ΤΟΠΙΚΑ

Εκανε ένα βήμα πίσω η ΑΓΕΤ αλλά….

εκανε-ένα-βήμα-πίσω-η-αγετ-αλλά-716351

Το «μαρτύριο» της σταγόνας βιώνουν τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής.Χθες ξεκίνησε ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων με τη Λαφάρζ που έκανε μεν ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα όσα απαιτούσε αρχικά, όσον αφορά την επιχειρησιακή σύμβαση, όμως σύμφωνα με τα σωματεία, η πρότασή της απέχει «παρασάγγας» από αυτά που θα μπορούσαν να συζητήσουν επί της ουσίας, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τα έξι σωματεία που αποτελούν τη Συντονιστική Επιτροπή.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε τέταρτη συνάντηση που ορίστηκε μάλιστα από την ίδια τη Λαφάρζ για αύριο Παρασκευή πάλι στις 10.30 το πρωί στην Παιανία.

Και η χθεσινή τρίτη συνάντηση ήταν μαραθώνια με τα σωματεία να συνεδριάζουν δύο φορές προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η εταιρεία «κατέβασε» δύο προτάσεις ωστόσο και στις δύο φορές δεν φάνηκε να κάνει πίσω όσον αφορά τα έκτακτα επιδόματα τα οποία θα πρέπει να θεωρούνται ουσιαστικά παρελθόν.

Ακόμη και στην τελική της πρόταση για χθες η Λαφάρζ επέμεινε στην πλήρη αναστολή των έκτακτων επιδομάτων από 1 Απριλίου όμως, γεγονός που σημαίνει ότι εάν επέλθει συμφωνία τα επιδόματα Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα καταβληθούν κανονικά και η αναστολή πλέον επ’ άπειρο θα ξεκινήσει από 1ης Απριλίου.

Τα μόνα επιδόματα που φαίνεται να συζητά την διατήρησή τους είναι του ισολογισμού και αυτό μειωμένο κατά 50% (το λαμβάνουν 33 άτομα), της έκτακτης κλήσης επίσης μειωμένο κατά 50% (9 ευρώ δηλαδή) και της επιφυλακής επίσης μειωμένο κατά 50% που αφορά σε 60 εργαζόμενους.

Για όσους εργάζονταν επίσης ημερήσιοι αλλά ελάμβαναν επίδομα βάρδιας η εταιρεία προτείνει μείωση του επιδόματος κατά 30%, μείωση επίσης 15% στα σχολικά επιδόματα ενώ για τις διατακτικές η εταιρεία από 820 ευρώ πρότεινε χθες οι δύο διατακτικές Χριστουγέννων και Πάσχα να καθοριστούν στα 540 ευρώ.

Τα σωματεία του ομίλου αφού συνεδρίασαν για να εκτιμήσουν την τελική για χθες πρόταση της εταιρείας υπογράμμισαν ότι το πλαίσιο που προτείνεται απέχει πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί προϊόν διαπραγμάτευσης και αναμένεται να επανέλθουν στη διαπραγμάτευση αύριο πάλι αναμένοντας τις νέες προτάσεις της Λαφάρζ.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται από τη στιγμή που αποφασίσαμε να συμμετέχουμε όλα τα σωματεία στο διάλογο. Στόχος μας είναι να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου. Δεν θα είμαστε εμείς που θα αποχωρήσουμε με δική μας ευθύνη από μία συζήτηση που έχει στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή. Οι αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων ισχύουν κανονικά . Δεν απεμπολούμε των αποφάσεων που έχουμε πάρει και έτσι θα πορευτούμε μέχρι τέλους» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάιος Κουκλουμπέρης, παραπέμποντας στην αυριανή συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι στα σωματεία μπροστά στο ενδεχόμενο να «πυροδοτηθεί» εκ νέου το κλίμα και να «χρεωθούν» την ασυμφωνία, συνεδρίασαν εκτάκτως και αποφάσισαν η εργατική διαφορά να αναφερθεί στις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας τις επόμενες μέρες και ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η τελική συζήτηση επί της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα μετά από γενικές συνελεύσεις τα σωματεία του Ομίλου της ΑΓΕΤ Ηρακλής έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε πολυήμερες απεργίες, 24ωρες και 48ωρες εάν και εφόσον η εταιρεία επιμείνει μέχρι τέλους στο πλαίσιο των περικοπών που θα σημάνει απώλεια εισοδημάτων μέχρι και 500 ευρώ σε αρκετούς εργαζόμενους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου