ΤΟΠΙΚΑ

Στο ΣτΕ πάει το Επιμελητήριο

στο-στε-πάει-το-επιμελητήριο-716379

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχίζονταν η μαραθώνια συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Μαγνησίας που συνεδρίαζε με ένα και μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Διοίκηση για να άρει την από 13 Μαρτίου 2013 απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θανάση Τσαυτάρη να άρει την παραχώρηση των εγκαταστάσεων της Περιφερειακής Αγοράς στην ΙΑΣΩΝ Α.Ε και την επιστροφή της στο Ελληνικό Δημόσιο..

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ και ενώ συνεχίζονταν οι τοποθετήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου ( είχαν τοποθετηθεί μόνον οι κ.κ Σαμαλέκος, Παπαοικονόμου , Αθανασός και Καραλής ) το κλίμα ήταν όπως το σώμα υιοθετήσει την πρόταση του νομικού κ. Δημήτρη Παπαποστόλου όπως κατατεθεί αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού στο ΣτΕ και παράλληλα να κινηθεί η διαδικασία για την έκδοση προσωρινής διαταγής.

Ο κ. Παπαποστόλου που ήταν ο πρώτος που πήρε το λόγο έκανε λόγο για μία έωλη και διάτρητη νομικά απόφαση , η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδηθεί από την εταιρία ΙΑΣΩΝ στην οποία το Επιμελητήριο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ( 45% ) . Ο γνωστός Βολιώτης νομικός έκανε λόγο για συνειδητή μεθόδευση του Δήμου Βόλου να περιέλθει η εγκατάσταση στην κυριότητά του. Ο κ. Παπαποστόλου έκανε λόγο για παρελκυστική τακτική εκ μέρους του Δήμου που με συνεχή προσχήματα απέφευγε να συνεισφέρει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την πληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που μέχρι πέρυσι ξεπερνούσε τις 400.000 ευρώ. Είναι γνωστό πρόσθεσε ο κ. Παπαποστόλου ότι οι ποινικές ευθύνες για χρέη προς το Δημόσιο είναι από πέρυσι πολύ αυστηρές , κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου να είναι έκθετοι απέναντι στη Δικαιοσύνη και να απειλούνται με κατάσχεση τα περιουσιακά τους στοιχεία.. Ο Δήμος, πρόσθεσε, ο κ. Παπαποστόλου ήθελε να πάρει την εγκατάσταση δωρεάν χωρίς καμία παραχώρηση δικού του, ίσης αξίας περιουσιακού του στοιχείου προς το μεγαλομέτοχο που ήταν το Επιμελητήριο. Ακόμη και η πρόταση αξιοποίησης των πέντε σημείων που προέβλεπε ο Οίκος Δοξιάδη δεν έγινε αποδεκτή. Ακόμη ο κ. Παπαποστόλου αφού επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη μεθόδευση, έκανε λόγο για μυστικές διαβουλεύσεις από την πλευρά του Δημάρχου με τον Υπουργό , ερήμην και του Περιφερειάρχη όπως είπε χαρακτηριστικά.. Ο κ. Σαμαλέκος συμφώνησε με το νομικό σκεπτικό του κ. Παπαποστόλου και πρότεινε να δοθεί συνέντευξη Τύπου από τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις της η τοπική κοινωνία., ενώ η κ. Παπαοικονόμου από την πλευρά της μίλησε για μυστική διπλωματία του Δημάρχου με τον Υπουργό ερήμην του μεγαλομετόχου της εγκατάστασης. Νωρίτερα στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης είχε τονίσει με εμφατικό τρόπο ότι κανένας Δήμαρχος ή Υπουργός δεν μπορεί να κλείσει μία εταιρία που έχει νομική υπόσταση.

Στην τοποθέτησή του ο κ . Αθανασός έκανε λόγο για μνημόσυνο της Εταιρίας ΙΑΣΩΝ Α.Ε. (γιατί η κηδεία έγινε στις 13.3.2013 ) καθώς και το μνημόσυνο των χαμένων οικονομικών πόρων που κατέβαλε και θα καταβάλει το Επιμελητήριο από το 2004 έως σήμερα που ανέρχονται συνολικά με τις οφειλές στην Δ.Ο.Υ. από τον φόρο μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στο ποσοστό της συμμετοχής μας στο κεφάλαιο της εταιρίας περίπου στο ποσό των 200.000 €.

Επίσης ο κ. Αθανασός έκανε λόγο για προσπάθειες αξιοποίησης και ανάπτυξης του εν λόγω οικοπέδου, αλλά και αλλεπάλληλα και τραγικά λάθη με αποτέλεσμα την απογύμνωση και διάλυση του κτηρίου η κατασκευή του οποίου στοίχισε στο Δημόσιο πάνω από 5.000.000.000 δραχμές .

Φώτο: Ηλίας Καράτσαλος

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου