ΤΟΠΙΚΑ

Συλλαλητήριο σήμερα για το κλίμα

συλλαλητήριο-σήμερα-για-το-κλίμα-851206

“Επί ποδός” η ανθρωπότητα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη για τα ανησυχητικά περιβαλλοντικά φαινόμενα. Δυναμικά συλλαλητήρια προγραμματίζουν για σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής, Κινήσεις πολιτών, περιβαλλοντικές-οικολογικές οργανώσεις, συνδικάτα και επιστημονικοί φορείς, σε περισσότερες από 90 χώρες και στην Ελλάδα.
Με κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή», πολίτες όλων των ηλικιών, επαγγελματικών χώρων, κοινωνικών τάξεων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Βόλο, τα Γιαννιτσά, την Κρήτη, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, θα συγκεντρωθούν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων για να στείλουν το δικό τους μήνυμα στο Μπαλί, όπου από τις 3 Δεκεμβρίου διεξάγεται η Παγκόσμια Σύνοδος του ΟΗΕ για το φλέγον θέμα.
Στην Αθήνα, το αυριανό συλλαλητήριο, στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, συνδιοργανώνεται από συνολικά 102 φορείς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς (ΑΔΕΔΥ, ΔΣΑ, ΔΟΕ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΟΤΟΕ κ.α.), κοινωνικές οργανώσεις (φοιτητικοί σύλλογοι, ποδοσφαιρικά σωματεία, ΚΕΘΕΑ-Παρέμβαση, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF, Πρωτοβουλία Γένοβα κ.α.), Κινήσεις πολιτών και αυτοδιοικητικά σχήματα.
Τα κυριότερα αιτήματα των διαδηλωτών, όπως διατυπώνονται από τους εκπροσώπους των συμμετεχόντων φορέων, είναι:
* Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ορυκτών καυσίμων στην ηλεκτροπαραγωγή και να μην κατασκευαστούν οι σχεδιαζόμενες μονάδες λιθάνθρακα.
* Να ληφθούν αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
* Να προκριθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα.
* Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό, να καταπολεμηθεί η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους.
* Να περιοριστεί δραστικά η χρήση ΙΧ αυτοκινήτου και να ενισχυθούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και το ποδήλατο.
* Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων ρύπων.
Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρισμού στη χώρα μας είναι από τις χειρότερες παγκοσμίως. Σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις, η Ελλάδα εκπέμπει 0,777 κιλά CO2 ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, όταν η αντίστοιχη αναλογία στην Κίνα είναι 0,771 και στη Γερμανία 0,499. Παράλληλα, η συνολική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα μας αυξάνεται κατά 2,7% κάθε χρόνο (από τις χειρότερες επιδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο) και κάθε Έλληνας “παράγει” σχεδόν 12,4 τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, δηλαδή 12% περισσότερο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

ΠΑΣΟΚ

“Το ΠΑΣΟΚ, με ευαισθησία, όραμα και προγραμματικές δεσμεύσεις για το θέμα των κλιματικών αλλαγών, παρακολουθεί την πρόοδο των εργασιών της συνδιάσκεψης στο Μπαλί και έχει θέσει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και την προσαρμογή της Ελλάδας στις επερχόμενες επιπτώσεις”. Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, καλώντας τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να μετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Το ΠΑΣΟΚ, καλεί επίσης τους πολίτες, με τις καθημερινές τους επιλογές, να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών, υιοθετώντας μια υπεύθυνη στάση, για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Οπως, για παράδειγμα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντί για ΙΧ, να μην αφήνουν σε κατάσταση αναμονής (stand by) τις ηλεκτρικές συσκευές, να φροντίζουν για τη μόνωση των σπιτιών, να ανακυκλώνουν το χαρτί, το αλουμίνιο και το πλαστικό, να φυτεύουν δένδρα κλπ.

ΣΥΝ

Ιστορική πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα στη μάχη ενάντια στη κλιματική αλλαγή, αποτελεί η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στο Μπαλί, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ -που επίσης μετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο- και προσθέτει:
“Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, 20% εξοικονόμηση ενέργειας και 20% συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας. Ωστόσο οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται αντί να μειωθούν, όπως και η εξάρτηση της από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, ενώ απουσιάζει ένας κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός για την εξοικονόμηση ενέργειας”.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου