ΤΟΠΙΚΑ

Ολοκληρωμένη διαχείριση

ολοκληρωμένη-διαχείριση-851206

Του Θαν. Κούντρια
Γεωπόνου Μ.Sc -MBA

Το 2006 ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στην ελληνική αγροτική οικονομία. Μιας χρονιάς, που μαζί με τις επόμενες δύο – τρεις που θα ακολουθήσουν, θα θέσουν σε νέες βάσεις το όλο οικοδόμημα που ονομάζεται Ελληνική Γεωργία.
Ζούμε πλέον σε ένα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, καθώς η δυναμική είσοδος κάποιων χωρών με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος (Κίνα, Πακιστάν κ.λ.π.), σε συνδυασμό με την αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την ποσότητα παραγόμενου προϊόντος, δημιουργούν πλέον ένα καινούργιο σκηνικό στο πιο στρατηγικό προϊόν της ελληνικής γεωργίας.
Και συν τις άλλοις το βαμβάκι σαν προϊόν νικήθηκε φέτος από τον καιρό. Τουλάχιστον 25% μείωση της παραγωγής με κάποια επιπλέον ποιοτική υποβάθμιση.
Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε, παρά τις δηλώσεις των υψηλά ισταμένων για αύξησή του. Τα δημητριακά πουλήθηκαν όσο – όσο όταν οι τιμές τους στις διεθνείς αγορές έκαναν ράλι ανόδου.
Ενεργειακά φυτά ακούμε και ενεργειακά φυτά δεν βλέπουμε. Οι μονάδες βιοκαυσίμων πάντως φτιάχνονται κοντά σε λιμάνια για να έρχεται η ξένη πρώτη ύλη.
Όλα αυτά ακούγονται ζοφερά. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος.
Πρέπει πλέον να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε ανταγωνιστική παρουσία στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων. Και αυτό σίγουρα δεν θα το πετύχουμε προσφέροντας τις χαμηλότερες τιμές. Τα προϊόντα μας θα γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικά, όταν δημιουργηθεί ένα ποιοτικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Και τα αγροτικά προϊόντα αποδεικνύουν ότι είναι ποιοτικά, όταν έχουν κάποια συγκεκριμένα πιστοποιητικά.
Ένα από αυτά είναι και το AGRO 2.1. & AGRO 2.2. Ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών που έχει εφαρμογή σε όλες τις καλλιέργειες.
Τι σημαίνει Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: «Πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης που στοχεύει στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, τα οποίο πέρα από ασφαλή είναι και ποιοτικά, με σεβασμό στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται με τη γεωργία.»
Ένα Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης προσφέρει τα παρακάτω:
• Είναι το μέσο για να διεκδικήσει ο παραγωγός επικείμενα κονδύλια.
• Η απόκτηση ενός πιστοποιητικού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιεργειών αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων παραγωγών του χώρου.
• Αυξάνει την εμπιστοσύνη του καταναλωτή όσον αφορά την ποιότητα του προϊόντος και τη σωστή χρήση αγροχημικών.
• Αυξάνει την αποδοτικότητα και την κερδοφορία της καλλιέργειας που χρησιμοποιεί με αποτελεσματικό τρόπο τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τηρεί μέτρα καταγραφής και ελέγχου εχθρών και ασθενειών.
• Δίνει σταθερή και αξιόπιστη απόδοση και παραγωγή.
• Μειώνει το μέγεθος και τη σοβαρότητα των προσβολών από εχθρούς και ασθένειες.
• Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων ανθεκτικότητας.
• Διασφαλίζει το γεωργικό περιβάλλον για τις επόμενες γενεές.
• Δημιουργεί νέες δυνατότητες για τις υπάρχουσες καλλιέργειες, προϊόντα και τεχνολογίες.
• Αποτελεί διαβατήριο εισόδου σε νέες αγορές.
• Εδραιώνει την αξιοπιστία του πελάτη στις αγορές που δραστηριοποιείται.
• Αποτελεί προϋπόθεση για ποικίλες επιχορηγήσεις από το 4ο ΚΠΣ.

Τι σημαίνει όμως στην πράξη Ολοκληρωμένη διαχείριση; Ο παραγωγός που θα μπει στην λογική να ακολουθήσει τις αρχές του συστήματος, δεν θα σταματήσει να ψεκάζει ή να λιπαίνει. Το σύστημα απλά προβλέπει την ορθολογική χρήση όλων των απαιτούμενων εισροών, χωρίς υπερβολές και ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες. Έτσι, επιτυγχάνεται και ένας άλλος στόχος του συστήματος, η μείωση δηλαδή του κόστους παραγωγής, με την ορθολογικότερη χρήση όλων των απαραίτητων μέσων. Η συγκομιδή είναι ένα επίσης σημαντικό θέμα που θα πρέπει να προσαρμοστεί ο παραγωγός, ούτως ώστε να επιτύχει την πιστοποίηση. Σίγουρα οι φετινές καιρικές συνθήκες ήταν ένα όχι και τόσο συχνό φαινόμενο. Πάντως, πρέπει η συγκομιδή να ακολουθεί κάποιες αρχές που θα παραμένουν απαράβατες, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι ποιοτικά ομοιόμορφο. Πρέπει, επίσης να ακολουθούμε και κάποιες διαδικασίες ιχνηλασιμότητας, διαδικασίες, δηλαδή, σήμανσης της κάθε παρτίδας, για διαχωρισμό της από άλλες (που δεν έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λόγω ποικιλίας, που δεν είναι πιστοποιημένες, ή και που και πιστοποιημένες να είναι παρουσιάζουν κάποια προβλήματα, όπως υπολείμματα φυτοφαρμάκων).
Σε ένα διεθνές περιβάλλον, λοιπόν, που διαρκώς μεταλλάσσεται, οι φόβοι για την υγεία του κόσμου γίνονται όλο και πιο έντονοι. Η πιστοποίηση αποτελεί πλέον μονόδρομο, και όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στα νέα παγκόσμια δεδομένα, τόσο πιο εύκολα θα επιτύχουμε την μακροημέρευση των προϊόντων μας.
Η Αγρομηχανική Βόλου Α.Ε. με εξειδικευμένο γεωτεχνικό προσωπικό, προχωράει, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Ριζομύλο, σε εγκατάσταση και επίβλεψη Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε επιλεγμένους παραγωγούς του Συνεταιρισμού. Μια ακόμα δυναμική κίνηση των εν λόγω συνεταιριστών ούτως ώστε για δημιουργία συγκριτικού πλεονεκτήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου