ΤΟΠΙΚΑ

Καταρχήν συμφωνία στην ΑΓΕΤ

καταρχήν-συμφωνία-στην-αγετ-715181

Σε καταρχήν συμφωνία με την ΑΓΕΤ κατέληξαν τα σωματεία του Ομίλου για την επιχειρησιακή σύμβαση του 2013 εάν και η υπογραφή θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν στους χώρους δουλειάς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στην Αγριά η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι όπου το σωματείο θα ενημερώσει το προσωπικό για το πλαίσιο της οριστικής πρότασης που όπως τονίζεται αποτελεί το ουσιαστικό προϊόν της διαπραγμάτευσης και που ουσιαστικά αφορά σε μία δραχμική μείωση, ένα μεροκάματο μηνιαίως όλοι, 220 ευρώ από τις διατακτικές και για όσους λαμβάνουν σχολικά επιδόματα μείον 15%.

Στη χθεσινή τελευταία συνάντηση που έγινε στη σκιά της ανακοίνωσης του κλεισίματος των Τσιμέντων Χαλκίδας , η εταιρεία παρέμεινε όσον αφορά τα επιδόματα στην πρόταση που είχε κάνει την προηγούμενη φορά ενώ χθες αύξησε τους πόρους για τα πολιτιστικά που από 100.000 ευρώ αυξήθηκαν στα 140.000 ευρώ.

Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση οι εκπρόσωποι της Λαφάρζ υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και ότι θα πρέπει να παραμείνει όρθια η ΑΓΕΤ για αυτό και προκρίθηκε η λύση της αναδιάρθρωσης των παραγωγικών μονάδων και το κλείσιμο της Χαλκίδας. Χαρακτήρισαν μάλιστα επώδυνη τη λύση του λουκέτου αλλά άφησαν να εννοηθεί ότι ήταν μονόδρομος προκειμένου να μην συμπαρασυρθεί όλος ο Όμιλος.

Το πλαίσιο της συμφωνίας ειδικότερα προβλέπει επαναφορά όλων των έκτακτων επιδομάτων από 1ης Μαρτίου εκτός από το επίδομα τακτικότητας που ανέρχεται από 60 ως 100 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο και το οποίο θα ανασταλεί από 1ης Απριλίου.

Παράλληλα θα συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα εξετάσει ενδελεχώς όλα τα επιδόματα στο πλαίσιο της ανάγκης εξορθολογισμού των επιδομάτων.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μείωση κατά 15% των σχολικών επιδομάτων και των διατακτικών στα 600 ευρώ από τα 820 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνταν ως ημερήσιοι αλλά ελάμβαναν τα επιδόματα της βάρδιας, η εταιρεία πρότεινε επαναφορά όλων των προσαυξήσεων εκτός από τα δραχμικά επιδόματα που ανέρχονται σε περίπου 65 ευρώ.

Τέλος όσον αφορά τις επιχορηγήσεις για τις κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις η εταιρεία από το οριστικό μαχαίρι χθες αντιπρότεινε το ποσό των 140.000 ευρώ που θα μοιραστούν ετησίως και τα έξι σωματεία ανάλογα με το έμψυχο δυναμικό τους από τα 320.000 ευρώ που έδινε μέχρι πέρυσι.

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι η καλύτερη δυνατή σύμβαση που θα μπορούσαμε να καταλήξουμε από τη χειρότερη που θα μπορούσε να είχε προκύψει» σημείωσε χθες ο

ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης ο οποίος ανέφερε βέβαια ότι ο τελικός λόγος είναι στους εργαζόμενους που θα κληθούν σήμερα να αποφασίσουν εάν αποδέχονται ή όχι το συγκεκριμένο πλαίσιο για να υπογραφεί η σύμβαση. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι οι συνάδελφοί του θα μετρήσουν όλα τα δεδομένα και το περιβάλλον όπως είναι διαμορφωμένο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα λάβουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις.

Σημαντικό ρόλο τέλος να σημειωθεί στο να καταλήξουν σε μία καταρχήν συμφωνία τα έξι σωματεία διαδραμάτισε το γεγονός ότι η νέα δομή που προκρίνει η ΑΓΕΤ στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Εύβοιας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Ευρώπη.

Με τη νέα παραγωγική δομή αυτή μάλιστα η εταιρεία υποστηρίζει ότι αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των δυο παραγωγικών μονάδων και της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, αυξάνει την παραγωγικότητά της κατά 30%, διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, ενδυναμώνοντας όπως διαβεβαιώνει και εδραιώνοντας τη θέση της ως εξαγωγικής δύναμης στη λεκάνη της Μεσογείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου