ΤΟΠΙΚΑ

Στο 35% ανέρχονται οι διαρροές στο δίκτυο ύδρευσης του Βόλου

στο-35-ανέρχονται-οι-διαρροές-στο-δίκτυ-851206

«Η πολιτεία οφείλει άμεσα να «βάλει βαθειά» το χέρι στην τσέπη και να διασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους, ώστε αντί να ψάχνουμε καινούργια έργα που θα εξασφαλίζουν νέες ποσότητες νερού, να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες απώλειες υδάτινων πόρων.»

Αυτό ήταν το μήνυμα της χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΔΕΥΑ στο Βόλο με πρωτοβουλία του δημάρχου Βόλου και προέδρου της Ένωσης Αλέκου Βούλγαρη, στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας, προκειμένου να κωδικοποιηθούν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης.

Ο κ. Βούλγαρης, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας, επισήμανε ότι η απόδοση κονδυλίων που υπολογίζονται στα 500 εκ. ευρώ αποτελεί μονόδρομο για την Πολιτεία, που θα πρέπει -όπως τόνισε- άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση των πόρων που αντιστοιχούν στα έργα που επιβάλλεται να δρομολογηθούν άμεσα για την αντικατάσταση των παλαιών δικτύων.

Οι πηγές χρηματοδότησης για τα έργα αντικατάστασης είναι συγκεκριμένες, οι Δημόσιες Επενδύσεις, το ΥΠΕΧΩΔΕ και φυσικά το Ταμείο Συνοχής 2007-2013, όπου οι πόροι για την επόμενη επταετία υπολογίζονται στα 1.280 εκ. ευρώ για διάφορα έργα, ενώ επίσης υπάρχει και η δυνατότητα εξασφάλισης κονδυλίων μέσω δανεισμού των ΔΕΥΑ με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλέκος Βούλγαρης, από την καταγραφή που έγινε από 77 ΔΕΥΑ που εκπροσωπούν τις μεγαλύτερες πόλεις στη χώρα, σε 14.400 χιλιόμετρα δικτύου, το 53% αφορά παλαιό δίκτυο και το 47% δίκτυο που έχει αντικατασταθεί πρόσφατα.

Οι απώλειες νερού και μάλιστα μη τιμολογημένου είναι κατά μέσο όρο φτάνουν στο 35% νερού που χάνεται σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Λάρισα, το Ηράκλειο., τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα και η Καλαμάτα, η Καστοριά, η Κομοτηνή, η Λιβαδειά και το Ναύπλιο, η Πρέβεζα, η Τρίπολη και τα Χανιά, η Φλώρινα και η Μυτιλήνη.

«Οι ξηρασίες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε μία γενικότερη μείωση των διαθέσιμων για άντληση αποθεμάτων νερού αλλά και σε επιδείνωση της ποιότητας του νερού εκτίμησε ο κ. Βούλγαρης και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές στις υποδομές που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού, προκειμένου προληπτικά πλέον να αντιμετωπιστούν οι διαρροές, ώστε να επιτευχθεί η ορθολογική διαχείριση του νερού.»

Μεταφέροντας την εμπειρία από τη Γαλλία και τη Μάλτα, οι ξένοι εκπρόσωποι εταιριών που κλήθηκαν στις δύο αυτές ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των διαρροών, προέτρεψαν την ΕΔΕΥΑ άμεσα να προχωρήσει στην διεκδίκηση των πόρων και αναφέρθηκαν κυρίως στις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η μη τιμολόγηση του νερού που χάνεται που εξαναγκάζει τις ΔΕΥΑ εκ των υστέρων να αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να εξασφαλίσουν νέες ποσότητες υδάτων.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία υπάρχουν οι φυσικές και οι αφανείς διαρροές. Και στις δύο περιπτώσεις το ζητούμενο παραμένει η διαχείρισή τους, που μπορεί να γίνει μόνο με σωστή χαρτογράφηση όλων των περιοχών που εκδηλώνεται το πρόβλημα, αλλά και εγκατάσταση συστημάτων πρόληψης που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις διαρροές μέχρι να αντικατασταθεί το δίκτυο.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν στη Γαλλία σε 200.000 χιλιόμετρα δικτύου στο Παρίσι, ελαχιστοποίησαν τις διαρροές στο 10%.

Στην ημερίδα επίσης τοποθετήθηκαν στελέχη διακεκριμένοι επιστήμονες από χώρες – μέλη της Ε.Ε., καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και στελέχη των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και της ΕΥΔΑΠ ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Αναγνώστου και ο αντινομάρχης κ. Ηλίας Ξηρακιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου