ΤΟΠΙΚΑ

Bγάζει “καθαρή” την Τεχεράνη η CIA

bγάζει-καθαρή-την-τεχεράνη-η-cia-851206

Η απροσδόκητη μεταστροφή της εκτίμησης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις πυρηνικές επιδιώξεις της Τεχεράνης κλονίζει το «κατηγορώ» της κυβέρνησης Μπους, η οποία καλείται τώρα από τους Δημοκρατικούς να αναθεωρήσει άρδην την πολιτική της. Για δικαίωση μιλά το Ιράν, αντικρούει το Ισραήλ…
Η βαρυσήμαντη έκθεση των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, που συνθέτει τις πληροφορίες 16 αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καταλήγει ότι το Ιράν έχει αναστείλει από το 2003 το στρατιωτικό πυρηνικό της πρόγραμμα και δεν επιδιώκει -στην παρούσα φάση- την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου εξακολουθεί να υφίσταται και χρονικά τοποθετείται μεταξύ του 2010 και του 2015 σύμφωνα με την έκθεση, αλλά ενεργό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα σήμερα δεν υπάρχει.
Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σηματοδοτεί μία απροσδόκητη αναίρεση προηγούμενων εκτιμήσεων των αμερικανικών υπηρεσιών για επιθετικές πυρηνικές επιδιώξεις του υπερσυντηρητικού Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Οι Δημοκρατικοί ζήτησαν άμεσα από τον Τζορτζ Ο. Μπους να αναθεωρήσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν, ακολουθώντας μία «διπλωματική εξόρμηση». Ταυτόχρονα, τα νέα δεδομένα κλονίζουν τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Αμερικανός πρόεδρος για να εξασφαλίσει τρίτο πακέτο κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε χθες ότι τα ευρήματα της αμερικανικής έκθεσης έρχονται σε συμφωνία με τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών της υπηρεσίας τα τελευταία έτη.
«Επικυρώνεται η εκτίμηση που έχει διατυπωθεί κατ επανάληψη από τον γενικό διευθυντή [Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι] ότι τα ευρήματα δεν δείχνουν κανέναν καθαρό, υφιστάμενο κίνδυνο και υπάρχει άφθνος χρόνος για διαπραγματεύσεις» δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΙΑΕΑ.
Ακολούθως ο ίδιος ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα αμερικανική έκθεση θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης και παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να παρακινήσει το Ιράν να συνεργαστεί με την ΙΑΕΑ για να αποσαφηνιστούν τα εκκρεμή ζητήματα.
Η ίδια η Τεχεράνη χαιρέτισε την έκθεση, λέγοντας ότι επιβεβαιώνονται όσα παγίως υποστηρίζει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας για τον απόλυτα ειρηνικό σκοπό του πυρηνικού της προγράμματος. Η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε την έκθεση «νίκη» της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι η χώρα δικαιώθηκε.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είναι φυσικό να εκφράζουμε ικανοποίηση όταν αυτές οι χώρες που στο παρελθόν αμφέβαλαν για αυτό το θέμα […] τώρα τροποποιούν τις απόψεις τους δραστικά. Οι ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν γίνονται τώρα σαφείς σε ολόκληρο τον κόσμο».
Από πλευράς Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η σκληρή γραμμή έναντι του Ιράν για να αποτραπούν οι πυρηνικές του επιδιώξεις, παρόλο που η αμερικανική έκθεση καταλήγει ότι η Τεχεράνη έχει δεν έχει ενεργό στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας είχε εκφράσει αμφιβολίες για τα ευρήματα της έκθεσης, λέγοντας ότι ακόμη και εάν το Ιράν έχει σταματήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων το 2003, πιθανότατα το έχει θέσει έκτοτε ξανά σε λειτουργία.
Η Βρετανία εκτιμά ότι ο κίνδυνος να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν παραμένει ένα «πολύ σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Πασκάλ Αντρεανί επισήμανε πως θα πρέπει να συνεχιστεί η πίεση προς το Ιράν, χωρίς να σχολιάζει αυτή καθαυτή την έκθεση. Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν προετοιμασίες για μία απόφαση που θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Ιράν να επιδείξει διαφάνεια στο πυρηνικό του πρόγραμμα και να παραμείνει υπό τον έλεγχο της ΙΑΕΑ.
Από πλευράς της η Κίνα, υπουργός Εξωτερικών Γιάνγκ Τζιεσί επανέλαβε σχολιάζοντας την έκθεση ότι πρόθεση του Πεκίνου είναι η εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Αντιδρώντας άμεσα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, Στίβεν Χάντλεϊ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν θα επαναπαυθούν στην απροθυμία τους για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.
Οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) βρίσκονται σε στάδιο προχωρημένων διαβουλεύσεων επί ενός κειμένου το οποίο είναι πιθανόν να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα το Πεκίνο και η Μόσχα τηρούν επιφυλακτική στάση ως προς την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου