ΤΟΠΙΚΑ

Νέος οδικός άξονας Βόλου – Πρέβεζας

νέος-οδικός-άξονας-βόλου-πρέβεζας-851206

Ο οριζόντιος οδικός άξονας Βόλου – Τρικάλων -Αρτας – Πρέβεζας είναι ένα από τα έργα που σχεδιάζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει νέα έργα υποδομής με συμβάσεις παραχώρησης σε όλη τη χώρα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 8 δισ. ευρώ.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ κατήρτισε πρόγραμμα μελετών από το οποίο προκύπτει ότι ετοιμάζονται νέα οδικά και όχι μόνο έργα, τα οποία θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της παραχώρησης, αφού μετά το 2013 θα έχει ολοκληρωθεί και το ΕΣΠΑ.
Στη λεγόμενη τρίτη γενιά έργων παραχώρησης προτείνεται να ενταχθεί η δημιουργία ενός δικτύου από οριζόντιους οδικούς άξονες που θα συνδέουν την ανατολική με τη δυτική ηπειρωτική χώρα, όπως:
Βόλος- Τρίκαλα- Αρτα- Πρέβεζα, Λαμία- Αγρίνιο, Θήβα- Αντίρριο, Τρίπολη- Ολυμπία, Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Τα έργα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν μετά το 2013, που θα έχουν ολοκληρωθεί οι καινούργιοι αυτοκινητόδρομοι οι οποίοι θα κατασκευαστούν με συμβάσεις παραχώρησης. Πρόκειται για την Ιόνια οδό, τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε-65, τον αυτοκινητόδρομο Μαλιακός- Κλειδί, τους αυτοκινητοδρόμους Πελοποννήσου, την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης και τις επεκτάσεις της Αττικής οδού που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν ως το 2013. Ηδη εγκαθίστανται τα πρώτα εργοτάξια στα έργα αυτά.
Από την πλευρά τους μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι προτείνουν σειρά νέων έργων, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα θα χρειαστεί νέες υποδομές και μετά το 2013. Τα νέα έργα θα αφορούν εκτός από οδικούς άξονες και περιβαλλοντικές υποδομές, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης οχημάτων, αλλά και η επέκταση δικτύων σταθερής τροχιάς για τις αστικές μεταφορές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου