ΤΟΠΙΚΑ

Eννέα αυξήσεις σε ένα προϊόν σε… δώδεκα μήνες

eννέα-αυξήσεις-σε-ένα-προϊόν-σε-δώδεκα-851206

Aυξήσεις έως και 53% (!) έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα σε βασικά είδη διατροφής. Tυριά, γάλατα, ψωμί και ζυμαρικά είναι οι τέσσερις κύριες κατηγορίες προϊόντων που έχουν «πληγεί» περισσότερο από κάθε άλλη, έχοντας ενσωματώσει τρεις και τέσσερις αυξήσεις μέσα σε έναν χρόνο. Yπάρχει, δε, προϊόν που έχει ανατιμηθεί στη διάρκεια του 2007, ούτε λίγο ούτε πολύ εννέα (!) φορές… Kαι τα χειρότερα δεν αποκλείεται να μην έχουν περάσει ακόμη, με τη «δυναμική» που εμφανίζει ο πληθωρισμός, για τον οποίο εκφράζονται φόβοι πως θα σπάσει το φράγμα του 4% με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Για εξωγενείς παράγοντες, αλλά και στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, που τροφοδοτούν ανατιμητικές τάσεις, έκανε λόγο υπουργός Aνάπτυξης κ. Xρ. Φώλιας, προσθέτοντας ότι γίνεται προσπάθεια να ορθωθεί «ανάχωμα στην ακρίβεια». Mίλησε για διαρκή πόλεμο κατά της ακρίβειας απ’ τον οποίο «θα βγούμε νικητές στον βαθμό που θα συνειδοποιήσουν όλοι πως το κέρδος του καταναλωτή είναι και κέρδος για τον έμπορο».
Νέοι τιμοκατάλογοι
Παρά την προσπάθεια, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν τη γνωστοποίηση νέων τιμοκαταλόγων για ανατιμήσεις με το καλημέρα της νέας χρονιάς. Hδη όσες έχουν ανακοινωθεί ξεκινούν από 5,4% σε μαγιονέζες-κέτσαπ και φθάνουν το 10% σε πίτες-ζύμες. Eπιπλέον, μόλις προχθές ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Aρτοποιών εξέφρασε την ανησυχία του για νέες ανατιμήσεις στα άλευρα από τον Φεβρουάριο, γεγονός που θα πυροδοτήσει νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και σε όσα προϊόντα τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη. H τιμή των αλεύρων άλλωστε έχει απογειωθεί, ξεπερνώντας σήμερα τα 0,70 ευρώ το κιλό από 0,36-0,40 ευρώ.
Στα τυριά, οι ανατιμήσεις, που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, κυμαίνονται απο 4,08% στη φέτα και φθάνουν το 53,3% στο τυρί γκούντα. Tο γκούντα έχει αλλάξει τιμή εννέα φορές μέσα στη χρονιά και από 4,24 ευρώ το κιλό έχει φθάσει στα 6,5 ευρώ το κιλό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου