ΤΟΠΙΚΑ

Στο «κόκκινο» τα αιωρούμενα σωματίδια

στο-κόκκινο-τα-αιωρούμενα-σωματίδι-851206

Σχεδόν τις μισές μέρες του Νοεμβρίου τα αιωρούμενα σωματίδια “χτύπησαν” κόκκινο.
Ξεπέρασαν το φράγμα των 100 ημερών από τις αρχές του χρόνου.
Μόνο το Νοέμβριο, σύμφωνα με τον σταθμό Μετρήσεων της ΔΕΥΑΜΒ, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη η μέση τιμή ανά 24ωρο ξεπέρασε το ανώτατο όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, των 50 μικρογραμμαρίων ανά τετραγωνικό μέτρο, για εννέα ημέρες, καθώς έφτασε μέχρι και τα 96,8μgr/μ3.
Συνολικά από τις αρχές του χρόνου η μέση τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων κατέγραψε υπέρβαση 114 ημέρες, όταν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το όριο των υπερβάσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 35 μέρες ανά έτος!
Δυσκολότερη μέρα η 11η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού, την ημέρα εκείνη τα αιωρούμενα σωματίδια άγγιξαν μέχρι και τα 81,8 μgr/m3 με μέσο όρο ημέρας τα 26,5 μgr/m3/24h. Αντίστοιχα το διοξείδιο του θείου ανήλθε στα 3mg, το διοξείδιο του αζώτου ήταν μηδενικό, το όζον ανήλθε στα 37,6 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, το διοξείδιο του άνθρακα στα 1,1 mg.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων, οι τιμές γενικότερα των συγκεντρώσεων των ρύπων που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια του Νοεμβρίου, ήταν μικρότερες από τα όρια που θέτει η κείμενη νομοθεσία, με εξαίρεση πάντα τα αιωρούμενα σωματίδια 10.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες τιμές, το μονοξείδιο του άνθρακα ανήλθε κατά μέσο όρο στα 1,5 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, με την ανώτατη επιτρεπτή τιμή να φτάνει τα 10 mg βάση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε αποδεκτά όρια κινήθηκαν και οι τιμές του διοξειδίου του θείου, καθώς ο μέσος όρος τον προηγούμενο μήνα έφτασε τα 5,4 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα με οριακή τιμή τα 350 mg για λιγότερες από 24 φορές το χρόνο.
Οι τιμές του βενζολίου κυμάνθηκαν στα 5,3 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα με οριακή μέση τιμή τα 8 mg για το 2007.
Όσον αφορά στο όζον, η μέση τιμή του έφτασε στα 30,3 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, πολύ λιγότερη από την οριακή τιμή των 120μg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου