ΤΟΠΙΚΑ

Στα συλλαλητήρια Αθήνας και Βόλου οι φοιτητές του Π.Θ.

στα-συλλαλητήρια-αθήνας-και-βόλου-οι-φ-851206

Καθ’ οδόν για την Αθήνα, όπου μετέβησαν για τη συμμετοχή τους στο χθεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, φοιτητές του Βόλου πληροφορήθηκαν για το έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με το οποίο προειδοποιούσε τη μετακίνηση με πούλμαν ταραξιών από την επαρχία.
Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φοιτητών. «Μας πληροφόρησαν τηλεφωνικά, ενώ βρισκόμασταν κοντά στην Αθήνα για το περιεχόμενο του εγγράφου, που προειδοποιούσε για αναρχοαυτόνομους, υποκινούμενους από τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, οι οποίοι κατευθύνονται στην πρωτεύουσα. Καταγγείλαμε αμέσως τι συνέβη», δήλωσε ο φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Καπιτσίνης.
Το έγγραφο προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών, ενώ ο Ν. Καπιτσίνης πρόσθεσε ότι όσα αναφέρονταν από την Αστυνομία ήταν αβάσιμα και είχαν στόχο να τρομοκρατήσουν τους διαδηλωτές. Πάντως, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετώπισαν, όπως πρόσθεσε, οι φοιτητές του Βόλου κατά τη μετάβασή τους στην Αθήνα.
Αργά το απόγευμα εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων του Βόλου συμμετείχαν στο πανελλαδικό συντονιστικό. Το κλίμα της συνεδρίασης έδειχνε ότι οι φοιτητές θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κρατώντας κλειστά τα Πανεπιστήμια.
Το απόγευμα συλλαλητήριο στο Βόλο πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση πέντε φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το συλλαλητήριο είχε μικρή συμμετοχή, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας από το παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα μέσω κεντρικών δρόμων της πόλης.

Εισαγγελική παρέμβαση
Στο μεταξύ, μέσα στο κλίμα αναταραχής που επικρατεί στους ακαδημαϊκούς χώρους πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ ανέδειξαν χθες το θέμα της εισαγγελικής παρέμβασης για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι πληρώνονταν παρά τη συμμετοχή τους σε προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου τους. Την εισαγγελική παρέμβαση είχαν προκαλέσει δηλώσεις του αντιπρύτανη Αγγ. Κότιου για «τζάμπα μάγκες». Η προκαταρκτική εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιό της έχουν κληθεί να καταθέσουν οι πρυτανικές αρχές και πρόεδροι των τμημάτων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κλήθηκαν φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Ο φάκελος της προκαταρκτικής βρίσκεται ανοιχτός, καθώς ο πρύτανης αδυνατεί να προσκομίσει στοιχεία για την υπόθεση, λόγω των υπό κατάληψη για τέσσερις εβδομάδες διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων μελών ΔΕΠ (ΠΟΣΔΕΠ) δήλωναν ότι θεωρούν πιθανόν στην ενέργεια αυτή να βοήθησε και σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο απευθυνόταν στους πρυτάνεις και στους προέδρους των Διοικουσών Επιτροπών όλων των πανεπιστημίων και το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Παρακαλούμε να μας γνωρίσετε σχετικά με τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ, καθώς και του Διοικητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου σας στην απεργία που έχουν εξαγγείλει οι αντίστοιχες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις». Το έγγραφο αναφερόταν στην απεργία του περασμένου καλοκαιριού.
«Και εγώ κλήθηκα από τον εισαγγελέα να καταθέσω», δήλωσε προς «Το Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Μπαγιάτης και πρόσθεσε: «Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος αυτός είναι αρμοδιότητας του ίδιου του πανεπιστημίου και των οικονομικών του αρχών».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΠOΣΔΕΠ Γ. Μαΐστρος επισημαίνει ότι πρόκειται για διαδικασία που αποτελεί ευθύνη του πρύτανη και των πανεπιστημιακών οργάνων, ενώ θεωρεί το έγγραφο του υπουργείου «πολιτική παρέμβαση με στόχο την τιμωρία και τον εκφοβισμό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου