ΤΟΠΙΚΑ

Ρελάνς στο Επιμελητήριο

ρελάνς-στο-επιμελητήριο-2591

Στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου επιστρέφει η έκταση της πρώην Περιφερειακής Αγοράς Βόλου, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, ο οποίος ενημέρωσε για την εξέλιξη αυτή τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινώτη, σε συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Βόλου.

Για την εξέλιξη αυτή ενημερώθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ.Κώστας Αγοραστός. Με την απόφαση του κ. Τσαυτάρη ανακαλείται προηγούμενη υπουργική απόφαση (από τις 11.1.2005) με την οποία το ακίνητο, εμβαδού 48.077 τ.μ., είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία «Ιάσων Α.Ε.».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της νέας απόφασης, η οποία φέρει ημερομηνία υπογραφής 13.3.2013, η άρση παραχώρησης του ακινήτου στην «Ιάσων Α.Ε.» κρίθηκε αναγκαία καθώς «η εταιρεία δεν υλοποίησε το σκοπό για τον οποίο συστάθηκε και για τον οποίο της παραχωρήθηκε το εν λόγω ακίνητο, η δε παρέλευση του χρονικού διαστήματος από της παραχωρήσεως μέχρι σήμερα απράκτου και χωρίς την οιανδήποτε μέριμνα από την εταιρεία για την επιδίωξη του σκοπού της παραχώρησης, δείχνει ότι ο σκοπός της παραχώρησης εγκαταλείφθηκε και ότι πάντως έγινε ανέφικτος». Σημειώνεται ότι η απόφαση του Υπουργού εστάλη χθες το μεσημέρι στο Υποθηκοφυλακείο Βόλου και έγινε άμεσα η μεταγραφή του ακινήτου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε ότι «γίνεται επιτέλους το πρώτο βήμα ώστε να υπάρξει μία αποδεκτή και με βάση το δημόσιο συμφέρον λύση για αυτή τη μεγάλη έκταση του Δημοσίου, η οποία είχε παραχωρηθεί στην εταιρεία «Ιάσων Α.Ε.» για συγκεκριμένο σκοπό, ο οποίος δυστυχώς δεν εκπληρώθηκε.

Με την απόφαση του Υπουργού διασώζεται πρωτίστως μία δημόσια έκταση από το ενδεχόμενο να βγει στο σφυρί, όπως μεθοδευόταν, και αφετέρου ανοίγει ο δρόμος για την αναπτυξιακή αξιοποίησή της, κυρίως σε όφελος του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας».

Οι κ.κ. Τσαυτάρης και Σκοτινιώτης συμφώνησαν να έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα συνάντηση, από κοινού και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, προκειμένου να συζητήσουν την παραχώρηση της έκτασης αυτής είτε στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε από κοινού στο Δήμο και την Περιφέρεια, προκειμένου να αξιοποιηθεί για την δημιουργία Κέντρου Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και Ανάπτυξης Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιδέα αυτή είχαν συμφωνήσει και οι τέσσερις μέτοχοι της «Ιάσων Α.Ε.» τον Μάρτιο του 2012 με τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ.Σκανδαλίδη και μάλιστα είχε ετοιμαστεί τροπολογία για την αξιοποίησή της έκτασης για το συγκεκριμένο σκοπό. Είχαν γίνει, μάλιστα, και σχετικές δηλώσεις από τους επικεφαλής των τεσσάρων φορέων-μετόχων, δηλαδή τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ.Αγοραστό, τον Δήμαρχο Βόλου Π.Σκοτινιώτη, τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου Ν.Πρίντζο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Α.Μπασδάνη, υποστηρίζοντας αυτή την προοπτική. Στη συνέχεια, ωστόσο, το Επιμελητήριο άλλαξε θέση, ενώ πρόσφατα, με αίτησή του στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου, ζήτησε τη λύση της εταιρείας «Ιάσων Α.Ε.» και τη θέση αυτής υπό εκκαθάριση, που αναπόφευκτα οδηγεί σε ρευστοποίηση τους ακινήτου.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Βόλου, πριν από την ανωτέρω εξέλιξη, κατέθεσαν χθες κύρια παρέμβαση στην παραπάνω δίκη, με την οποία ζητούν την απόρριψη της αίτησης (η συζήτησή της είχε προσδιοριστεί για τις 19.3.2013, ενώ η κύρια παρέμβαση προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 4.4.2013).

Σημειώνεται ότι Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Δήμαρχος Βόλου όλο αυτό το διάστημα ενήργησαν από κοινού. «Οι κινήσεις μας δεν βρίσκονται σε αντίθεση με το Επιμελητήριο, απλώς είναι κινήσεις προστασίας του δημόσιου συμφέροντος απέναντι σε μεθοδεύσεις οι οποίες είναι προφανές ότι δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές ούτε από εμάς, ούτε από την Περιφέρεια, ούτε από την ΕΑΣ Βόλου, ούτε φυσικά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα είχε συνέπειες σε περίπτωση που δεν ελάμβανε ο Υπουργός τη συγκεκριμένη απόφαση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκοτινιώτης σε χθεσινές του δηλώσεις, υπενθυμίζοντας ότι όταν τέθηκε το θέμα δημιουργίας αστικής εταιρείας με βάση τη Νομοθεσία 4015/11 που προβλέπει τις Αγροδιατροφικές Συμπράξεις, οι συζητήσεις αφορούσαν εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου, η ΕΑΣ Βόλου και το Επιμελητήριο Μαγνησίας. «Στη θέση αυτή εμμένουμε», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου