ΤΟΠΙΚΑ

Εντονη διπλωματική κινητικότητα

εντονη-διπλωματική-κινητικότητα-851206

Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς επισκέπτεται τη χώρα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ και το βράδυ κατέφθασε για επίσημη επίσκεψη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν. Επίσης αναμένεται στην Αθήνα ο κ. Νίμιτς, ο οποίος επισκέπτεται ήδη τα Σκόπια.
Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων, έστειλε μήνυμα στη γειτονική χώρα σημειώνοντας “θέλω να ελπίζω ότι δεν θα εμμείνουν στην αδιαλλαξία τους ώστε να βρεθεί λύση”, ενώ τόνισε ότι στον κ. Νίμιτς η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα διατυπώσει τις απόψεις της, ενώ η ελληνική πλευρά έχει προ πολλού τοποθετηθεί με μια συγκεκριμένη πολιτική που είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Συνάντηση Μπακογιάννη – Ράις

Εξάλλου στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις, κατόπιν πρωτοβουλίας της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στα Σκόπια ο Νίμιτς

Εν το μεταξύ ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς είχε χθες συνομιλίες στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Η συνάντηση είχε διάρκεια περίπου μιάμιση ώρα και από πλευράς ΠΓΔΜ συμμετείχαν ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «τώρα είμαστε πιο επικεντρωμένοι στη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας». Διαπίστωσε ότι υπάρχει θέληση για συνέχιση των συνομιλιών. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ότι ο γύρος αυτός των διαπραγματεύσεων δεν θα είναι ο τελευταίος.
Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΓΔΜ εξετάστηκε το πλαίσιο των εισηγήσεων που υπέβαλε ο ίδιος στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών. Σημείωσε ότι τα δυο μέρη εξετάζουν το πλαίσιο των εισηγήσεων που κατέθεσε και ότι δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω εξέλιξη.
Σε ερώτηση τι θα μεταφέρει στην Αθήνα μετά τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι «δεν έχει να προσθέσει κάτι καινούργιο».
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής δεν έγινε καμία δήλωση για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης με τον κ. Νίμιτς.

Το σχόλιο της Αθήνας
«Ευχόμαστε η γειτονική χώρα να κάνει εκείνες τις κινήσεις που θα επιτρέψουν ουσιαστική πρόοδο και οριστική λύση της εκκρεμότητας με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος.
Απαντώντας στο ερώτημα αν η ΠΓΔΜ πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης, τονίζοντας πάντως ότι «ο δρόμος είναι μακρύς. Φαίνεται πως υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη».
«Η Ελλάδα μπορεί και θέλει να πάρει από το χέρι τη γειτονική χώρα στην πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι θα έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση και θα καταγραφεί η εποικοδομητική στάση και εγκατάλειψη δηλώσεων ή ενεργειών αλυτρωτικής λογικής» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι η επιμονή στην αδιαλλαξία οδηγεί τελικά σε «διαφυγή κέρδους» για τη γειτονική χώρα.
Μια κίνηση αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» από τα Σκόπια δεν αποτελεί λόγο επανεξέτασης ή μεταβολής της ελληνικής πολιτικής, η οποία επικεντρώνεται στην ουσία του ζητήματος, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου