ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ορίων… οι απαιτήσεις Λαφάρζ

εκτός-ορίων-οι-απαιτήσεις-λαφάρζ-2741

Bαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΑΓΕΤ και σωματείων του Ομίλου. Η εταιρεία χθες όχι μόνο παρέμεινε αμετακίνητη όσον αφορά την αναστολή των έκτακτων επιδομάτων αλλά απαίτησε και την περικοπή και επιπλέον επιδομάτων και διατακτικών, τινάζοντας ουσιαστικά στον αέρα για δεύτερη φορά τη διαβούλευση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από 7 ώρες με το κλίμα να είναι βαρύ καθώς εξαρχής και πάλι οι εκπρόσωποι της Λαφάρζ κ.κ. Ντελαπλάν, Μεριέν, Μιχελής και η κ. Ε. Μαραγκουδάκη κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους ότι δεν πρόκειται παρά την πίεση που ασκείται από τα σωματεία να άρουν την αναστολή καταβολής των έκτακτων επιδομάτων.

Η εταιρεία μάλιστα στην τελική πρόταση που διαμόρφωσε και παρουσίασε στα έξι σωματεία που παραβρίσκονταν στη συνάντηση ζήτησε επίσης μείωση κατά 40% των διατακτικών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι Χριστούγεννα και Πάσχα συνολικού ύψους 820 ευρώ, 40% μείωση στα σχολικά επιδόματα που δίνονται κάθε Σεπτέμβριο αλλά και μείωση κατά 70% των κονδυλίων που δίνονται στα σωματεία για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες του προσωπικού.

Επίσης ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αναστολή του επιδόματος ισολογισμού που λαμβάνουν στο Βόλο π.χ περίπου 16 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο λογιστήριο, των προσαυξήσεων της βάρδιας των εργαζομένων που εργάζονται ως ημερήσιοι με απόφαση της ίδιας της εταιρείας (αφορά περίπου 55 εργαζόμενους).

Μπροστά σε αυτό τον «ορυμαγδό» περικοπών τα σωματεία του Ομίλου αντέτειναν για μία ακόμη φορά ότι η στάση της εταιρείας πυροδοτεί νέες εντάσεις και ουσιαστικά τορπιλίζει κάθε έννοια διαβούλευσης και διαλόγου που υποτίθεται ότι η ίδια επικαλείται και εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους σε όλα αυτά τα μέτρα.

«Μας καλούν σε διάλογο για να μας σφάξουν» ήταν η επισήμανση εκ μέρους του προέδρου της Ένωσης Προσωπικού Τσιμέντων Βάϊου Κουκλουμπέρη μετά το πέρας της σύσκεψης.

Τα σωματεία του Ομίλου την ερχόμενη Τρίτη προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου θα καταθέσουν αίτημα εργατικής διαφοράς ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο υποβολής ασφαλιστικών μέτρων.

«Η στάση της εταιρείας οδηγεί τους εργαζόμενους δυστυχώς στα άκρα. Επικαλείται το διάλογο όμως τον οποίο πυροδοτεί εξαρχής θέτοντας ζητήματα μονομερώς τα οποία είναι κατοχυρωμένα με την προηγούμενη επιχειρησιακή σύμβαση. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τέτοιες ρυθμίσεις επ’ ουδενί. Τέτοιες απαιτήσεις δεν προάγουν ούτε το διάλογο και τη διαβούλευση και φυσικά δείχνουν ασέβεια προς τους ίδιους τους εργαζόμενους που επιθυμούν την εργασιακή ειρήνη και την στήριξη της εταιρείας πάνω σε βάσεις όμως αμοιβαίας συνεννόησης» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επίσης ο κ. Κουκλουμπέρης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ζητήσει με ευθύνη των σωματείων η επόμενη συνάντηση να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου