ΤΟΠΙΚΑ

Ανάγκη πλέον η κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου

ανάγκη-πλέον-η-κατασκευή-νέου-δικαστι-851206

Πορεία διαμαρτυρίας προς τη Νομαρχία Μαγνησίας και συνάντηση με το Νομάρχη πραγματοποίησαν χθες οι δικαστικοί υπάλληλοι του Πρωτοδικείου Βόλου για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο Δικαστικό Μέγαρο.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου ενημέρωσαν τον κ. Παπατόλια για τις “απαράδεκτες συνθήκες εργασίας” λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου, συνθήκες τις οποίες βιώνουν όχι μόνον οι ίδιοι αλλά οι Πολίτες, οι Δικαστές και οι Δικηγόροι. Για το λόγο αυτό, όπως είπαν, ύστερα από απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης πραγματοποιούν 9-10 κάθε πρωί, από 27 Νοεμβρίου μέχρι 10 Δεκεμβρίου, αποχή από την εργασία τους.
Όπως τόνισαν, διεκδικούν την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου εντός του Π.Σ. “αφού οι προσπάθειες για βελτίωση του υπάρχοντος κτιρίου είναι τελικά «πεταμένα χρήματα».
Επίσης ζήτησαν από τον Νομάρχη να συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν: οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι Βόλου και Ν. Ιωνίας, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, ο Δικηγορικός Σύλλογος και όσοι επιπλέον ο ίδιος κρίνει πως είναι απαραίτητοι, ώστε “να δρομολογηθεί επιτέλους λύση στο χρονίζον αυτό πρόβλημα”.
Ο Νομάρχης εκτίμησε ότι «τα αιτήματα του συλλόγου των δικαστικών υπαλλήλων είναι απολύτως εύλογα και δίκαια, καθώς το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου είναι εντελώς ακατάλληλο για να καλύψει τις ανάγκες της απονομής δικαιοσύνης». Παράλληλα τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των τοπικών φορέων, προκειμένου να εξευρεθεί ο κατάλληλος εκείνος χώρος ή το κατάλληλο κτίριο (με την αντίστοιχη διαμόρφωση βεβαίως), το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει το νέο Δικαστικό Μέγαρο.
Μπαίνοντας στην ουσία του προβλήματος ο κ. Παπατόλιας, είπε πως πρέπει να εξεταστεί είτε να ανεγερθεί νέο Δικαστικό Μέγαρο είτε να μετατραπεί κατάλληλα ένα υπάρχον κτίριο. Γι’ αυτό το λόγο, είπε, εγκαινιάζεται μια συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας «έτσι ώστε οι Πολεοδομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας με τις Πολεοδομικές υπηρεσίες του Δήμου να μπορέσουν να κρίνουν οριστικά και τελεσίδικα εάν το οικόπεδο, όπου υπάρχει σήμερα η Στέγη Φιλοξενίας Ανηλίκων, πληροί τις προϋποθέσεις για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου ή να αναζητηθούν και άλλοι χώροι πέριξ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος που να πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα οι φυλακές τις Χιλιαδούς και το κτίριο της Οινοπνευματικής.
Όπως ενημέρωσε ο Νομάρχης τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Δικαστικών Υπαλλήλων σήμερα (σ.σ. χθες) στο Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει γίνει πρόταση να εγκριθεί μια μελέτη προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τη διερεύνηση χώρων, όπου θα μπορέσει να ανεγερθεί το νέο Διοικητήριο της ΝΑΜ. Αυτό, όπως είπε, θα σημάνει και μια γενικότερη έρευνα, ώστε να βρούμε κατάλληλους χώρους και κτίρια τα οποία προσφέρονται και για την ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου.

Οι υπάλληλοι
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου, κ. Αλέξανδρος Κουτσιμπέλας, επεσήμανε ότι οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων θα συνεχισθούν, τονίζοντας για ακόμη μία φορά ότι για τους ίδιους προέχει η κατασκευή ενός κτιρίου ανεξαρτήτως περιοχής.
Οι δικαστικοί υπάλληλοι θα ενημερώσουν και άλλους φορείς για το πρόβλημα που τους απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ συνάντηση θα επιδιωχθεί και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηδάκη.
Σύμφωνα με το ψήφισμα της γενικής τους συνέλευσης, οι συνθήκες εργασίας στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο είναι απαράδεκτες, αφού οι χώροι του είναι ανεπαρκείς και συγκεκριμένα:
• Το αρχείο έχει γεμίσει ασφυκτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην εξεύρεση των ζητηθέντων στοιχείων, ενώ σε χώρο του αρχείου αναβλύζουν νερά, τα οποία καλύπτουν το δάπεδο και εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την υγεία των υπαλλήλων που καθημερινά το επισκέπτονται, όσο και για τους φακέλους που υπάρχουν.
• Οι τρεις αίθουσες των ακροατηρίων δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι δίκες να εκδικάζονται στα γραφεία των Δικαστών σε συνθήκες τριτοκοσμικές, ενώ για τις σημερινές ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ.
• Αριθμός υπαλλήλων 3 – 4 «στοιβάζονται» στο ίδιο γραφείο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα γραφεία των Δικαστών και των Εισαγγελέων.
• Μία τουαλέτα που υπάρχει στον 1ο όροφο καλύπτει τις ανάγκες 70-80 ατόμων καθημερινά, ανδρών και γυναικών.
• Η πρόσβαση των (ΑΜΕΑ) γίνεται δύσκολα.
• Η προσέγγιση πολιτών, Δικαστών, Δικηγόρων και υπαλλήλων στο Δικαστικό Μέγαρο, λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης, καθίσταται δυσχερής και γενικότερα επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Ακόμα ζητούν την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων (Γραμματέων και Επιμελητών Δικαστηρίων) όλων των Υπηρεσιών της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου και την αύξηση των οργανικών θέσεων, δεδομένου τού ότι ο όγκος δουλειάς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου