ΤΟΠΙΚΑ

Απείλησε ΗΠΑ και Ισπανία ο Τσάβες

απείλησε-ηπα-και-ισπανία-ο-τσάβες-851206

Κάλεσμα στους πολίτες της Βενεζουέλας να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στις οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπεται και η ανανέωση της θητείας του στην προεδρία της χώρας, απηύθυνε σε ογκώδη συγκέντρωση στο Καράκας ο Ούγκο Τσάβες.
Μιλώντας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απείλησε επίσης ότι θα διακόψει την παροχή φθηνού πετρελαίου προς τις ΗΠΑ, εάν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους επιχειρήσει να παρέμβει στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Διέβλεψε μάλιστα ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι θα επιχειρήσουν, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, να σαμποτάρουν τη δημοκρατική διαδικασία, ξεκινώντας βίαιες διαδηλώσεις.
Παράλληλα, προειδοποίησε την Ισπανία για το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, εάν ο Ισπανός βασιλιάς δεν του ζητήσει συγγνώμη για το επεισόδιο κατά την Ιβηροαμερικανική Σύνοδο, όταν ο Χουάν Κάρλος κάλεσε σε έντονο ύφος τον Τσάβες να το «βουλώσει».
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ακόμη ότι ενδέχεται να εξετάσει την ανάληψη δράσης εναντίον ισπανικών εταιρειών στη χώρα του, εάν ο Ισπανός μονάρχης δεν αναθεωρήσει τη στάση του.
Στην ομιλία του ο Τσάβες κάλεσε το λαό της χώρας να ταχθεί υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης, με την οποία, όπως υποστήριξε, «η εξουσία επιστρέφει στα χέρια του λαού». Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο, αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, επισημαίνουν ότι, αντίθετα με τις εξαγγελίες του, ο Τσάβες επιχειρεί να αυξήσει τις δικές του εξουσίες.

Απεργάζονται τη δολοφονία, εκτιμά ο Κάστρο
Ο πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο επανέλαβε, χθες, τις κατηγορίες του εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες–κατά την άποψη του προέδρου της Κούβας–θέλουν να συνωμοτήσουν “να δολοφονηθεί” ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και “να επακολουθήσει” στη χώρα του “εμφύλιος πόλεμος”.
“Η κυβέρνηση της Αυτοκρατορίας” (η αμερικανική) ποτέ δεν έπαψε να συλλογίζεται να δολοφονηθεί ο πρόεδρος Τσάβες ή να ξεσπάσει στη Βενεζουέλα ένας εμφύλιος πόλεμος”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κούβας, που επισήμανε ότι “η παγκοσμιοποιημένη οικονομία μπορεί να εκραγεί”, εφόσον εκτροχιαστούν τα πράγματα σε μία “χώρα κάτοχο τόσο μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων”.
Στο κύριο άρθρο της κομματικής εφημερίδας “Gramma”, ο πρώτος στην κουβανική ιεραρχία αναφέρει εξάλλου ότι κατά την επίσκεψη που έκανε στην Αβάνα ο κ. Τσάβες προ δεκαημέρου, του επέστησε την προσοχή γι’ αυτά τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδίως εάν συνεχίσει να κυκλοφορεί με λιμουζίνες χωρίς “ουρανό”.
Η αμερικανική κυβέρνηση και η αμερικανική ολιγαρχία θέλουν να δολοφονηθείτε, τόνισε στον επισκέπτη του ο Φιντέλ Κάστρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου