ΤΟΠΙΚΑ

Υπό τις φτερούγες του ΝΑΤΟ το Κόσοβο

υπό-τις-φτερούγες-του-νατο-το-κόσοβο-851206

Ηχηρή προειδοποίηση ότι η Συμμαχία θα «ενεργήσει αποφασιστικά» εναντίον κάθε πιθανού παράγοντα βίας στο Κοσσυφοπέδιο εστάλη κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας αναμένεται στις αρχές του 2008…
Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας υπογράμμισε χθες ότι «η συνέχιση της δέσμευσης του ΝΑΤΟ υπέρ της ασφάλειας της περιοχής παραμένει σημαντική και θα ενεργήσουμε αποφασιστικά εναντίον οιουδήποτε καταφύγει στη βία».
Στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες επιβεβαιώθηκε η παραμονή των 17.000 στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), μπροστά στην προοπτική ανακήρυξης ανεξαρτησίας από τους Αλβανούς Κοσοβάρους.
Σε ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να «διατηρήσουν στο σημερινό επίπεδο και χωρίς νέους περιορισμούς, τις συνεισφορές των χωρών στην KFOR», η οποία είναι παρούσα από το 1999 στο Κόσοβο και αριθμεί σήμερα σχεδόν 17.000 στρατιώτες.
Οι υπουργοί προειδοποιούν ότι «το ΝΑΤΟ θα απαντά με αποφασιστικό τρόπο σε κάθε απόπειρα προσβολής της ασφάλειας των κατοίκων του Κοσόβου, χωρίς διακρίσεις».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 26 κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής συμμαχίας καλούν ταυτόχρονα «με επιμονή τις δύο πλευρές [Αλβανούς του Κοσόβου και Σέρβους] να απέχουν από πράξεις ή δηλώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια στο Κόσοβο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της περιοχής».
Καθ οδόν προς απόσχιση

Εν το μεταξύ, μετά την αποτυχία των απευθείας διαπραγματεύσεων υπό διεθνή μεσολάβηση το Κοσσυφοπέδιο έχει εισέλθει σε τροχιά απόσχισης.
Η τρόικα των διαμεσολαβητών -ο εκπρόσωπος της ΕΕ Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, της Ρωσίας Αλεξάντερ Μπότσαν-Χαρτσένκο και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Φρανκ Ουίσνερ- παραδίδουν στις 10 Δεκεμβρίου στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν το πόρισμα για το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο τερματίστηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Ακολουθεί στις 19 Δεκεμβρίου συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την οποία θα εξεταστεί η έκθεση της τρόικας.
Tο Κόσοβο σχεδιάζει να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του στις αρχές του 2008, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού Αγκίμ Τσέκου, ο οποίος θα αντικατασταθεί από τον νικητή των εκλογών, πρώην διοικητή του UCK, Χασίμ Θάτσι.
Σέρβοι και Αλβανοί Κοσοβάροι έχουν δεσμευθεί ενώπιον της τρόικας για αποφυγή βίας, αλλά είναι ανησυχία είναι έκδηλη δεδομένης της κάθετης εναντίωσης της Σερβίας στην προοπτική ανεξαρτητοποίησης, με τη Ρωσία να στέκεται παραδοσιακά στο πλευρό της.
Στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε το αίτημα για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και μετά την 10η Δεκεμβρίου, γεγονός που έχουν απορρίψει κατηγορηματικά η αλβανική πλευρά.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι τυχόν διευθέτηση του καθεστώτος εκτός πλαισίου του ΟΗΕ θα δημιουργούσε προηγούμενο και θα οδηγούσε την Ευρώπη σε ολισθηρό δρόμο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνόδου ΝΑΤΟ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας κατήγγειλε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να παραφράσουν ελεύθερα τους κανόνες του ΟΗΕ και της Πράξης του Ελσίνκι, επί της οποίας βασίσθηκε η σημερινή ευρωπαϊκή ισορροπία.
Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι στο Κοσσυφοπέδιο πρέπει να χορηγηθεί επιτηρούμενη ανεξαρτησία, στη βάση του σχεδίου του Μάρτι Αχτισάαρι, και έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί πως σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας θα ακολουθήσει αναγνώριση από τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κοινή απόφαση και πολλές χώρες, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτονομιστικά κινήματα, εξακολουθούν να είναι απρόθυμες να εγκρίνουν μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
Η Σερβία ποντάρει στη διάσταση απόψεων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προωθήσει συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Παρασκευή υψηλόβαθμος Σέρβος αξιωματούχος, παρόλο που η αλβανική πλευρά έχει απορρίψει εκ των προτέρων οποιαδήποτε παράταση συνομιλιών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου