ΤΟΠΙΚΑ

Εθνική υπόθεση η Αργώ… δει δη χρημάτων για τον πολιτισμό

εθνική-υπόθεση-η-αργώ-δει-δη-χρημάτω-851206

Ικανοποιημένος για τις υποδομές στον αθλητικό και πολιτιστικό τομέα, στήριξη στην Αργώ με την δημιουργία διυπουργικής επιτροπής, αλλά χωρίς δεσμεύσεις για την αποπληρωμή των προγραμματικών συμβάσεων ύψους 1,1 εκ. ευρώ (δει δη χρημάτων) που οφείλονται, εμφανίστηκε ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης σε επίσκεψη εξπρές που πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι στο Βόλο.
Ο κ. Λιάπης, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φ. Γκούπα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων κ. Ισ. Κούβελο, επισκέφθηκε αθλητικούς χώρους όπου θα φιλοξενηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, ενώ ενημερώθηκε στη διάρκεια σύσκεψης στο Δημαρχείο του Βόλου για όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η πόλη για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ενόψει των αγώνων. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βόλου μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε ικανοποιημένος από τις δεσμεύσεις του Υπουργού.

Σύσκεψη
Ο κ. Λιάπης κατέφθασε από την Λάρισα, συνοδευόμενος από τους κ. κ. Γκούπα και Κούβελο στις 1.45 το μεσημέρι. Πρώτος σταθμός της σύντομης επίσκεψής του ήταν το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετά η Αργώ και στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Βόλου και των ναυταθλητικών σωματείων, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο Δημαρχείο, όπου ο δήμαρχος τού ενεχείρησε υπόμνημα αιτημάτων για διάφορα ζητήματα που αφορούν στην πόλη του Βόλου.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Λιάπης τόνισε ότι «η Ελλάδα αγωνίζεται, διεκδικεί, κερδίζει διεθνείς διοργανώσεις. Έχουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία και οι διοργανώσεις αυτές είναι άριστες. Το αποδείξαμε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γι’ αυτό και πήραμε και τους Μεσογειακούς για το 2013.
Είχα τη δυνατότητα να κάνω μια μικρή περιοδεία στην πόλη του Βόλου, να δω τις αθλητικές εγκαταστάσεις και να ιεραρχήσω τα προβλήματα που υπάρχουν για να ξεκινήσουμε τη δουλειά. Με τον δήμαρχο συζητήσαμε σε έκταση και σε βάθος για όλα τα θέματα κι έμεινα ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις υποδομές που έχει η πόλη του Βόλου ειδικά στον αθλητικό τομέα, καθώς η ευθύνη της Πολιτείας είναι τους επόμενους μήνες να δρομολογήσει εκείνες τις απαραίτητες εργασίες για να έχουμε έγκαιρα προετοιμαστεί για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων».
Ο υπουργός υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των Μεσογειακών Αγώνων, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουν μόνο αθλητική διάσταση, έχουν ταυτόχρονα και πολιτιστική διάσταση. Θέλουμε να συνδυάσουμε τα δύο αυτά στοιχεία που είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς προγραμματίζουμε πολλές εκδηλώσεις για την τετραετία 2010 – 2013 και σ’ αυτό τον τομέα εκεί που χρειάζονται παρεμβάσεις, εκεί θα τις κάνουμε».
Ο υπουργός έδωσε βαρύτητα στη διοργάνωση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την «Αργώ». Σχετικά με την αξιοποίηση της «Αργούς», ο κ. Λιάπης απάντησε ότι «θα δημιουργήσουμε μια επιτροπή από συναρμόδια υπουργεία για να εντάξουμε το εγχείρημα της Αργούς σε κάποιο πρόγραμμα και να το ενισχύσουμε, το οποίο είναι εθνικής σημασίας κι όχι μόνο υπόθεση του Βόλου και της Μαγνησίας. Ενδεχομένως να βρεθούν χορηγοί για την ενίσχυση».
Ακόμη ο κ. Λιάπης είπε ότι την επόμενη εβδομάδα επιτροπή μηχανικών θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού χωριού, ενώ δεσμεύτηκε για χρηματοδοτήσεις του ιστιοπλοϊκού κέντρου στο ΝΟΒ και του Κωπηλατοδρομίου της Κάρλας, στο ΕΑΚ και το Σκοπευτήριο, αλλά και την ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.

Δει δη χρημάτων
Απαντώντας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου από την μη καταβολή των προγραμματικών συμβάσεων από το υπουργείο ύψους 1,1 εκ ευρώ, ο κ. Λιάπης ήταν αρκετά φειδωλός. «Δει δη χρημάτων…Υπάρχει μια δεδομένη οικονομική στενότητα στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς υπάρχουν μια σειρά από προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες τρέχουν, το έλλειμμα είναι μεγάλο, στο μέτρο του δυνατού θα κάνω ό,τι μπορώ για να στηρίξω αυτή την προσπάθεια του Βόλου».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου κ. Αλ. Βούλγαρης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμά του, τόνισε ότι «αυτή η πόλη έχει και τις δύο όψεις του νομίσματος. Έχει και αθλητική υποδομή, η οποία μπορεί να ανταπεξέλθει με τα έργα που προγραμματίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να γίνουν στην πόλη του Βόλου, αλλά και την πολιτιστική υποδομή, για την οποία θα μας στηρίξει το Υπουργείο Πολιτισμού για να διοργανώσουμε και να ανταπεξέλθουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, στο πρόγραμμα της πολιτιστικής Μεσογειάδας. Τον ευχαριστώ για τα καλά νέα και για την ταχύτητα που θα προχωρήσουμε από κοινού για τα έργα που πρέπει να γίνουν», δήλωσε ο κ. Βούλγαρης.

Αιτήματα του Δήμου Βόλου προς το Υπουργείο
Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Δήμαρχος Βόλου στον Υπουργού Πολιτισμού γίνεται αναφορά σε τρία βασικά σημεία: Στις πρωτοβουλίες αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και Μεσογειακοί Αγώνες, Θεσμοί και οικονομικά προβλήματα και τις κτιριακές υποδομές.
– Πρωτοβουλίες αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς και Μεσογειακοί Αγώνες:
Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα, «ο Δήμος Βόλου υλοποιεί με δική του χρηματοδότηση ένα ιστορικό όραμα της πόλης, που συνοψίζεται στην ανακατασκευή του μυθικού πλοίου «Αργώ». Καθώς έχουμε πλέον εισέλθει στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές που ανοίγονται από την αξιοποίηση του ταξιδιού, είναι πολυδιάστατες. Αποκτούν διεθνείς διαστάσεις και αξίζει να τύχουν της ανάλογης αιγίδας και αρωγής της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ο Βόλος επιλέχτηκε ως διοργανώτρια πόλη των 17ων Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Ένα βασικό μέρος του Φακέλου Διεκδίκησης αποτελεί η πρόταση της «Πολιτιστικής Μεσογειάδας» – μιας μεγάλης διοργάνωσης, η οποία θα στοχεύσει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ενιαίου γεωγραφικού μας χώρου, της Μεσογείου αλλά και στην προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Βασικός άξονας της πρότασης αυτής αποτελεί η «Αργώ», μέσα από ένα πρόγραμμα μακράς πνοής. Το πλοίο ήδη ετοιμάζεται για το ταξίδι, με σκοπό τη δημιουργία νέων πολιτιστικών δεσμών με τις εμπλεκόμενες χώρες και πόλεις – σταθμούς, τους οποίους θα προσεγγίσει η «Αργώ».
Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής οργάνωσης από το Βολιώτη συνθέτη και μεγάλο καλλιτέχνη διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας Βαγγέλη Παπαθανασίου και ζητείται να τύχουν της αιγίδας Υπουργείο Πολιτισμού, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί δημοσίως με δηλώσεις του εκ μέρους της Κυβέρνησης ο προκάτοχός του Υπουργός Πολιτισμού κ. Βουλγαράκης.
– Θεσμοί και οικονομικά προβλήματα
Αναλύοντας τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί λόγω της μη εκπλήρωσης των υπογεγραμμένων υποχρεώσεων του ΥΠΠΟ προς τους Οργανισμούς με τους οποίους ισχύει Προγραμματική Σύμβαση, στο υπόμνημα αναφέρονται:
• Δεν έχει ανανεωθεί η Προγραμματική Σύμβαση με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου η οποία έληξε στις 1.10.2004 και ίσχυε επί σειρά ετών (είχε συναφθεί το 1988). Παρόλα αυτά, οι εκκρεμότητες του ΥΠ.ΠΟ. προς τον Κ.Ο.Δ.Β., είναι του ύψους 296.402 ευρώ: α) μη εκταμίευση του υπολοίπου του 2004, βάσει της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης, συνολικού ποσού 175.859 και β) δεν έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής το ποσό των 100.000 που έχει εγκριθεί για το 2006 από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ». γ) Επίσης, το ποσό των 20.543 ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί με την υπ. αρ. 1524/20.2.2004 απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. και που αφορά στην επιχορήγηση του Καλλιτεχνικού Οργανισμού για την κάλυψη εξόδων μετάβασης στο Μιλάνο της Συμφωνικής Ορχήστρας, τον Μάρτιο του 2001 στο «επταήμερο του ελληνικού πολιτισμού».
• Δεν έχει ανανεωθεί, επίσης, η Προγραμματική Σύμβαση του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου με το ΥΠΠΟ και το Δήμο Βόλου η οποία έληξε στις 1.10.2004. Oι δε εκκρεμότητες του ΥΠΠΟ προς το ΚΕΜΘ είναι 136.735 ευρώ: α) μη εκταμίευση του υπολοίπου του 2004, βάσει της ισχύουσας Προγραμματικής Σύμβασης, ποσού 121.735 ευρώ. β) δεν έχει εκταμιευτεί μέχρι στιγμής το ποσό των 15.000 που έχει εγκριθεί για το 2006 από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» (από το αρχικό εγκριθέν ποσό των 30.000).
• Βρίσκονται επίσης, σε εκκρεμότητα οι επιχορηγήσεις προς την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, ύψους 820.000 ευρώ: α) του υπολοίπου του 2003, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ και β) ολόκληρο το ποσό του 2004, 2005, 2006 και του 2007 το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 800.000 ευρώ συνολικά. Θα πρέπει επίσης να σας επισημάνουμε ότι, μέχρι στιγμής, έχει εκταμιευτεί από πλευράς σας, μόνον το ποσό των 80.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠ.ΠΟ με τη Συμφωνική Ορχήστρα βρίσκεται σε ισχύ και λήγει στις 31.12.07.

Σημειώνεται ότι αναφορά γίνεται και στο φετινό «Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών» που διοργανώνεται για 11η χρονιά από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 26 Ιανουαρίου 2008, με τη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών παραγωγών υψηλής ποιότητας, εν όψει μάλιστα της ανάληψης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.
Από τον Υπουργό ζητείται οικονομική στήριξη 200.000 ευρώ, καθώς χωρίς αυτή η δυνατότητα για τη συνέχιση αυτού του θεσμού καθίσταται πλέον προβληματική.
– Κτιριακές υποδομές
Αίτημα για την άμεση ανάγκη ανακαίνισης των παρακάτω κτιριακών υποδομών, για τις οποίες έχουν συνταχθεί αναλυτικές προμελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία:
• Ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 €
• Ανακαίνιση της διατηρητέας από το ΥΠΠΟ οικίας «Αδαμόπουλου», συνολικού προϋπολογισμού 150.000 €
• Ανακαίνιση του διατηρητέου από το ΥΠΠΟ συγκροτήματος «Αποθηκών Τελωνείου Βόλου» συνολικού προϋπολογισμού 250.000 €
• Συντήρηση του διατηρητέου από το ΥΠΠΟ κινηματοθεάτρου «Αχίλλειον», συνολικού προϋπολογισμού 200.000 €.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου