ΤΟΠΙΚΑ

Παράδειγμα σύγχρονου Συνεταιρισμού

παράδειγμα-σύγχρονου-συνεταιρισμού-2633

Η ΕΑΣ Βόλου αποτελεί παράδειγμα σύγχρονου αγροτικού Συνεταιρισμού, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, χθες το μεσημέρι από το εργοστάσιο της ΕΒΟΛ στη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ, που συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη, χαρακτηρίζοντας πρωτοπόρο και καινοτόμο τον Συνεταιρισμό, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο θα σταθεί αρωγός σε τέτοιου είδους προσπάθειες σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ που έρχεται να υποστηρίξει τα προγράμματα της κοινής οργάνωσης αγοράς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, με σημαντικότερα της έλλειψης ρευστότητας, το υψηλό κόστος πετρελαίου, καλλιεργειών και ΔΕΗ.

Αναφερόμενος στα παραπάνω προβλήματα ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο αγροτικός κόσμος δεν βρίσκεται σε καλό σημείο, δυστυχώς κάποια πράγματα έχουν δομηθεί πάνω σε λάθος βάσεις», προσθέτοντας ότι για να έρθει η ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, που σημαίνει να παράγονται ποιοτικά και χαμηλού κόστους προϊόντα».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης τόνισε ότι στηρίζει την σύμπραξη που επιχειρείται από την ΕΑΣ Βόλου και προτεραιότητα πρέπει να είναι η υποστήριξη των επιμέρους «κρίκων» της παραγωγικής αλυσίδας. Χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης τόνισε : «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι στηρίζουμε τη σύμπραξη που επιχειρείται, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι να φροντίσουν από τώρα την εξασφάλιση βιολογικών ζωοτροφών, όπως επίσης να μπει ο Συνεταιρισμός στα μεταποιητικά βήματα του γάλακτος και να επεκταθεί και με τη δική μας βοήθεια, στην παραγωγή παραδοσιακής εθνικής γιαούρτης και στη σύμπραξη να μπουν οι αλυσίδες διακίνησης και τα σούπερ μάρκετ, αλλά και ο τραπεζικός τομέας. Αυτό για μας είναι μεγάλη προτεραιότητα και δείχνει ένα δρόμο, που οι επιμέρους κρίκοι μιας παραγωγικής διαδικασίας, θα πάνε μαζί και όχι ενάντια ο ένας στον άλλο. Πρέπει να δούμε αυτή την αλυσίδα σε συνδυασμό και με τη νέα ΚΑΠ, που έρχεται να υποστηρίξει τα προγράμματα της κοινής οργάνωσης αγοράς».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτηθείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες αλλά και οι κτηνοτρόφοι τόνισε ότι στόχος του Υπουργείου είναι τα όποια χρήματα εξοικονομηθούν να διατεθούν προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας, προσθέτοντας τα εξής «δεσμευτήκαμε να δώσουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών και τις πρώτες ημέρες του Μάρτη τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το βαμβάκι. Ανεξάρτητα αν οι αγρότες έφυγαν από τους δρόμους, δεν σημαίνει ότι σταμάτησε η προσπάθεια που γίνεται να λύσουμε τα προβλήματα».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Πρίντζος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επεσήμανε ότι πρέπει όλοι οι φορείς τους αγροτικού κόσμου να καθίσουν σε ένα τραπέζι προκειμένου να αποφασίσουν ποια μορφή γεωργίας πρέπει να ακολουθήσουν, σημειώνοντας ότι στον Θεσσαλικό κάμπο δημιουργούνται τσιφλίκια.

«Η λύση είναι να δημιουργηθούν καλλιέργειες μικρού όγκου και μεγάλης αξίας. Αυτή τη στιγμή το συνεταιριστικό κίνημα καταρρέει. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση αλλά και να χαράξουμε εθνική γεωργική πολιτική προκειμένου να συμπράξουμε δημιουργικά», συμπλήρωσε ο κ. Νικήτας Πρίντζος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφερόμενος στο πετρέλαιο υπογράμμισε ότι το Υπουργείο επεξεργάζεται ένας νέο τρόπο βοήθειας στους αγρότες, στη μεγάλη αυτή δαπάνη που είναι το πετρέλαιο κίνησης. «Δουλεύουμε με αντικειμενικά στοιχεία. Στόχος είναι τα όποια χρήματα καταφέρει να εξοικονομήσει η Πολιτεία, να βοηθήσει προς αυτό το σκοπό, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας και τα χρήματα να πάνε δίκαια και αναλογικά σ’ αυτούς που τα δικαιούνται», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου