος είπε όχι εκ του ασφαλούς ξέροντας ότι οι υπόλοιπο με αίσθημα ευθύνης θα οδηγηθούμε σε μία συμφωνία για να μην μπούμε σε άλλες περιπέτειες τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου και χαρακτήρισε τον εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΣΥΝ «τζάμπα μάγκα».

Εκ μέρους της ΑΣΚΕ ο Δημ. Τσόγκας μιλώντας στη συνέλευση επίσης κάλεσε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν υπέρ αυτής της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών τονίζοντας ότι επιλέχτηκε το λιγότερο κακό προκειμένου να μην υπάρξουν αρνητικότερες συνέπειες στο εργοστάσιο. Ο κ. Τσόγκας ωστόσο εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη μεθοδολογία που ακολούθησε η πλειοψηφία εξαρχής και εκτίμησε ότι κακώς το σωματείο αποδέχτηκε να συζητά με την εταιρεία στη βάση ότι το εργοστάσιο του Βόλου είναι ζημιογόνο ενώ για μία ακόμη φορά έθεσε το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων υποστηρίζοντας ότι κακώς δεν τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καταγγελτικό λόγο τόσο προς τη Λαφάρζ όσο και προς το σωματείο χρησιμοποίησε ο κ. Β. Μαμουρέλης που κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τη μείωση . Επέκρινε το σωματείο γιατί όπως υποστήριξε δεν υλοποίησε τις αποφάσεις των συνελεύσεων και οδηγεί τους εργαζόμενους με διλήμματα να αποδεχτούν περικοπές ενώ στο ίδιο ύφος εκδόθηκε και ανακοίνωση στο εργοστάσιο η οποία έκανε αναφορά περί «προδοσίας» που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη συνέλευση.

Οπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τσιμέντων Βαγγέλης Χατζιάρας τοποθετούμενος με τη σειρά του έκανε λόγο για επιλογή ευθύνης των σωματείων να αποδεχτούν τη συμφωνία με τις μικρότερες δυνατές περικοπές και χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της Δημοκρατικής Συνεργασίας τονίζοντας ότι ο ίδιος επιλέγει ανοιχτό εργοστάσιο για να υπάρχει δουλειά για τους εργαζόμενους παρά επαναστατικές κορώνες για εντυπωσιασμό.

Της καταρχήν συμφωνίας που υπήρξε υπεραμύνθηκε επίσης ο γραμματέας της Ένωσης Βασίλης Χαλαστάρας υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν χαίρεται» για τις περικοπές αλλά πρέπει να υπαρχει και συναίσθηση του γενικότερου διαμορφωμένου περιβάλλοντος. Στο ίδιο ύφος περίπου κινήθηκε και ο Γρ. του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου που κάλεσε επίσης το προσωπικό με τις όποιες ενστάσεις έχει να υπερψηφίσει τη συμφωνία για να υπογραφεί η επιχειρησιακή σύμβαση για το 2013.

Συνάντηση με Παν. Σκοτινιώτη

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Β. Κουκλουμπέρης, ο Γραμματέας Β.Χαλαστάρας και το μέλος της διοίκησης Δ. Βαΐτσης, επισκέφθηκαν χθες πριν από τη συνέλευση, τον Δήμαρχο προκειμένου να τους ενημερώσει για την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Κυπριανίδη.

Ο κ. Σκοτινιώτης σημείωσε καταρχάς ότι ο Πρόεδρος της «Lafarge» επικοινώνησε με δική του πρωτοβουλία μαζί του, το πρωί της περασμένης Τρίτης, λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η ανακοίνωση για το κλείσιμο του εργοστασίου στη Χαλκίδα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αλλαγή της παραγωγικής δομής της ΑΓΕΤ Ηρακλής. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο μονάδα του Βόλου και τόνισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας. Απαντώντας στις επίμονες επισημάνσεις του, ο κ. Κυπριανίδης παρείχε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι από τις εξελίξεις αυτές δεν πρόκειται να θιγεί το εργοστάσιο του Βόλου, αντίθετα θα ενισχυθεί η λειτουργία του και, μάλιστα, συμφώνησε να μεταφέρει ο Δήμαρχος τη δέσμευσή του αυτή στους εργαζόμενους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου