ΤΟΠΙΚΑ

Πρόδρομη η διαδικασία για το νέο Διοικητήριο

πρόδρομη-η-διαδικασία-για-το-νέο-διοικ-851206

Επιστολή στον πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας απέστειλε χθες ο αντινομάρχης Ηλ. Ξηρακιάς, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με την προγραμματική σύμβαση που πρόκειται να υπογραφεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διερεύνηση χωροθέτησης νέου Διοικητηρίου, θέμα που απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου.

Στην επιστολή του ο κ. Ξηρακιάς αναφέρει ότι με μεγάλη φειδώ και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις η ΝΑΜ αναθέτει με προγραμματικές συμβάσεις μελετητικό-ερευνητικό έργο στο Πανεπιστήμιο.
Στον ένα χρόνο θητείας της η νέα Νομαρχιακή Αρχή την πρώτη μελέτη-έρευνα που ανέθεσε στο Α.Π.Θ ήταν η καταγραφή των πηγών αερορύπανσης του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και η εξακρίβωση του ποσοστού συμμετοχής κάθε πηγής ξεχωριστά, ενώ υλοποιεί μία ακόμη προγραμματική σύμβαση, που υπέγραψε λίγο πριν τη λήξη της θητείας της η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή σχετικά με την αντισεισμική ικανότητα του Διοικητηρίου.
Σχετικά με την ανέγερση νέου Διοικητηρίου, ο κ. Ξηρακιάς κοινοποιεί στο Τ.Ε.Ε. το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επισημαίνοντας: «Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, η μελέτη-έρευνα που ανατίθεται στο πανεπιστήμιο δεν αφορά στην «εξεύρεση ενός οικοπέδου», όπως υποτιμητικά τονίζεται στην επιστολή σας, αλλά στην επισταμένη διερεύνηση όχι μόνο του γενικού προβλήματος χωροθέτησης, οργάνωσης και κατασκευής ενός νέου και σύγχρονου κέντρου Διοίκησης στο Π.Σ., αλλά την έρευνα και το κτιριολογικό πρόγραμμα για ένα Διοικητήριο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και του κράτους στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των υποδομών και των δικτύων της πόλης και της εξέλιξης των ίδιων των θεσμών της αυτοδιοίκησης για τα ερχόμενα 50 χρόνια.
Αυτό συνδυάζεται και με την διερεύνηση των κατάλληλων χρήσεων της πόλης, που θα μπορούσαν να στεγαστούν τόσο στο παλαιό κτίριο Καπνού, που έχει παραχωρηθεί στη ΝΑΜ, όσο και στο σημερινό κτίριο της ΝΑΜ που θα «εγκαταλειφθεί» (πολιτιστικές δραστηριότητες, ανάγκες επέκτασης των δικαστηρίων κλπ).
Δεν ισχυριζόμαστε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να προκηρυχθεί σύμφωνα με το Ν. 3316 «περί μελετών» και να ανατεθεί σε έμπειρους μελετητές. Αυτό προϋποθέτει είτε την προκήρυξη των προκαταρτικών μελετών, είτε προκαταρκτική μελέτη που συντάσσει είτε ή υπηρεσία της ΝΑΜ είτε σε προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο.
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για την πρόδρομη διαδικασία προετοιμασίας που συνδυάζει τη σύνταξη ενός τεχνικού φακέλου για την προκήρυξη των μελετών που θα ακολουθήσουν (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, μελέτες κ.λπ.) με τη συστηματική διερεύνηση μιας δραστηριότητας που έχει σημασία να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση από ένα φορέα με το επιστημονικό κύρος του Π.Θ. το οποίο πρέπει να συμβάλλει στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής με την οποία πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένο.
Τα πανεπιστήμια σ’ όλο τον κόσμο αξιοποιούνται τόσο από τους ιδιωτικούς όσο και από δημόσιους φορείς σε μια συνεχή συνεργασία τόσο για την ανάπτυξη των πόλεων και των περιοχών τους όσο και για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Στο διάλογο αυτό για ένα, πιθανόν, ενιαίο Διοικητικό κέντρο του Νομού θέλουμε τη συμμετοχή όλων. Ας επιτρέψουμε το Πανεπιστήμιό μας να συντονίσει αυτό το δημόσιο διάλογο έναντι μιας συμβολικής αμοιβής με μια νόμιμη, κατά τα άλλα, προγραμματική συμφωνία.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου