ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» η λειτουργία της ΑΓΕΤ

στον-αέρα-η-λειτουργία-της-αγετ-851206

Η λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ Ηρακλής βασίζεται σε σιωπηρή παράταση της προγενέστερης άδειας λειτουργίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενέργεια που αντίκειται στη νομοθεσία, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Η βιομηχανία, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή επισήμανε, δεν διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε έληξαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το εργοστάσιο.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ ωστόσο με έγγραφό του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, υποστήριζε ότι η λειτουργία της βιομηχανίας παρατείνεται αυτοδικαίως. Τη νομιμότητα της πρακτικής του ΥΠΕΧΩΔΕ αμφισβήτησε χθες ο Συνήγορος του Πολίτη, εξετάζοντας εκτενώς το θέμα στο πλαίσιο έρευνας για το πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο.
Την ίδια ώρα ο Συνήγορος προχώρησε σε ιδιαίτερα σημαντικές διαπιστώσεις για παραλείψεις του αρμόδιου υπουργείου σχετικά με την αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας: δεν έχει εγκρίνει Επιχειρησιακό Σχέδιο, δεν έχει καθορίσει ζώνες επικινδυνότητας, δεν έχει εγκαταστήσει δεύτερο Σταθμό Μέτρησης των ρύπων από την κυκλοφορία οχημάτων.
Στη χθεσινή σύσκεψη, στην οποία κυριάρχησε το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο, παρουσία της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Χρύσας Χατζή και στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ έλαμψε δια της απουσίας του. Εκτός από τις παραλείψεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Περιφέρειας, αποσαφηνίστηκαν οι αρμοδιότητες κάθε φορέα γύρω από το θέμα, ενώ η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκτενούς συζήτησης, ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας ενημέρωσε ότι διαπιστώθηκε πως η κεντρική διοίκηση αμελεί τις υποχρεώσεις της, δεν ανταποκρίνεται σε όσα της επιτάσσει ο νόμος και είναι υπόλογη για μια σειρά παραλείψεων οφειλόμενων ενεργειών, τις οποίες κατέγραψε ο Συνήγορος:
1. Δεν ασκείται η συναρμοδιότητα ΥΠΕΧΩΔΕ και Περιφέρειας για την εκτίμηση της ποιότητας του αέρα και των ελέγχων στην ατμόσφαιρα. Η Περιφέρεια «εύγλωττα ομολόγησε την αδυναμία της να εφαρμόσει τους νόμους για μέτρηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, διαπιστώθηκε κενό επικοινωνίας με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ για τα ζητήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται ότι δηλώνει άγνοια», όπως είπε ο νομάρχης.
2. Το ΥΠΕΧΩΔΕ μέχρι σήμερα αδυνατεί να εγκρίνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την καταπολέμηση της αέριας ρύπανσης, παρότι έχει κατατεθεί από το 2005.
3. Ακόμη και χωρίς εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, θα έπρεπε να έχει λάβει μέτρα αμέσου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει κατορθώσει να ορίσει μέχρι σήμερα ζώνες επικινδυνότητας, οι οποίες να ενεργοποιούνται σε περιπτώσεις σημαντικών υπερβάσεων στα αιωρούμενα σωματίδια. Δίχως ορισμό ζωνών επικινδυνότητας δεν μπορούν να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα.
4. Η μεγαλύτερη βιομηχανία στη Μαγνησία, η ΑΓΕΤ, λειτουργεί στην πράξη χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Συνήγορος ξεκαθάρισε ότι η σιωπηρή παράταση της άδειας λειτουργίας που έχει χορηγήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ αντίκειται στο νόμο. Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, χορηγήθηκε σιωπηρή παράταση λειτουργίας καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του υπουργείου.
5. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν τηρεί την υποχρέωσή του να εγκαταστήσει δεύτερο σταθμό μέτρησης για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από το κυκλοφοριακό.
Και ενώ οι παραλείψεις του ΥΠΕΧΩΔΕ δείχνουν ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει αφεθεί στο περιθώριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση, ο Συνήγορος του Πολίτη διευκρίνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπερβεί τις αρμοδιότητές της για τη λήψη μέτρων, υποκαθιστώντας το αρμόδιο υπουργείο, διότι τότε θα κινδυνεύει με παράβαση καθήκοντος.
Σε ερώτηση, εάν μετά την επισήμανση του Συνηγόρου του Πολίτη, το ότι η ΑΓΕΤ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της τσιμεντοβιομηχανίας, ο κ. Παπατόλιας απάντησε:
«Για να έχουμε την αρμοδιότητα αυτή πρέπει να αποφανθεί ο Συνήγορος του Πολίτη. Ας μας δώσει το έγγραφο ο Συνήγορος, με το οποίο θα λέει ότι η ΑΓΕΤ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια λειτουργίας και τότε θα έχετε τη δυνατότητα να διαπιστώσετε ποια μέτρα θα πάρει η νομαρχιακή αρχή. Αυτό δεν είναι απειλή προς την ΑΓΕΤ και το υπουργείο. Εφαρμογή του νόμου θα κάνουμε».
Ο νομάρχης πρόσθεσε ότι μετά από την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση του Συνηγόρου «εγκαινιάζεται και μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε πλέον καμία παραβίαση της νομοθεσίας. Είναι μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.»
Η Νομαρχία, όπως είπε, είναι «παγιδευμένη» μεταξύ των φαινομένων κακοδιοίκησης του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ατελούς νομοθεσίας, που δεν επιτρέπει στη Νομαρχία να λάβει μέτρα.
Ο κ. Παπατόλιας κατέθεσε υπόψη του Συνηγόρου σύνολο προτάσεων για τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά τους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε να δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι οποίες να αφορούν τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Η Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη κ. Χρύσα Χατζή επισήμανε ότι εκείνο που προέκυψε μεταξύ των άλλων ήταν ότι η Περιφέρεια δήλωσε οικονομική αδυναμία να ασκήσει τις αρμοδιότητες μέτρησης της ρύπανσης, καθώς και ότι η Περιφέρεια δεν ήξερε την υποχρέωσή της από τη νομοθεσία για εγκατάσταση και δεύτερου σταθμού μέτρησης για την κυκλοφοριακή ρύπανση.
Τόνισε επίσης ότι χωρίς την έγκριση ακόμη από το ΥΠΕΧΩΔΕ του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τη Μαγνησία, δεν μπορούν οι φορείς να γνωρίζουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν.
«Όλοι οι φορείς και πολίτες ζήτησαν τη συνδρομή μας να αναδείξουμε ζητήματα στην ηγεσία, γιατί το πρόβλημα της ρύπανσης δεν είναι χθεσινό στο Βόλο. Με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε είναι σαφές ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», δήλωσε η κ. Χατζή.
Η Βοηθός Συνήγορος υπογράμμισε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ενημερωθεί ότι δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία σιωπηρή παράταση λειτουργίας βιομηχανιών και ότι αυτό «υποκρύπτει μια παράταση λειτουργίας κατά παράβαση ουσιαστικά των περιβαλλοντικών όρων, των καινούργιων που θα έπρεπε να έχουν τεθεί για την προστασία του περιβάλλοντος».

ΕΛΙΝΟΙΛ
Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν μία από τις χθεσινές συσκέψεις του Συνηγόρου του Πολίτη ήταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων της ΕΛΙΝΟΙΛ. Ο Συνήγορος συζήτησε το θέμα αδειοδότησης της επιχείρησης και επισήμανε την έλλειψη συνολικού ελέγχου των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη μακρόχρονη λειτουργία της.
Ο ΣτΠ ζήτησε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ελεγχθεί η υφιστάμενη κατάσταση και η ενδεχόμενη ρύπανση εδάφους και υδάτων και επισήμανε την ελλιπή αδειοδότηση από τον ΟΛΒ της παραχώρησης χρήσης λιμένα στην επιχείρηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου