ΤΟΠΙΚΑ

Ο Ταχυδρόμος χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρόμος-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Σοσιαλιστικά
Δύο Βολιώτισσες βουλευτίνες, σοσιαλίστριες μάλιστα, που συναντήθηκαν στο Παρίσι στα φόρουμ της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ροδούλα Ζήση και η Μαριέτα Καραμανλή είχαν την ευκαιρία για μία ακόμη φορά αυτές τις μέρες να τα πούνε επισταμένα αλλά και “σοσιαλιστικά” όπως συνηθίζουν να λένε και οι δύο.
Β.Κ

Σε αναμονή
Ξεροστάλιασαν να περιμένουν τοπικά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον ορισμό της επιτροπής που θα αναλάβει την οργανωτική ευθύνη για το συνέδριο του κόμματος.
Στο “μπλοκ” των παπανδρεϊκών βρίσκονται όλοι σε αναμονή, διότι ο καιρός περνάει… και επιτροπή δεν βλέπουν. Όχι ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα κουνιέται φύλλο, αλλά ο καθείς τον τόπο του σκέφτεται…
Β.Κ

Στην Επιτροπή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής διεκδίκησης Μεσογειακών Αγώνων κ. Ισίδωρος Κούβελος προχθές ήταν σαφής ότι ο φάκελος που εγκρίθηκε από τη ΔΕΜΑ είναι δεσμευτικός, γι’ αυτό και δεν αλλάζει. «Μόνο εφόσον η Γενική Συνέλευση της ΔΕΜΑ το κρίνει απαραίτητο μπορεί να εξεταστεί κάτι τέτοιο, δήλωσε χαρακτηριστικά».
Από την άλλη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λάρισας και Κεντρικής Ελλάδος κ. Διαμάντος στη συνεδρίαση της διευρυμένης εκτελεστικής επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων εξήρε ιδιαίτερα την συμβολή της δημοτικής αρχής Βόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νέος δήμαρχος συνέχισε τον αγώνα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 με περισσότερο πάθος και δικαιώθηκε…».

Εγκαίρως
Ο Σωκράτης Αναγνώστου πάντως, που ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επιμένει να λέει ότι τώρα αρχίζει η ουσιαστική δουλειά για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Όσο πιο γρήγορα συγκροτηθεί η Οργανωτική Επιτροπή Διοργάνωσης πλέον, τόσο πιο άμεσα θα δρομολογηθούν τα έργα που περιλαμβάνονται στο φάκελο και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Ως εκπρόσωπος του τεχνικού κόσμου της περιοχής έχει και αυτός το άγχος του. Σου λέει καλύτερα να είμαστε έτοιμοι νωρίτερα, παρά να τρέχουμε…

Επίζηλες
αργομισθίες
Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν είναι πλέον μακρινό όραμα αλλά κοντινή πραγματικότητα. Το ιστορικό δεδομένο για την περιοχή μας έχει ανοίξει την όρεξη σε γνωστούς και μη εξαιρετέους παράγοντες. Καλοβλέπουν επίζηλες μισθολογικά θέσεις και συμπεριφέρονται λες και τις έχουν καπαρώσει. Δεν είναι ένας, είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι κάνουν σχέδια. Είναι ευθύνη των τοπικών πολιτικών δυνάμεων να μην μετατρέψουν τους Μεσογειακούς Αγώνες σε πάρτι για λίγους. Προσεχώς περισσότερα.
Χ.Μ

Το Δικαστικό
Μέγαρο
Απολύτως δικαιολογημένη η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των δικαστικών υπαλλήλων του Βόλου. Οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν σε δεύτερη μοίρα τα κλαδικά τους και τα μισθολογικά τους αιτήματα, προκειμένου να αναδείξουν ένα θέμα που δεν έπρεπε να καίει μόνο αυτούς αλλά όλους μας. Το Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου μπορεί ως κτίριο διατηρητέο ή ως δείγμα της αρχιτεκτονικής των αρχών του προηγούμενου αιώνα να αξίζει πολλά. Όμως ως σύγχρονο δικαστικό μέγαρο, το οποίο θα πρέπει να είναι οργανωμένο και λειτουργικό, μας πάει αιώνες πίσω. Είναι απόλυτη ευθύνη των τοπικών αρχών, σήμερα, όχι αύριο, να διεκδικήσουν την κατασκευή ενός καινούριου δικαστικού μεγάρου, αντάξιου της ιστορίας αλλά και των προοπτικών της πόλης. Κανείς δεν δικαιούται να κάνει πως δεν βλέπει ότι ο… ναός της δικαιοσύνης έχει περιέλθει σε κατάσταση απαράδεκτη.
Χ.Μ

Συνολική
συμμετοχή
Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί συμμετείχαν μαζικά χθες, πρώτη μέρα της τριήμερης απεργιακής τους κινητοποίησης. Είναι γεγονός ότι τα πράγματα έχουν σφίξει και στους λεγόμενους ισχυρούς κλάδους εργαζομένων. Παρά την πτώση της θερμοκρασίας όλα δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι θερμός.
Χ.Μ

Μεγάλο έργο
Μπορεί η σήραγγα της Γορίτσας να μην είναι ένα τεράστιο σε έκταση έργο, από τεχνικής απόψεως όμως είναι από τα πιο ενδιαφέρονται που έχουν γίνει στην περιοχή μας. Παρεμπιπτόντως να σημειώσουμε ότι ο εργοταξιάρχης της ΜΕΛΚΑ κ. Μπαρούνης έχει σχέση με το Βόλο, αφού είναι ανεψιός από αδελφό του γνωστού τουριστικού πράκτορα κ. Γιάννη Μπαρούνη.
Χ.Μ

Προβλέψεις
που δικαιώθηκαν
Οταν η εταιρία ΜΕΛΚΑ ανέλαβε το έργο της σήραγγας της Γορίτσας και της κοιλαδογέφυρας, κάποιοι δημοσίως υποστήριζαν ότι είναι μικρή τεχνική εταιρία και δεν διαθέτει την εμπειρία να ολοκληρώσει ένα τέτοιο έργο. Τότε γράφαμε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μπορεί να είναι μικρή εταιρία, αλλά είναι νοικοκυρεμένη και έχει ολοκληρώσει όλα τα έργα της. Κάποιοι λυσσωδώς τότε υποστήριζαν ότι η εταιρία θα αποτύχει και θα έχουμε τις καθυστερήσεις των υπολοίπων τμημάτων του Περιφερειακού. Μάλλον είχαν άλλα… ενδιαφέρονται οι άνθρωποι. Ωστόσο η εταιρία ΜΕΛΚΑ είναι απολύτως εντός των χρονοδιαγραμμάτων κι απ΄ ότι δείχνουν τα πράγματα και κυρίως το χθεσινό άνοιγμα της σήραγγας, κάνει καλή δουλειά. Ορισμένοι βέβαια άλλα περίμεναν, γι’ αυτό και ίσως έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.
Χ.Μ

Το πέμπτο
δημοτικό σχολείο
Ιδιαίτερα στο κέντρο του Βόλου υπάρχουν ορισμένα σχολεία με ιστορία μεγαλύτερη του αιώνα! Χαρακτηριστικά παραδείγματα το 4ο και το 5ο στην οδό Κανάρη και Αλεξάνδρας. Παλιά σχολεία όμως δεν σημαίνει μόνο ιστορία αλλά και προβλήματα. Δικαίως λοιπόν οι γονείς των μαθητών του 5ου διαμαρτύρονται και ζητούν τις αναγκαίες επιδιορθώσεις από το Δήμο Βόλου. Βεβαίως η στέγη είναι δύσκολο να επισκευαστεί στο καταχείμωνο. Η δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί δια του δημάρχου ότι το καλοκαίρι θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Αναμένουν μαθητές και γονείς, εν τω μεταξύ διαμαρτύρονται κιόλας. Τι άλλο να κάνουν;

Η προστασία
του Πηλίου
Μία από τις άδειες που ανεστάλησαν στο Μούρεσι λόγω αναστολής στην έκδοση των οικοδομικών αδειών είναι και αυτή που αφορά Στην άδεια Θεσσαλονικιού επιχειρηματία – κατασκευαστή για την ανέγερση 88 κατοικιών στην περιοχή, για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται η πρακτική που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια πολλοί κατασκευαστές – επιχειρηματίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με την κατασκευή τέτοιων συγκροτημάτων που αλλοιώνουν το αρχιτεκτονικό τοπίο του Πηλίου και που κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει κάποιο «φρένο» σε αυτή την πρακτική που έχουν εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια κάποιοι με στόχο την κατάργηση στην πράξη του Προεδρικού Διατάγματος για την Προστασία του Πηλίου.
Α.Τ.

Εκθέσεις
ιδεών
Μερικοί Δήμαρχοι περιφερειακών ΟΤΑ θα πρέπει να προσέχουν και να μη δίνουν στη δημοσιότητα το Τεχνικό Πρόγραμμα Εργων που ζητούν προς έγκριση από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια , γιατί τα κείμενα είναι δηλωτικά της ανυπαρξίας σοβαρής δουλειάς στον τομέα προγραμματισμού και εκτέλεσης έργων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι ουσιαστικά μία απαρίθμηση έργων που θα γίνουν με απευθείας αναθέσεις κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Α.Τ.

No passaran…
Δεν νομίζω ότι ο Γιώργος Σουφλιάς είχε ανάγκη από… τόσο λιβάνισμα που του επιδαψίλευσαν οι επώνυμοι κυβερνητικοί παράγοντες που παρέστησαν στα χθεσινά εγκαίνια διάνοιξης της σήραγγας της Γορίτσας. Εκτός εάν ο Σαρακατσάνος πολιτικός της γείτονος θέλει να αποτινάξει από πάνω του το άγος του υποτιμητικού τίτλου που του έχουν επιδώσει οι γηγενείς εδώ και δεκαπέντε χρόνια . Aπό τότε δηλαδή που ήταν υπουργός Παιδείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και που με τις πρακτικές του είχε οδηγήσει σε σαλαμοποίηση της ακαδημαϊκής συνοχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ίδρυση τμημάτων σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα.. Persona non grata…
A.T.

Σωστή κατεύθυνση
Την πεποίθηση ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εξέφρασε ο πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μπαμπινιώτης στο πλαίσιο των χθεσινών εργασιών του 3ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “ τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης είναι δημόσια Πανεπιστήμια και έχουν μια αυτοτέλεια στην αυτοδιοίκηση, που τους επιτρέπει να λύσουν τα προβλήματά τους. Το θέμα του ασύλου, των συγγραμμάτων και όλα τα άλλα ζητήματα πρέπει να λύνονται μέσα στο Πανεπιστήμιο” τόνισε ο κ. Μπαμπινιώτης, για να προσθέσει ότι “βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση” σε σχέση με την υλοποίηση των προαναφερθέντων.
ΓΛ. ΥΔΡ.

Ενημέρωση
και απεργία
Παντεχνική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12 Δεκεμβρίου στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας. Στην συγκέντρωση θα γίνει ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΤΣΜΕΔΕ κ. Στ. Διαμαντίδη, ενώ οι μηχανικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί εκείνη την ημέρα. Μάλιστα εξαγγέλθηκε και νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Δεκεμβρίου για τους μηχανικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου