ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Μήτσος Παπαρήγας» στην Επιθεώρηση Εργασίας

ο-μήτσος-παπαρήγας-στην-επιθεώρηση-716101

Στην Επιθεώρηση Εργασίας με δική του πρωτοβουλία προσέφυγε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στις δύο μονάδες της Χαλυβουργίας σε Βόλο και Βελεστίνο.

Η «πρωτοβουλία» του Συνδικάτου έχει προκαλέσει δυσφορία στο επιχειρησιακό σωματείο αφού όπως επισημαίνεται ουσιαστικά επιχειρείται χωρίς προηγούμενη συνεννόηση να «καπελωθεί» το πρωτοβάθμιο σωματείο που ενημερώθηκε από τις εφημερίδες για την προσφυγή.

Η τριμερή που ζήτησε το Συνδικάτο Μετάλλου ορίστηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας να συζητηθεί την 1η Απριλίου και σε αυτή θα προσκληθεί να συμμετέχει και η εταιρεία όπου θα κληθεί να αποσαφηνίσει τη θέση της όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους επέλεξε αυτό το μέτρο.

Το σωματείο Μετάλλου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι προέβη σε αυτή την κίνηση έχοντας συζητήσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των χαλυβουργών και επειδή έχει γίνει αποδέκτης της δυσφορίας τους σε σχέση με τη στάση του Δ.Σ. του επιχειρησιακού σωματείου που ουσιαστικά έχει μείνει άπραγο. «Η μονομερής απόφαση του Μάνεση να προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία, μετά και την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργατών που κράτησαν θαρρετή στάση, καταψηφίζοντας την πρόταση της εταιρίας για μείωση μισθών, θα έπρεπε και πρέπει να απαντηθεί» σημειώνεται από το Συνδικάτο «Μήτσος Παπαρήγας».

«Έχουμε τονίσει- συνεχίζει το κλαδικό σωματείο- ότι το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, όπως οι διαθεσιμότητες και άλλα μέτρα φανερώνουν περίτρανα ότι οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι για τα κέρδη των βιομηχάνων! Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η εργατική τάξη δεν έχει άλλο όπλο από τον αγώνα! Ταυτόχρονα όμως, ακόμα και αυτό το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, η εταιρία δεν έχει κανένα επιχείρημα να το εφαρμόσει, μιας και απαιτείται να παρουσιάσει ότι ο κύκλος εργασιών είναι τέτοιος που δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των εργαζόμενων, κάτι που δεν έκανε και ούτε μπορεί να κάνει μιας και η δουλειά στο εργοστάσιο είναι στο φούλ. Μόνο οι υπερωρίες των εργατών έχουν χτυπήσει κόκκινο! Οι ισχυρισμοί της εταιρίας αλλού αποβλέπουν ».

Τέλος το συνδικάτο καλεί τους ίδιους τους εργάτες της χαλυβουργίας να στηρίξουν αυτή την απόφαση, με πρώτο βήμα την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία Μετάλλου στις 28 Μάρτη και επιπλέον προτείνει νέα κινητοποίηση την 1η Απρίλη, μέρα που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση « για να μπει φρένο στη νέα επίθεση της εταιρίας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους χαλυβουργούς να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τα δικαιώματά τους» όπως αναφέρεται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου