ΤΟΠΙΚΑ

Πανηγυρίζει για τη νίκη του το Ιράν

πανηγυρίζει-για-τη-νίκη-του-το-ιράν-851206

«Διακήρυξη νίκης» στη διαμάχη για τα πυρηνικά της χώρας του χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία η Τεχεράνη έχει αναστείλει από το 2003 το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η έκθεση αποτελεί «διακήρυξη νίκης του ιρανικού λαού επί των μεγάλων δυνάμεων στην υπόθεση του πυρηνικού μας προγράμματος», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος ενώπιον χιλιάδων συμπατριωτών του κατά τη διάρκεια ομιλίας στην επαρχία Ιλάμ, η οποία μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.
Η μυστική έκθεση «ήταν η χαριστική βολή σε αυτούς οι οποίοι, στο διάστημα των προηγούμενων ετών, μετέδωσαν στον κόσμο μία αίσθηση απειλής ψευδόμενοι για τα πυρηνικά όπλα» πρόσθεσε ο Αχμαντινετζάντ.
«Χάρη στη δική σας αντίσταση», πρόσθεσε ο Ιρανός πρόεδρος, «επήλθε μία θανάσιμη βολή στα όνειρα των κακοθελητών και η ειλικρίνεια του ιρανικού έθνους αποδείχθηκε εκ νέου, αυτή τη φορά από τους ίδιους».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Αλί Χοσεϊνί μίλησε για μία άλλη συνέπεια της αμερικανικής έκθεσης, σημειώνοντας ότι αυτή καθιστά ουσιαστικά «παράνομη» την παραπομπή του ζητήματος των πυρηνικών της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2006.
ΙΑΕΑ: Το Ιράν δικαιώνεται
Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ότι η έκθεση «κατά κάποιο τρόπο δικαιώνει το Ιράν που έλεγε ότι δεν διατηρούσε στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον τα τελευταία έτη».
Τόνισε ότι η έκθεση προσφέρει στην Τεχεράνη «ένα παράθυρο ευκαιρίας» για να επιλύσει την κρίση και συμπλήρωσε πως ο ίδιος νοιώθει ανακουφισμένος διότι τα ευρήματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών συμπίπτουν με τα συμπεράσματα της ΙΑΕΑ.
Η έκθεση σηματοδοτεί μία απροσδόκητη αναίρεση προηγούμενων εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών για επιθετικές πυρηνικές επιδιώξεις του υπερσυντηρητικού Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Τα νέα δεδομένα κλονίζουν τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος για να εξασφαλίσει τρίτο πακέτο κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν.
Ήδη η Ρωσία δήλωσε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι η έκθεση αποτελεί παράγοντα για τη στάθμιση της ανάγκης για νέες κυρώσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το Ιράν διέθετε στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα ούτε καν πριν από το 2003.
Από πλευράς του το Ισραήλ επιμένει ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, γεγονός που επανέλαβε χθες ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες.
«Το Ιράν επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς για να τους εξοπλίσει με πυρηνικές κεφαλές» υποστήριξε ο Σιμόν Πέρες.
«Ουδεμία από τις πολυάριθμες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο είναι ικανή να πει ποιες γνώσεις παρέχουν στο Ιράν οι σοφοί της Ρωσίας ή της Βορείου Κορέας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου